Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#44 Gothic & wiskunde

Een tijdje geleden had ik een gothic meisje op kantoor. Ze was herhaaldelijk van school gestuurd en zat nu in een onderwijsmodule die wij hier "deeltijds leren/deeltijds werken" noemen. Een module vooral geschikt voor hopeloze gevallen, schoolmoe, obligaat opstandig, onhandelbaar en meer van dat fraais. Een of andere sociale dienst had mij gevraagd of ik haar nog een kans wilde geven. Er werd niet veel verlangd; als ze af en toe kwam opdagen was het al een succes. Omdat ik onmiddellijk sympathie voelde voor dit zestienjarige krengetje gaf ik haar inderdaad een kans. Om de tiener te motiveren stond ik toe dat er in mijn kantoor - een uurtje per dag - "hard metal" uit de computer schalde en ik vroeg haar uiteraard niet naar een diploma maar wel naar een lijstje met haar favoriete bands. Ik kreeg meteen een aantal "grindcore groups" met klinkende namen als Napalm Death, Unholy Grave, Pig Destroyer, Paralyzed Society, Gaystapo, Massive Assault en nog meer van dat. Het ging verder goed en na een paar weken kreeg ik te horen dat ik de enige “normale” was die ze in haar hele schoolcarrière was tegengekomen. ‘Waarom zeg je dat?’ ‘Jij bent de enige die nog niet gezeurd heeft, dat ik terug naar school moet,’ zei ze. Ik dacht er even over na. Vroeg toen: ‘Wat is het meest idiote vak dat je ooit moest studeren?’ ‘Wiskunde’ zei ze meteen. ‘Daar kun je geen kloten mee aanvangen.’ ‘Bij mij was het tekenen.’ Een paar dagen later schalde een Amerikaanse hard metal band met de naam “Success Will Write Apocalypse Across the Sky” door het kantoor. ‘Helemaal juist!’ zei ik. ‘Wat?’ ‘Succes is synoniem voor apocalyps. Als de mensheid met succes blijft groeien tegen dit tempo dan zit binnen 780 jaar op elke vierkante meter van het aardoppervlak een mens.’ ‘Dat kun je toch nooit weten?’ ‘Jawel, wiskunde,’ zei ik. ‘Een eenvoudige formule: berekening van exponentiële groei. Als iets groeit met zeven procent per jaar, verdubbelt het om de tien jaar. Als je een flesje halfvol zou doen met een bacterie die zich elke minuut verdubbelt dan is het flesje een minuut later vol, maar nog een minuut later zijn er al twee flesjes vol! Het gaat alsmaar sneller.’ Ze keek mij verbluft aan. ‘Als jij had leren tekenen, dan had je tatoeages kunnen zetten,’ zei ze na een tijdje. ‘Dat schuift beter dan dit saaie werk hier op kantoor.’

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Die titel alleen al, Gothic & wiskunde; wat een fantastische combinatie Ryn! De knappe verbanden die je daartussen legt (het was even of ik mijn vader hoorde praten, hij wist alles terug te brengen naar wiskundige logica) om dan in de laatste zin het zestienjarige krengetje tot haar geniale eindconclusie te laten komen. Echt genieten weer deze tekst, dankjewel!

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In eerste instantie zijn het twee totaal verschillende karakters, maar wat zijn ze beide toch mooie mensen. Zo fijn dat niet iedereen hetzelfde is :) Had wel eerder bands als Cradle of Filth verwacht bij dit gothic meisje.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
W Rylandt, De bands zijn niet die van een 16-jarige - maakt niet uit. De conclusie van het meisje zegt alles. Mooi personage! Wiskunde is een leugen, daarnaast is de aarde grotendeels bedekt met water en voor het overige meest ledig - woestijnen, bergen en ijs. Terzijde:
Als iets groeit met zeven procent per jaar, verdubbelt het om de tien jaar
De spaarrente is niet meer wat het geweest is. :)

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Richard & Elyse :D :thumbsup: Jan P. Ik ben er 200 % van overtuigd dat jij de hard metal en grindcore bands veel beter kan inschatten dan ik. Ik geloof jou en Richard dus op jullie woord, maar weet wel dat de tieners in ons dorp vroeg rijp zijn wat hard metal betreft. Ik woon in Dessel. Centrum van de wereld wat die muziek betreft. Zegt Graspop jou iets? Precies! Dat gaat elk jaar door in mijn dorp, ik woon 2 km van de weide. Leuk he. :D Bedankt voor je fijne reactie. (Wat ik hier beschrijf is trouwens waargebeurd - behalve dat het om een andere wiskundige formule ging maar dat vertel ik misschien later nog - mijn fantasie is dus niet grenzeloos en moet zich af en toe kunnen laven aan de werkelijkheid.)

