Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

#31 - Beperking

Daar gaan we dan. Een kwartier lang stil blijven zitten en ontspannen. Onmogelijk! Wat een stomme opdracht. Ik ben meteen gespannen. Overdag als het licht is dan ben ik bezig. Om me heen kijken, onderweg zijn. Praten en lachen (dat doe ik gelukkig veel). Bestuderen wat gaande is in mijn omgeving. Mensen aankijken terwijl ik met ze praat. Wat gaat er in ze om? Waarom doen mensen iets? Waarom zeggen ze iets? Kan ik eigenlijk wel ontspannen? Of stilzitten? Volgens mij wel. Tijdens onzinnige gesprekken die gevoerd worden met koffie of een borrel (en een sigaretje uiteraard). Terwijl ik lees of schrijf, ben ik ook stil. Dan ben ik ontspannen maar tegelijkertijd afgesloten voor de rest van de wereld. Pas heb ik mijn zoveelste kantoorbaantje opgegeven. Stilzitten, administreren, procesmatig werken en ten aller tijde de procedure volgen. Het is een regelrechte verschrikking. Baantjes heb ik nooit langer dan drie jaar, sterker nog, meestal niet langer dan een jaar. Dan heb ik het gehad. Mijn omgeving moet weer anders, nieuwe ruimte om te ademen. Mijn schoolcarrière was feitelijk hetzelfde. De kleuterschool kan ik herinneren als saai, de basisschool was een verschrikking. Vanaf de middelbare school werd het beter. Toen concludeerde ik dat er gespijbeld kon worden. Een noemenswaardige opleiding heb ik niet afgerond. Ik kon en kan nog steeds de opsluiting niet aan. Voor een baas werken of naar school gaan. Jezelf acht uur opsluiten in een hok, zo voelt deze opdracht. Een beperking waarbij negatieve gedachten vrij spel krijgen. Stilzitten, voelen, ruiken, proeven. NU! En dan twee dagen laten liggen. Als ik iets twee dagen laat liggen, pak ik het nooit meer op.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna B Een (h)eerlijke analyse!
Ik kon en kan nog steeds de opsluiting aan.
je bedoelt: ... de opsluiting niet aan

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe mooi Johanna dat je je zo bloot weet te geven (het blote komt van Marietje; die besmet me). Het doel van deze opdracht is n.a.w. je ratio uit te schakelen en je te laten overstromen met van alles en nog wat. Dit kan en wil jij niet en daar heb ik alle respect voor. Jij bent 'ongetemd' en zegt/schrijft dit ook. Is het vrije ondernemerschap niet iets voor jou?

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zie heel veel overeenkomsten... als dit allemaal bij jou hoort, chapeau voor je eerlijkheid.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Johanna, Zo ken ik jou (via de stukjes en de kommentaren die je schrijft bedoel ik). Hoe stom deze opdracht ook lijkt, het is wel erg leuk om wat meer van elkaar te weten te komen, want het lijkt wel zo dat iedereen ineens aan een soort van zelfanalyse gaat doen. Is dat dan een meditatie-reflex of zo? Maar ik glimlach toch even om je heerlijke zelf-analyse. De spijbeldame die ik voor me zie en die geen kantoorbaantje kan behagen of verdragen, lijkt mij uitterst sympathiek.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
@johanna B, leuk idd om je zo een ietstiepietsie beetje te leren kennen! Ik moet zeggen, ik had je wel zo al ingeschat (voor zover dat kan hoor) Ik weet niet, je vrolijke profiel foto, je vaak opgewekte en positieve reacties, en nu deze analyse wat iets verraad van je karakter, ja ik vind het allemaal bij elkaar passen! leuk!

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oh Johanne, je laat me glimlachen. Die kantoorbaan waarover je praat, die doe ik nu met tegenzin, maar ik moet nog even volhouden. Ik vind je stukje leuk geschreven en het is fijn je wat beter te leren kennen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik geloof je helemaal; kan me zo goed voorstellen dat dit een echte, oprechte Johanna is. En eerlijkheid vind ik op zich al bewonderenswaardig. (Daarnaast heeft het ook wel wat akelig herkenbare aspecten ...)

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe stom deze opdracht ook lijkt, het is wel erg leuk om wat meer van elkaar te weten te komen, want het lijkt wel zo dat iedereen ineens aan een soort van zelfanalyse gaat doen.
Zo heb ik 'm niet opgevat, hoor!

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ook niet hoor Bart, maar als je sommige stukjes leest kom je toch wel wat te weten niet? Sorry voor het woordje 'stom'. Het is niet zo sterk negatief bedoeld als het laat vermoeden maar in deze context vond ik de opdracht er nu net een beetje over. (ik heb zo ooit nog eens een half uur geforceerd met mijn ogen toe in de tobbe vol groeten en lauw water gezeten, niet echt mijn ding). Toch bestaat door deze setting de neiging om over je eigen gevoelens of je eigen ik te gaan schrijven vind ik. Dat hoeft ook niet negatief te zijn. Het levert in elk geval mooie stukjes op.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Jan P., Dank je. Toch wel typerend voor mij, het belangrijkste woordje in een zin vergeten :o. @Virtuosuo, Dank je voor je reactie. Inderdaad, ontspanning onder commando valt niet mee.... Hoewel, er zijn ook mensen die groepsgewijs en onder begeleiding van iemand kunnen mediteren. @Mili, Dank je voor je reactie. Ja, het vrije ondernemerschap is echt iets voor mij. Jammer genoeg weet ik nog niet wat ik wil worden als ik later groot ben. @RichardOtten, Yep, dit hoort allemaal bij mij. Dat is onze overeenkomst hé? Vermoedelijk zijn wel allebei van die eeuwig lanterfantende types. Weet jij al wat je wil worden als je later groot bent? @Lucius, Dank je voor jouw aangename reactie. Erg prettig om te lezen. @Ryn, Zie mijn reactie bij op jouw tekst :) Geen leuke opdracht om te doen. Dubbel zo leuk om te lezen van een ander. @Lilithx, Waarschijnlijk ben ik niet de beste raadgever, tenslotte zit ik zelf ook weer tussen twee saaie baantjes in. Maar doe nooit te lang werk waarvan je eigenlijk weet dat het niks is :). @Schrijvenmaar, Dit is inderdaad reality. Dat het herkenbaar is kan ik me voorstellen. Ik heb het vooroordeel dat (hobby)schrijvers doorgaans mensen zijn die zich ergens tegen willen of moeten afzetten. @Bart en Ryn, Ik denk dat deze opdracht bij veel mensen een bepaalde vorm van zelfanalyse uitlokt. Als je stil gaat zitten proberen om niet na te denken over iets specifieks, kom je doorgaans uit bij dingen die je stiekem dwarszitten. @Allen, Uiteraard is dit ook een open sollicitatie naar mijn droombaan (ook naar een niet mijn droombaan). Ik heb sinds korte tijd nog maar zestien uur werk per week. Dus heb ik nog een uur of tien tot zestien over. Alle leuke banen zijn welkom :)

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@johanna, vrachtwagenpilootdierenartsridderbrandweerman

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Richard, geweldig :) Ik wil ook van alles en nog wat worden. @Johanna, tja ik moet nog even wachten voor ik die k*tbaan kan opzeggen. Ik heb nu een heel flexibel werk en dat hebben we wel nodig.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Was een typefoutje Angelieke... een tobbe vol groenten moest het zijn :) Waarschijnlijk had ik een wijntje teveel op.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zo zo Johanna, een persoonlijke openbaring. Ik denk oeioei. Ik schrijf dat omdat ik je moedig vind, om je zo te durven laten zien. Leuk stukje!

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@RichardOtten, Dat is minimaal een merkwaardige beroepskeuze. @Lilithx, Nu ben ik wel nieuwsgierig naar wat jij wil worden? :) @Angelieke, Bedankt voor jouw reactie. @Maddbrug, Dank je.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik wil mama-leerkracht-zelfstandigeuitbatervaneencafémetdiversekunst-schrijver-tolk-dokter worden. En waarschijnlijk ben ik nog wel iets vergeten :)

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Lilithx, Ik hoop voor je dat je minimaal 50% lukt :). Ik wil later denk ik Ignobelprijswinnaarwerelberoemdesoulzangeresconsultantinallerleivoorkomendezakenessayschrijfster worden. Ik weet niet of het gaat lukken...

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Lijkt me wel grappig... 's avonds rond een uur of elf, het licht op de gang gaat aan, een pootje komt onder de deurreling vandaan, met daaronder een briefje. Je staat op en neemt het briefje in je handen. Er staat in hondenschrift; "Je bent geweldig!" ondertekend met een afdruk van een hondenpoot. Je lacht, kijk met tranen in de ogen voor je uit en geniet van het moment. De volgende dag sta je op om verrast te worden. Je hond zit recht, in je favoriete stoel, ochtendjas aan, krantje te lezen bij het genot van een kop koffie. Je bedankt hem voor het lieve briefje. Hij kijkt je scheef over rand van de krant aan en knikt naar voederbak die in de hoek van de kamer staat. Je naam staat al op de bak. Op vier poten loop je vrolijk naar je ontbijt. Alles is weer normaal...

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe mooi Johanna dat je je zo bloot weet te geven (het blote komt van Marietje; die besmet me).
:eek: Mijn excuses?!! ;) @ Johanna- Een eerlijke, prachtige analyse. Toch vraag ik mezelf af waarom jij niet gewoon ongehoorzaam bent geweest en heb jij in die vijftien minuten vrijuit denken niet jouw vrijheid gepakt? :unibrow: Ik heb mijn ideale baan ook nog steeds niet: Ik wil graag mezelf worden maar ik verander steeds. :nod:

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Deze opdracht was inderdaad een straf. Je kunt dingen ook wel een week of een maand laten liggen. Of je dan nog aan oppakken denkt weet ik niet. Ik heb het met heel veel plezier en een glimlach gelezen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
@Marietje, Mijn fantasie neemt voortdurend de vrijheid. Maar zodra dit moet terwijl ik rechtop, stil en met m'n ogen dicht moet zitten, wordt het ineens een stuk moeilijker. Dus eigenlijk weet ik nooit wat ik wil gaan worden omdat ik morgen of wellicht volgend jaar weer iemand anders ben? Damn.... Dank voor je reactie. @Tja, Iedere dag waarop iets blijft liggen wordt de kans aanzienlijk veel kleiner dat het nog wordt opgepakt. Tegen alle goede voornemens in. Het hebben van goede voornemens heb ik overigens al afgeschreven... Dank voor jouw reactie. @FennevanHeemstede, Dank je voor jouw reactie.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Johanna Heerlijk om het protest dat in je omgaat te lezen. En hoe moeilijk het voor je is om stil te zitten. Een aantal keer las ik je reacties op anderen. Meestal benoemde je deze opdracht als "een stomme opdracht" of "een rotopdracht". En ik moest telkens heel erg glimlachen. En weet je waarom: ik heb zo het vermoeden dat opdrachten als deze precies zijn wat jij nodig hebt. Reden: het bracht iets in je in beweging. Er is één dingetje dat je mag veranderen, één knopje dat je mag omschakelen, één stemmetje dat je het zwijgen mag opleggen: "dat de dingen MOETEN". Namelijk: -van mij hoefde je deze opdracht niet te doen hoor (het zou me momenteel een kwartier feedback besparen) -de enige die jou dwong om stil te gaan zitten was jijzelf -de enige die jou opsluit in het hok ben jijzelf: figuurlijk door tralies van spanning en stress om je heen te zetten, letterlijk in woorden (je sluit jezelf op in je tekst) Puur technisch: goede tekst, vlotte schrijfstijl en een openhartigheid om steil van achterover te vallen (en zo nog wat meer van dit soort complimenten, eerlijk) MAAR wat ik een beetje mis hierbij is wat zelfinzicht. Verder dan "rennen" en "vluchten" van zichzelf, gaat dit personage niet. Even tussendoor: ondanks mijn aan jou persoonlijk gerichte commentaar, lees ik elke tekst alsof het om een personage gaat, en niet om de schrijver zelf. Reden: een goed personage kunnen neerzetten, vertrekt vanuit zelfkennis (en van daaruit, mensenkennis). Het personage zoals jij het hier neerzette, of jij dat nu zelf bent of niet, is bang om een stap verder te gaan. Vandaar de oproep om teksten als deze twee dagen te laten "rijpen". Meestal kom je na een dag of twee, drie tot een grappig, leerrijk, pijnlijk, ... inzicht waarmee je je tekst kan afronden. En? Heb je/heeft je personage het aangedurfd om een gewoonte (teksten na twee dagen niet meer op te pikken) te doorbreken? En wat heeft het je (personage) opgebracht? Ik ben hier als lezer erg benieuwd naar. Jij niet? Ik lees hier een vrouw die niet durft stil te zitten. Niet omdat ze dat saai vindt, neen, maar omdat ze bang is voor saaiheid. Jammer, want tegelijk lijk je/lijkt ze me een vrouw die nergens bang voor is (behalve voor zichzelf dan). Ik kan je één ding vertellen : misschien ben je bang te ontdekken dat jouw stilte gevuld is met de meest fantastische dingen?

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Dag Manamahouse, Allereerst welkom hier. En wauw! Dat is een uitgebreide reactie. Erg leuk en functioneel om te lezen. Ik denk dat je gelijk hebt. Het zou kunnen zijn dat ik 'mijn personage in dit geval' een soort van absurde angst voor stilzitten heeft. Maar dat is wellicht iets wat past bij de tijd waarin mijn personage zichzelf nu aantreft. Kleine kindjes, echtgenoot met drukke onderneming, (schoon)ouders met diverse staten van gezondheid, poging tot het hebben van een sociaal leven. Dat heeft inderdaad tijd veranderd in een schaars goed. Maar toch heeft HP een kwartier stilgezeten met haar ogen dicht :). Hopelijk komt er in de nabije toekomst weer een periode waarin er volop stilgezeten kan worden. Ik kan me een tijd herinneren waarin dit een soort van specialisme was. Of dit personage ooit nog iets gaat oppakken wat langer als een uur heeft gelegen (behalve uiteraard de kinderen) is nog de vraag. Dat gaat blijken in de toekomst. Ps. Ik vond het met name een stomme opdracht om zelf uit te voeren (waarschijnlijk was dat eenmalig). Des te leuker vond ik het om de andere inzendingen te lezen. Pps. Vermoedelijk ga ik je nog veel kwartieren kosten. Ik doe iedere week, met veel plezier, mee met de schrijfopdrachten.