# 29 Schoonmaken

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

# 29 Schoonmaken

Schoonmaken Elke dinsdag ging Stella naar haar moeder om haar huis schoon te maken. Ze kwam er niet alleen op dinsdag maar ook twee keer per week om haar moeder gezelschap te houden. Haar twee broers lieten zich zelden bij hun moeder zien. Regelmatig belde haar moeder met de vraag of ze boodschappen voor haar kon halen. Dat vond Stella geen probleem. Haar moeder was een aardige, begripvolle vrouw en altijd in voor een geintje. Dankzij haar optimistische karakter had Stella een geweldige jeugd gehad. ‘Hallo mam, hoe gaat het?’ ‘Afgezien van het feit dat ik niets kan doen, gaat het geweldig.’ Hoewel haar moeder al twee jaar in een rolstoel zat, vond ze elke dag een meegenomen dag. ‘Waar moet ik mee beginnen?’ ‘Met koffie,’ antwoordde haar moeder. Stella ging naar de keuken om koffie te zetten. Nadat beiden twee kopjes hadden gedronken, vroeg Stella nogmaals waar ze het beste mee kon beginnen. ‘Met de wc. Die zit onder de strontstrepen en ik heb een hekel aan stront.’ ‘Oké, en daarna?’ ‘De kast opruimen waarin ik een aantal trommels heb staan.’ ‘Trommels? Sinds wanneer trommel je?’ ‘Grappig, hoor. Je weet best dat ik het over koekjestrommels heb. In de meeste zitten geen koekjes, wel kruimels. Wat mij betreft mag je ze allemaal weggooien.’ ‘Sommige trommels zijn best mooi.’ ‘Meld je aan bij kunst en kitsch. Misschien zijn ze een kapitaal waard.’ Haar moeder lachte klaterend. Toen Stella thuiskwam, opende ze de blikken en gooide de achtergebleven rotzooi in haar pedaalemmer. Even later ging ze naar de tuin om het onkruid te verwijderen. Daarna haalde ze een schep uit de schuur en groef een gat. Daarin gooide ze een blikken trommeltje van haar moeder. Niemand hoefde te weten dat daar bijna honderdduizend euro in zat.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hey Tja, Een realistisch verhaal denk ik en ook een realistische dialoog. Het gaat wel om erg veel geld. Ik zou het nooit durven, maar in de opdracht stond: een verschrikkelijk schuldgevoel, en dat houdt ze hier zeker aan over denk ik. Mooi stukje.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Alleen dat stukje over die kliko's die wel of niet aan de weg moesten staan snapte ik niet helemaal, maar was ook niet heel relevant voor het verhaal dus daar heb ik overheen gelezen. Verder een mooi verhaal dat iedereen wel wil meemaken.

Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben het wel met Angelieke eens. Had ook wat vraagtekens bij dat stuk. Verder een leuk verhaaltje en de moeder wordt goed neergezet.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooi neergezet. Het zal wel aan mij liggen, maar door de intro dacht ik eerst dat ze aan het bellen waren. Daarna pas besefte ik dat ze bij haar moeder was. Goed verhaal en zelf een beetje herkenbaar, met al die nieuwsberichten van tegenwoordig en thuiszorg. Mooi stukje over stront, gaf een goed beeld van de moeder!

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Eens met de opmerkingen over de kliko's. Leuke tekst, Tja. Misschien iets te lang uitgesponnen. Ik vind de dialoog wel een beetje stijfjes. Vooral dit stuk: ‘De kast waarin ik een aantal trommels heb staan.’ ‘Trommels? Sinds wanneer trommel je?’ ‘Grappig, hoor. Je weet best dat ik het over koekjestrommels heb. In de meeste zitten geen koekjes, wel kruimels. Wat mij betreft mag je ze allemaal weggooien. Dat kan hier niet. Daarom wil ik graag dat je die troep meeneemt.’ 'De kast waar de trommels staan.' 'Sinds wanneer trommel jij?' 'Grappig hoor. Ik bedoel natuurlijk koekjestrommels! Er zitten alleen nog maar kruimels in. Gooi ze maar weg, allemaal. Dat kan hier niet. Neem alsjeblieft al die troep mee.'

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hey Tja, Fijn dat ik vandaag weer meer TJA kan lezen. Hoewel de korte stukjes voortreffelijk en vindingrijk waren snak ik toch weer naar een langer verhaal.
Haar moeder was een aardige en begripvolle vrouw die ook van humor hield. Dankzij haar had Stella een geweldige jeugd gehad. .
Waarom komt dit niet bij mij over? Ik voel meer cynisme dan vrolijkheid en misschien ook wel door de korte zinnen. Ik heb geprobeerd om het verhaal ook heel vrolijk te lezen maar ook dan komt het gevoel van de humor niet echt over. Misschien hier nog wat aan schaven. Ik denk dat ik ook maar eens trommels moest gaan sparen. ;) Graag gelezen.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Nee, dit was een keer geen cynisch stukje. Ik weet dat jullie dat van mij gewend zijn. Dit komt dus keihard aan. Ik heb de moeder wat aardiger gemaakt (denk ik) en wat zinnetjes weggelaten.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik weet niet wat je exact gedaan hebt, maar ik vind het nu wel prettiger lezen. Honderdduizend euro mogen zij mij ook altijd cadeau doen. :) Ik vraag me af of de moeder het zich echt niet meer herinnert.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, ik val een beetje over de getallen. 'Lekker opstaan,' zul je zeggen :-). Waarom moet er gezegd worden dat er twee kopjes koffie worden gedronken en vind je zelf niet dat honderdduizend een exorbitant bedrag is dat de moeder bijeen heeft gespaard? Je was inderdaad verrassend met je lange(re) tekst. Graag gelezen.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
De moeder vertrouwde de belasting niet. Daarom heeft ze al haar geld in een trommel gedaan. Jaren en jaren heeft ze gespaard. Toen haar huis verkocht werd, is ze een huurhuis gaan wonen. Dat geld kwam ook in de trommel. Ik vind het wel een lekker bedrag om te 'krijgen'. Heb je liever dat ze na één kopje koffie aan het schoonmaken gaat of gewoon nadat ze koffie hebben gedronken?