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Goed verhaal W! Goed en vlot geschreven, goede titel, goede twist, een heel goed en grappig einde en vooral een goede docent daar op die school. Napalm Death en Unholy Grave, dat is bijna poezie (en nog eens wat anders dan Camerata Köln, mijn laatste cd :) ) En voor het zeuren: volgens mij is 'een module onderwijzen' minder krom dan 'een onderwijsmodule leren'

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ryn, Heel erg aangenaam geschreven en het komt inderdaad heel erg uit het leven gegrepen over. Een leuke zestienjarige ook. Grappige conclusie trekt ze. Ik vind dit echt een heel erg leuk verhaal. Top!

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ryn, ontroerend hoe je die Gothik in haar waarde laat. Mooi verhaal. :thumbsup: Die ‘hard metal’ was die door al haar collega’s te horen? Waren zij er blij mee? In ‘schoolcarrière al was tegengekomen’ zou ik ‘al’ weglaten..

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt hoor Johanna. Het was inderdaad een leuke zestienjarige en ze heeft mij beslist een levenswijsheid bijgebracht, al had ze dat misschien zelf niet meteen door.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Harry, Bedankt voor jouw reactie. Ik heb een aanpassing gedaan. De module heet "deeltijds leren/deeltijds werken". Wij spreken in Vlaanderen over een "onderwijsmodule" dus een organisatorisch leerplan in het onderwijs, misschien spreekt men in Nederland over een leermodule? Ik heb de naam van de module nu tussen aanhalingstekens gezet om misverstand te vermijden. Jouw opmerking is terecht en ik hoop dat het nu duidelijker is.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Rynlandt , wat een mooi verhaal met boeiende, niet alledaagse personages. Heel natuurlijk beschreven, zodat ik ze ( met name het zestienjarige meisje) voor me zie. Leuk bedacht slot ook! Met plezier gelezen.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik dacht al dat dit uit de praktijk gegrepen was. Goed werk verricht, om met dit meisje contactgroei te bereiken. Dat is de basis voor haar exponentieel groeiende toekomstperspectief. Graag gelezen :-) Ik zal naar je zwaaien als ik eens bij Graspop door de weide struin.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hey Nel, bedankt hoor. Je moet zeker zwaaien Angela! Ik heb overigens niet echt iets willen bereiken. Twee levens die elkaar kruisen en iets aan elkaar hebben, heel misschien iets van elkaar opsteken, maar hopelijk elkaar af en toe nog eens herinneren, meer hoeft dat niet te zijn.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Net als Gaya had ik gelijk het gevoel dat dit minimaal gebaseerd zou zijn op de werkelijkheid. En in dit geval geeft het m.i. extra waarde. Iedereen kan een wereld verzinnen waaruit uitersten met wederzijds respect communiceren, maar zo komt de 'boodschap' nog beter aan. Je hebt niks willen bereiken, zeg je, maar ongewild doe je dat dus toch. Dit verhaal raakt me. Mooi gedaan.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb overigens niet echt iets willen bereiken. Twee levens die elkaar kruisen en iets aan elkaar hebben, heel misschien iets van elkaar opsteken, maar hopelijk elkaar af en toe nog eens herinneren, meer hoeft dat niet te zijn.
Ik denk dat als we allemaal een beetje oplettender zouden zijn en ons openstellen voor de mensen rondom, dat we veel vaker iets van elkaar zouden kunnen 'leren'. Ik heb het al vaak gezegd: 'Een vreemde is wellicht een vriend die je gewoon nog niet kent.' Mooi dat je mensen zomaar een kans geeft, Ryn. Ook ik had door dat het wel uit het leven gegrepen was. Mooi geschreven, alweer...

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ryn, ik vond het een geweldig verhaal. Ik werkte jarenlang in het onderwijs en werd het gelukkigst als ik " buitenbeentjes" kon motiveren, dat was het gouden randje van mijn werk. Daarom; het verhaal raakt mij. Ik zie het voor mij. Knap gedaan!

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag W Rynlandt, Mooi verhaal. Net als Bart en Gaya kreeg ik het gevoel dat het waargebeurd is. Vaak vind ik waargebeurde verhalen op sites niet om te pruimen. De schrijver en zijn gevoel domineren te vaak en bieden mij als lezer te weinig ruimte. Hier is dat niet het geval. Ik ben niet zo sterk in het analyseren van teksten, dus ik kan er de vinger niet op leggen waarom dit verhaal dat effect niet heeft, ik kan alleen maar constateren dat het er niet is. Waarschijnlijk omdat je, zoals ik al eerder schreef, naar mijn mening een echte verteller bent. Een prettige constatering :)

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het voelt direct realistisch. Herkenbaar ook. (Hoewel, de blauwe maandag dat ik mij docent noemde, heb ik mijn leerlingen enkel geschokt met de ontdekking dat onze muzieksmaak overlap kende; ze hadden het vast reuze eng gevonden in mijn bijzijn hun favorieten te beluisteren ;))

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bart, Lili, Adele, Woodpecker, Schrijvenmaar, Ik heb dat meisje daadwerkelijk twee jaar op mijn kantoor gehad. Ik werk in een administratie van een vrij grote organisatie die zorg verstrekt aan mensen met een ernstige mentale handicap (autisme, syndroom van down enz...). Mijn sector is dus goed geplaatst om hier en daar maatschappelijke hulp te bieden - daar waar het kan - en dus heb ik af en toe het genoegen om met jongeren te werken die ook van buiten onze omgeving of onze doelgroep komen, maar die binnen ons min of meer beschermd milieu komen stage lopen of werken omdat ze sociaal kwetsbaar zijn. Ik doe dat enkel op voorwaarde dat ik mij niet al te veel pedagogisch moet verantwoorden omdat ik vrij creatief omspring met pedagogische principes. Een luxe situatie. (I'm not a Saint). Soms heb je een klik, soms niet. Maar vaak ontstaat er toch wel iets. Bij haar afscheid heeft de juffrouw mij trouwens nog een avondje uit gevraagd in haar favoriete hard rock café... het was ontroerend hoe zorgzaam en plichtbewust zij die avond voor de oude rakker was... een bijzondere beleving waar ik met trots en veel plezier op terugkijk. Daarom dat ik voor één keertje graag dit waargebeurde verhaal wilde vertellen.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook ik had bij het lezen van het verhaal het gevoel dat het geen fictie betrof maar een waar gebeurd verhaal. Dit komt denk ik door de losse toon waarmee je schrijft. Ook omdat je minder gericht bent op details uit de omgeving en meer op de interactie met het meisje bent gericht. Sommige mensen maken meer indruk omdat er dramatiek zit in het verwerpen van een opleiding en in het bijzonder van wiskunde. Dit levert meteen een soort crisis op. Wat gaat er met dit meisje gebeuren en komt het wel goed? Blijft ze op het leren en werken programma? Blijkbaar dat ene uur in ieder geval wel. Dat zorgt voor spanning.

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Ryn, er is al zoveel aan en over onze topper geschreven, jij dus, dat ik mij hier gevoeglijk bij aansluit. Ik heb je weer met ontzettend veel plezier gelezen zoals ik altijd doe.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een geweldige concluderende meid. Och, die celdeling toch, wat die al niet allemaal teweeggebracht heeft...

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Er is al zoveel positiefs geschreven dat ik niet meer originele uit de hoek kan komen. Ik ben fan van je maar dat wist je al. Volgens mij is het idd autobiografisch. Heerlijk zo'n nuchtere opmerking van een puber

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@w rynlandt, graag gelezen! Het verhaal krijgt natuurlijk nog meer betekenis nu blijkt dat het waargebeurd is. groet!

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste allemaal, Bedankt voor het lezen hoor en natuurlijk ook voor de fijne reacties. Ik blaas even uit... alvorens een nieuwe opdracht op ons afkomt.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hahaha! Leuk dat koekje van eigen deeg op het einde. Ik heb je wiskunde stuk niet aandachtig gelezen :o. Het is al laat en er zit teveel natuurkunde en literatuurgeschiedenis in mijn hoofd om mijn aandacht daar bij te kunnen houden. Graag gelezen, leuk om te zien hoe de twee totaal verschillende personages toch steeds dichter bij elkaar komen :thumbsup:.