Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 68 Sprotje, de doelman

Als jochie van 10, 12 jaar werd hij door zijn vrienden Sprotje genoemd. Sprotje was toen een lange slungel en zo mager als visgraat. Hij had één grote hobby, namelijk ballen tegenhouden die door zijn vriendjes op hem werden afgevuurd. Als er een paar knapen bij elkaar waren, moest er gevoetbald worden en Sprotje ging steevast op doel. Het bijzondere van deze knaap was dat het hem niet uitmaakte of er gevoetbald werd op een grasveld, in een zaal, of midden op straat. Hij dook naar elke bal die op hem afkwam, of liet zich vallen voor de voeten van een aanstormende aanvaller. En of hij een lange broek aan had, of met zijn blote knieën keepte, maakte evenmin uit. Zijn moeder werd er wanhopig van, steeds weer kapotte broeken, die gelapt moesten worden. Ze kon boos worden, verbieden om te voetballen, straf geven, het hielp allemaal niets. Ze verbood hem zelfs om met een lange broek de straat op te gaan. Maar ook de korte broeken kwamen er niet ongeschonden vanaf, net zo min als hijzelf. Kapotte knieën en geschaafde heupen en ellebogen waren het gevolg. Steeds weer kapotte knieën, wond op wond. Het ging maar door, totdat …, totdat Sprotje op een echte voetbalclub mocht, onder voorwaarde dat hij niet meer op straat zou keepen. Toen werd het pas echt serieus. Als het even kon ging hij trainen en stond hij tussen de palen. Alleen de coach van het team had al een andere knaap op doel, dus werd Sprotje, tegen zijn zin in, als linksback opgesteld. De jongen had al het plan opgevat om naar een andere club te gaan, toen het geluk hem toelachte. Zijn concurrent raakte geblesseerd en er moest een andere keeper komen. Direct na zijn invalbeurt onderscheidde hij zich al door een penalty uit de hoek te stompen en daarna nog een paar mooie reddingen te verrichten. De wedstrijd werd gewonnen en verschillende spelers renden op hem af. Het was de opmaat naar een jarenlang sportieve en succesvolle keeperscarrière. Tientallen jaren later zijn nog altijd de littekens op de beide knieën te zien.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Jules, oei, ik zie dat je nog een onbeschreven blad bent. Je hebt een onderhoudende en nog niet gelezen littekeninvulling gegeven. Ik heb wat opmerkingen maar houd me in; ben al bij @Marietje doorgeslagen. 10, 12 schrijf je in letters. Gevoelsmatig heb je voor mij nogal vaak het woord knieën gebruikt. [op de beide knieën te zien.] Je hebt er toch maar twee? Zou 'op zijn knieën' beter zijn? Waarom de toevoeging verschillende voor spelers? Je passie voor voetballen knalt van het scherm.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je verhaal leest vlot, mij ogen vliegen over de letters, woorden en zinnen. :thumbsup: De steeds herhaalde woorden die je een paar keer gebruikt in het stukje zorgen er voor dat ik sneller doorlees en zo de details misschien mis. Ik vermijd liever de 'dubbelingen' en gebruik synoniemen zodat de lezer de aandacht erbij houdt. Je schrijft vanuit de alwetende verteller wat bij mij wat afstandelijk overkomt. Het leest als een verslaggeving. Welke gevoelens heeft de HP zelf? Wellicht een leuke uitdaging om vanuit hem te schrijven? :?

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind dit een heel leuk verhaal. fijn om weer eens wat vrolijks te lezen over littekens! Tips: ik sluit me aan bij de opmerking van de herhalingen. het zou ietsje korter kunnen. Verder kun je misschien proberen de lijdende vorm minder te gebruiken?

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Jules, leuk verhaal. Het sprak mij in het bijzonder aan omdat ik ook jarenlang keeper ben geweest en in het vuur van het spel dook ik ook naar elke bal. Ik kan me wel vinden in het commentaar van Marietje over het perspectief. Het lijkt me een heel leuk verhaal om te schrijven vanuit het perspectief van zijn beste vriend/teamgenoot. Dat maakt het een stuk persoonlijker. Met plezier gelezen!

Rol

  • Anoniem
Hallo Jules, Een verhaal waarmee je de lezer weinig te twijfelen overlaat. Een korte carrière schets van een passievolle voetballer. Ik zie de slungelige figuur voor me. Je hebt je mooi door de littekens laten inspireren, al spelen ze in het verhaal een ondergeschikte rol. Een tip: * Getallen tot en met twintig schrijf je voluit, daarboven is het prima als je ze met cijfers schrijft. * Er komen regelmatig herhalingen in je tekst. Bijvoorbeeld de kapotte knieën in: “Kapotte knieën en geschaafde heupen en ellebogen waren het gevolg. Steeds weer kapotte knieën, wond op wond.” Lees je tekst er nog eens op na en haal de herhalingen zo veel mogelijk weg. - Corrie -

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Milli, Dank voor het lezen en je opmerkingen. Dat ik nog een onbesproken blad ben, moet ik (helaas) tegenspreken. Daar zou ik, denk ik, wat jonger voor moeten zijn. Ik stel het erg op prijs dat je jouw opmerkingen meedeelt. Je hoeft je niet in te houden, hoor. Ik kan er alleen maar van leren. Je hebt gelijk: 10 en 12 had in letters gemoeten. Ik weet geen synoniem voor knie en dat lichaamsdeel is echt wel essentieel voor het stukje. Daarom komt het misschien wel wat te vaak voor. Het woordje beide is n.m.m. niet verkeerd, toch? En de zin over verschillende spelers had ik inderdaad beter weg kunnen laten. Het heeft geen toegevoegde waarde. Nogmaals dank.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Marietje, Omdat de opdracht van hij of zij uit moest uitgaan, heb ik in de 3e persoon geschreven. Je andere opmerkingen snijden wel hout, maar vind ik moeilijk realiseerbaar in en stukje van 350 woorden Dank voor het lezen en je opmerkingen.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank je, Bart, voor je opmerkingen. Het zou inderdaad een leuk idee geweest zijn om het verhaaltje vanuit (of met) een vriend te beschrijven. Helaas kan dat niet meer. Leuk dat je keeper bent geweest. Je kunt je dus vast wel goed inleven in de capriolen van die snuiter.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Corrie, Bij het herlezen van het stukje begrijp ik je opmerkingen. Je hebt gelijk wat de getallen betreft. Ik ben in verwarring geraakt, omdat een ICT-specialist mij ooit heeft gezegd dat getallen op internet in cijfers horen. Maar dat moet natuurlijk niet in verhalen, e.d. Inderdaad misschien wat te veel knieën in het stukje. Bedankt voor je tips. Zeer leerbaar.