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Tja, ma heeft dus de opbrengst van haar huis van de bank gehaald want handje contantje is m.i. niet echt meer goed mogelijk. Ik begrijp het, voor jou is koffie drinken tenminste twee koppen. Je hebt gelijk :-).

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Tja, Met plezier gelezen. En het gebeurt. Zo nu en dan lees je wel eens dat iemand met opruimen per ongeluk een matras - heel cliché - met daarin een klein vermogen heeft weggegooid. Wat betreft de 'twee kopjes'. Ik hou van dat soort details.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Het lijkt mij dat haar moeder best weet wat er gevonden zou gaan worden. Waarom anders deze plotse opruiming? Stella gaat het lekker niet tegen haar echtgenoot vertellen.Koffie drink je toch altijd per twee? Graag gelezen.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Normaal drink ik drie, maar ik wilde het schoonmaken niet te lang uitstellen. Ik zei al dat moeder slim was.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kom net van Mili vandaan. Ik ga me een pruik kopen. Jouw tekst is zo klaar als een klontje. Ik heb geen inhoudelijke vragen, alles duidelijk. Dat kun je hier niet van alle teksten zeggen. Wel heb ik enkele opmerkingen. Ik zou in de tekst laten doorschemeren dat die bejaarde moeder al aan het dementeren is. Als dat nl. niet het geval is, zou ze zeker weten dat er in de kast nog een trommeltje staat met een ton erin. Haar uitspraak: ‘Afgezien van het feit dat ik niets kan doen, gaat het geweldig.’ doet vermoeden dat ze nog kraakhelder van geest is. Leuk verhaal. Gebrek aan informatie door de beperking van 250 woorden, kan ik zelf wel invullen. Heb je die trommel goed in de plastic verpakt voordat je hem in de grond stopte? Jaarlijks even kijken of hij niet opgegraven is, of dat de woelratten er mee aan de haal zijn gegaan.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Jazeker heb ik de trommel goed verpakt. Moeder is niet dement. Ze zal haar reden wel gehad hebben.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
[‘Meld je aan bij kunst en kitsch. Misschien zijn ze een kapitaal waard.’ Haar moeder lachte klaterend.] Uit deze zin haal ik als lezer dat de moeder het expres meegeeft aan de HP. Het begint met de beschrijving van een alledaagse scene. De manier waarop het geschreven is sluit hierbij mooi aan. De relatie tussen moeder en dochter is bij de vernieuwde versie verzacht maar moeder komt bij mij nog steeds cynisch over. De dochter heeft een berustende rol. Fijn dat je weer langere verhalen schrijf! ;)

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
De moeder is niet cynisch en de dochter is niet berustend. Misschien heb ik het verkeerd weergegeven. Ik ben doorgaans van het ultrakorte of het ultralange. Korte verhaaltjes vind ik moeilijk.

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, geloofwaardig verhaal .Las laatst over een vrouw die al jaren geld opnam van de bankrekening van haar man. Had onder in de kast een aardig kapitaaltje opgebouwd. Leuk geschreven.

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik schrok even bij de reactie van Dos (#20) omdat ik dacht nóg een onderdeel van de opdracht verkeerd gelezen te hebben. Maar gelukkig, we mochten deze week 350 woorden gebruiken, Dos. Tja, ik vind de dialoog heel naturel en het einde inderdaad verrassend. Maar ook ik zit een beetje met de vraag of de moeder nu wel of niet al aan het dementeren is. Blij dat je weer iets langere stukken schrijft!

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind deze bijdrage ook fijner dan die ultrakorte van vorige week Tja ;) Ik wil graag geloven dat de moeder niet dementerend is, en zo haar redenen heeft om ineens op te willen ruimen en te spreken over "kruimels" in de koektrommels die de dochter maar moet weggooien. Een fantastische manier om je dochter je illegaal verkregen erfenis toe te stoppen zonder dat er een haan naar kraait. Twee kopjes koffie, ja dat is echt wat anders dan 'een kop koffie' ... Fijn verhaaltje Tja.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Tja, ik vind dit mooi neergezet. De dialoog is uit het leven gegrepen, en dan toch die verrassende wending aan het eind. Bijzonder vind ik ook dat je in feite aan de lezer laat in hoeverre je over de vondst van zo'n groot geldbedrag een schuldgevoel zou moeten hebben. Je meld nog wel in de laatste zin dat niemand het hoeft te weten, maar of het HP wroeging heeft of zal krijgen is onbekend. :thumbsup: