Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#11 gebruik van omgeving

Zaterdag 21.30u ‘Weet je dat nou wel zeker?’ Bella lepelt haar laatste beetje tiramisú van haar bord. ‘Ik kan me jou niet anders voorstellen dan in dit huis!’ Tinus steekt een sigaartje op en leunt achterover. ‘Nou, ik kan het me wél voorstellen. Het is een groot en bewerkelijk huis en laten we eerlijk zijn, je bent geen ster in het onderhouden van een huis. Lekker opruimen, weggooien wat je niet meer nodigt hebt. De bezem er door! En dan kleiner gaan wonen. Ik vind het een goed plan Mier.’ ‘Nou, ik weet het niet hoor. Hier liggen al je herinneringen. Je zoon is hier geboren…Ik zou er vast en zeker spijt van krijgen. Ik bedoel, je bént al zo alleen en dan ook nog alles wat je vertrouwd is achter laten.’ ‘Ja, jíj Veronique. Jij zou dat niet kunnen. Maar jij bent Mira niet hè?’ We hebben heerlijk zitten tafelen, mijn vriendinnen en ik. Bij het toetje heb ik ze verteld dat ik mijn huis ga verkopen. Die ochtend aan zee kwam het plan bij me op. Ik wil aan zee wonen! Thuisgekomen ben ik door het hele huis gelopen. Al die kamers, al die spullen waarvan er eigenlijk nog heel veel van Rob zijn, wat móet ik er mee? Ik ben te chaotisch en te lui om het allemaal netjes en schoon te houden en het is overal dan ook een rommel. Op de vensterbanken en de kasten ligt het stof duimdik en het aantal spinnen met bijbehorende spinnenwebben is niet meer op een hand te tellen. Wat heb ik hier nog te zoeken? De herinneringen zijn vaker pijnlijk dan dat ze een genoegen zijn en ik heb altijd al aan zee willen wonen. Nu kan het, dus waarom niet? Mijn vriendinnen reageren precies zoals ik had verwacht. Bella maakt zich zorgen over hoe het dan moet als ik het huis heb verkocht en nog geen ander huis heb of andersom en begint een noodplan te maken. Tinus vindt het een geweldig idee en komt met de naam van een goede makelaar aan. Veronique heeft het vooral over het feit dat zij dat nooit zou durven en dat ze er, toen de kinderen de deur uitgingen, al moeite mee had dat haar man voorstelde om van de twee slaapkamers één grote kamer te maken. ‘Ik werd gewoon misselijk van het idee dat ze niet meer een eigen kamer zouden hebben in ons huis. Het voelde alsof ik blij was dat ze de deur uit waren, terwijl ik dat eigenlijk vreselijk vond! Dat is toch niet zo raar? Maar Gerard vond het belachelijk en lachte me uit. Ik heb me toen zó alleen gevoeld, zó onbegrepen! Ik ben dagenlang woedend op hem geweest!’ ‘Ja Veer, dat verhaal kennen we!’ Tinus trekt een half geërgerde, half geamuseerde grimas. Bella giechelt, terwijl ze glaasjes volschenkt met de Eau de Vie die ze deze zomer heeft ingeslagen in Frankrijk. Even overstemt de koffiemachine het commentaar. Ik kijk naar de vrouwen aan mijn keukentafel en prijs me gelukkig met onze vriendschap. Avonden als deze zijn onbetaalbaar en ik realiseer me dat het huis me gestolen kan worden, maar van deze toffe wijven zou ik nooit afstand kunnen doen.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een vrouw die is gescheiden (of haar echtgenoot is overleden) heeft te weinig goede herinneringen op de plek waar ze nu woont. Sinds haar kinderen het huis uit zijn en Rob weg is, beseft ze dat het huis gewoon te groot en teveel is geworden. Ook voelt ze dat het tijd is om een frisse wind door haar leven te laten waaien. Tenslotte moet ze een keer verdergaan en haar leven weer ordenen.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
HP een vrouw die een genomen besluit deelt met haar trouwe vriendinnen. Ze houdt van ze, ze kent ze goed, weet precies wat ze gaan zeggen. Ze staat op het punt van een nieuwe fase. De bezem er doorheen en met frisse moed beginnen aan een nieuw huis. Ze kan zich nu, zonder een goede reden, niet zetten tot opruimen. Ze blijft bij haar besluit, standvastig.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dames in goeden doen. De hp verkeert in de luxe situatie dat ze kan spelen met het idee om opeens een huis aan de kust te kopen. Zoals ze zelf al zegt: ze heeft te veel nutteloze spullen uit het verleden, en opruimen en schoonmaken zijn niet haar favoriete bezigheden. Dit zegt veel over haar mentale toestand: het verleden wordt een belasting, weggooien wat weg kan, is haar niet genoeg, ze zou graag willen breken met het verleden en een beetje met wie zij zelf is. Maar ze heeft haar vriendinnen die ze niet kan missen en die grotendeels haar identiteit bepalen.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zelfstandige, realistische vrouw van rond de 50 die net aan haar vriendinnen heeft vertelt dat ze wil gaan verhuizen. Door omstandigheden is ze alleen komen te wonen, haar kinderen de deur uit, haar man overleden of ze zijn gescheiden. Ze beseft dat het nu haar tijd is om te doen wat ze wil. Ook beseft ze dat haar vriendinnen op de eerste plaats komen.

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een vrouw van middelbare leeftijd die beseft, dat als ze gaat verhuizen, ze haar vriendschap met haar vrienden erg zal missen. Het huis aan zee trekt haar, maar geniet ze daar wel van als haar vrienden er niet bij zijn. Als ze hier blijft wat moet ze dan met al die spullen die herinneringen oproepen. Ik ben benieuwd welke keuze ze maakt en wat dit daadwerkelijk voor haar gaat betekenen.

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vrouw, jonge vijftiger die haar verhuisidee bespreekt met haar beste vriendinnen, die uiteindelijk belangrijker zijn in haar leefomgeving dan een huis.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hi Sari, dit is het dubbele aantal woorden. In de opdracht wordt om maximaal 250 woorden gevraagd. Het os de kunst om je daartoe te beperken en eerlijk gezegd ook om het voor mij doenlijk t e houden alles te lezen.

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hej, Henny, Mea culpa! In al mijn enthousiasme niet op gelet, waarvoor excuses. Zal de volgende keer beter opletten!

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De hp is inderdaad gescheiden en ziet het grote huis als een ballast. Niet alleen vanwege het werk dat er in zit, maar ook vanwege de herinneringen. Bovendien is ze nogal chaotisch in het huishouden en het onderhouden van dat grote huis. Ze neemt een rigoureuze en niet zo weloverwogen beslissing; het huis verkopen, een appartement aan zee kopen. Maar of dat een goede keuze is? Wederom voelen de mensen die gereageerd hebben goed aan wat voor soort vrouw de hp is en wat haar vriendinnen voor haar betekenen. Dat doet me deugd. Wat ik leuk vind, is dat ze blijkbaar precies uitstraalt wat ik wil. Maar of ze daadwerkelijk zo standvastig is.... ;-)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De leefomgeving van de hoofdpersoon overspoelt haar met herinneringen die ze geen plek kan geven. Ze wil liever in de toekomstplannen vluchten dan nu opruimen. De omgeving speelt echter in het verhaal weinig een rol, alsof de omgeving wordt weggeduwd. Ze laat zich afleiden door praten met vriendinnen in plaats van te zorgen voor haar omgeving.