Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 8 - Toveren met muizen

Als ik kon toveren dan tover ik radicaal alle muizen weg die bij het vallen van de avond binnen komen druppelen. Letterlijk en figuurlijk wel te verstaan. Deze voor mij wanstaltige creatuurtjes bezorgen mij hartkloppingen, een onbestendig gevoel in mijn buik, de neiging mijn hoofdhuid kapot te krabben, paniekgolven bij het minste of geringste windzuchtje waardoor ik beweging denk te zien, rillingen van afgrijzen als ik eenmaal uitgeput in bed lig en ze hoor rondscharrelen knagend op de zakjes gif die ik ze royaal toebedeel. Ik haat ze. Ook heb ik alle spleten en gaten volgepropt met aluminium dat zij verafschuwen omdat zij er niet doorheen kunnen knagen. Kortom, de mus musculus maakt mij steeds gewelddadiger. Resistent dat zij zijn geworden door de tonnen gif en zelf niet in het bezit zijnde van kerkuilen of wezels, hun natuurlijke vijanden, heb ik bliksemsnelle muizenvallen ingebracht. Met bijzonder lokaas die werken als een guillotine. Niet dat hun kopje er dan meteen afligt, dat dan weer niet, maar in een nanoseconde zijn ze in de muizenhemel. Wel doet zich dan het volgende probleem voor. Ik durf ze niet op te pakken. Vanmorgen lagen twee muizen in twee vallen dood achter mijn rode bank in de zon. In plaats van hun karakteristieke muffe geur verspreidden zij walgelijke ontbindingsdampen. Hun meterslange staart was losgekomen en versperden mij de weg. Gillend ben ik de straat opgelopen en trof daar een man. Ik haal altijd mannen van straat als ik ze acuut nodig heb. Zoals voor een verstopte afvoer en deze keer om muizen te rapen. Deze man bleek ook nog van de stedelijke groenvoorziening te zijn en een paar euro en een sigaret rijker nam de man de muizen mee in zijn bakfiets. Ik weet bijna zeker dat hij morgenochtend op mijn raam zal tikken met de vraag of hij weer muizen kan ruimen. Zij komen en zij gaan mijn mannen en mijn muizen, zij zijn met velen.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij kan jij zorgvuldiger schrijven dan dit, maar wellicht werd je opgejaagd door het idee van de kriebelende muizen ... is er iets van het verhaal waar? Mooie afsluiter.

Lid sinds

8 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ooit kende ik dit verschijnsel in mijn huis en daarna in mijn caravan. Je verhaal deed mij herinneren en huiveren. Goed geschreven, de muis kroop in mij. (Woon nu in een flat, aanrader, geen muis heeft de lift genomen)

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Johanna B.: Nou ja, je weet toch dat je niemands hoofd en hart kunt bezoeken :-)? @Schrijvenmaar: Waar is je mooie foto? Hoe bedoel je zorgvuldiger? Vers van de pers. Vannacht en vanmorgen allemaal gebeurd. Merci aan jullie beiden.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mili: Ja das wel jammer. Vaak lijken die juist interessant. Zou wel zoiets zijn als bijvoorbeeld het gras bij de buren is altijd groener. Maar dan met het brein laat maar zeggen.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Maddbrug: Dit wens ik je echt niet (weer) toe. Intredende muizen. En ik ga niet weg uit mijn parterrehuisje. Het is een huisje vol van illusies. Daarom.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je kan van die prachitge formuleringen verzinnen, met een een net eigenaardige woordkeus in net iets te lange zinnen en dat mis ik een beetje hier, al is het natuurlijk niet eerlijk dit verhaal te beoordelen op mijn verwachtingen bij het zien van jouw naam. Volgens mij heb ik ook wel ergens een typo gezien, een dubbel puntje, of een spelfoutje, of misschien zelfs allebei -laten we het daar maar op houden, da's ook onzorgvuldig. ;) Hoewel ik me niets kan voorstellen bij je afkeer van levende muizen, moest ik trouwens erg denken aan de eerste keer dat ik 's morgens op mijn werk aankwam om als eerste de dode exemplaren in de val te treffen. Huuu. Die heb ik ook met een grote boog gepasseerd. En aan die keer dat een kakkerlak over mijn fiets kroop, toen heb ik er ook een vreemde vent bij geroepen ... Kortom, je hebt eea herkenbaar neergezet.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijvenmaar: Je bent er weer op de foto (n.a.w. een storing op de site) en zeg mij waar de typo zit. Ik zie hem niet. Je bent alert, de zinnen zijn anders maar het is ook wel leuk van stijl te veranderen. En het is heerlijk vrouwelijk om half hysterisch te worden van muizen en kakkerlakken, vind je niet?

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
ik probeer het ook nog wel eens met een lekke band die ik prima zelf zou kunnen plakken, maar dat terzijde ... ;) ik zie geen typo meer, maar een paar dingetjes die ik niet zo vind lekker lopen, zal ik binnenkort nog eens voor je doorlopen, vandaag met duizend dingen tegelijk bezig en geen goed lezer en ik ben de laatste om te zeggen dat je je aan 1 stijl moet houden --heb nooit begrepen als mensen aanraadden een "eigen stem" te vinden; wie zegt dat ik er maar 1 heb?

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Neem een kat! Die van mil trof ik laatst aan met een muisje haar bek. Ik zag alleen het staartje en een pootje. Ik vind muizen overigens schattig. Leuk stuk, ik moest vooral lachen om je laatste zin.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heerlijk stukje. Het eerste gedeelte huiverde ik met je mee. Muizen, spinnen, muggen, kakkerlakken, ik ben er absoluut niet dol op! Het tweede gedeelte deed me lachen. Ik zag het zo voor me! Leuk gedaan!

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Muizen kunnen een plaag worden. Ik heb er ook wel eens last van. Dan zitten ze onder de vloer en hebben toegang tot de muurkast waar ik mijn boekhouding heb opgeborgen, die ze aanvreten, verpulveren, bepissen en beschijten. In eerste instantie ontken ik het probleem, omdat ik het zulke snoezige beestjes vind. Ik maak mezelf ook wijs dat het maar een muis is, die ik dan het leven gun. Maar al snel kom ik tot de conclusie dat het een grote familie is die onderling kezen als de konijnen. Dan pas erken ik dat het een probleem is. Dan worden de muizenvallen in gereedheid gebracht. Stukje brood erin en de volgende dag is het raak. In elke val een muis. Als je dat enkele dagen volhoudt, ben je zo van het muizenprobleem verlost. De vallen zijn zo krachtig dat de ongelukkige muis op slag dood is. (muizen zijn helemaal niet dol op kaas, wist je dat?) Mili, ik leef met je mee, maar ik houd voet bij stuk: het zijn schattige diertjes!

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een duidelijk geschreven, herkenbaar stukje tekst. Zelfs voor mij... ;) Maar ik verwacht ook dat er bij jou meer achter zit. Wil jij hiermee zeggen dat jij jouw muizenissen in jouw hoofd verdrijft door een wildvreemde man van straat te plukken en na afloop met hem een sigaretje mee te roken? :p

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Marietje, 'une cigarette après l'amour' zoals Charles Dumont zong wil je zeggen? Oooooh, je bent knap ondeugend.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk verhaal! Heb zelf ooit in een verwaarloosd en krakkemikkig kraakpand 's ochtends vroeg (zonder contactlenzen) een (reeds dode) muis onder mijn blote voet geplet. Die herinnering heb je mooi weten op te halen. Net als sommigen hierboven word ik toch vooral geprikkeld door je zin: "Ik haal altijd mannen van straat als ik ze acuut nodig heb." Wat voor wereld zit dáár achter?? Blijf schrijven ;-)!

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Sanne en @Anne en @Jo-landa; fijn dat jullie reageren. PetraO@; Ik haalde een kater uit het asiel, een heer op stand, die uiteraard verliefd op mij werd. Midden in de nacht besprong hij mij en verloor zijn haren met als gevolg dat ik mij niet met deze heer heb kunnen verenigen. @Dos: Pindakaas is het toverwoord. Echt. @Krintje: Toen je de muis plette, kwam er toen nog smurrie uit? Op een dag zal ik over mijn mannen vertellen. Zoals over een man die ik op een station zag en mijn koffers liet dragen. Hij beschikt over de meest fenomenale glijstem die ik ooit hoorde. Hij belt nog wel eens en zegt dan: 'waar ben je, schuif opzij.'

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Marietje, 'une cigarette après l'amour' zoals Charles Dumont zong wil je zeggen? Oooooh, je bent knap ondeugend.
Je ne sais pas! Ik rook niet. :unibrow:

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
'Glijstem'? Ik word hoe langer hoe nieuwsgieriger....
daar moet ik me soweiso bij aan sluiten
Zekers! En dan ben ik ondeugend? :confused:

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Komt 'ie: van voor naar achter wat dingetjes die mij het niet zo zorgvuldig geschreven durfden noemen -al was dat dus in eerste instantie vooral in vergelijk met je eerdere bijdragen.
Als ik kon toveren dan tover ik radicaal alle muizen weg die bij het vallen van de avond binnen komen druppelen. Letterlijk en figuurlijk wel te verstaan. .
Hoe druppelen muizen letterlijk?
rondscharrelen knagend
de missende komma -wat mij betreft, het is geen moeter, maar het leest wat mij betreft prettiger.
Ook heb ik alle spleten en gaten volgepropt met aluminium dat zij verafschuwen omdat zij er niet doorheen kunnen knagen. Kortom, de mus musculus maakt mij steeds gewelddadiger.
Is aluminium proppen gewelddadig?
heb ik bliksemsnelle muizenvallen ingebracht. Met bijzonder lokaas die werken als een guillotine.
als je het zo schrijft, moet 'die' naar lokaas verwijzen, wat volgens mij niet de bedoeling is, en wat niet klopt met het ww in mv.
Hun meterslange staart was losgekomen en versperden mij de weg.
'staarten waren en verperden' of 'staart was en versperde'

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Schrijvenmaar: - Het letterlijk druppelen van muizen is een woordgrapje omdat muizen continu, let wel continu, hun ontlasting droppen. - Tussen 'rondscharrelen en knagend' hoort inderdaad een komma. Ik heb een hekel aan komma's, zet ze weinig uit pure recalcitrantie. Het geeft de lezer meer mogelijkheden qua interpretatie. - Aluminium proppen is niet gewelddadig (hoewel mijn huisje vol van illusies er nu minder fraai uitziet met die rare uitpuilende glimmende proppen); ik heb het zo gezegd omdat ik van gif naar vallen overging. - 'Die werken als een guillotine' verwijst naar de vallen. Je weet dat ik mij niet houd aan conformistische zinnen. - 'Hun meterslange staart was losgekomen en versperden mij de weg.' Hier heb ik echt over nagedacht. Jij zegt: ''staarten waren en versperden' of 'staart was en versperde.' Ik zeg: staart, dus ik kan het enkelvoud qua werkwoord gebruiken en aangezien het twee staarten waren versperden zij mij in het meervoud. Nu jij :-).

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Marietje: Je vroeg mij of je schrijfster kunt zijn van chicklit. Gedecreteerde literatuur voor vrouwen tussen de twintig à dertig. En je wilt Jean, als Franse minnaar inbrengen. Ik zou je dan de suggestie willen doen je te verdiepen in de lit van Markies de Sade (Franse mannen zijn heel overspelig en veeleisend) maar ik heb zo'n stil vermoeden dat jij daar in het Belgische aan toe bent. Dus 'go for it girl'.

Lid sinds

8 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Zij komen en zij gaan mijn mannen en mijn muizen, zij zijn met velen.
Probeer eens met liefde het bootje drijvende te houden.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar ik houd toch van jou Yrret, waar was je nu, ik heb je gemist. Was je op literaire vakantie met Tja?

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Marietje: Je vroeg mij of je schrijfster kunt zijn van chicklit. Gedecreteerde literatuur voor vrouwen tussen de twintig à dertig. En je wilt Jean, als Franse minnaar inbrengen. Ik zou je dan de suggestie willen doen je te verdiepen in de lit van Markies de Sade (Franse mannen zijn heel overspelig en veeleisend) maar ik heb zo'n stil vermoeden dat jij daar in het Belgische aan toe bent. Dus 'go for it girl'.
Bedankt voor jouw aanmoediging! :) Ik kan mezelf juist goed inleven in mijn nuchtere HP die valt voor zijn Franse charme, omdat ik in Holland woon! Waarom dacht jij dat ik uit België kwam?

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Marietje: Alles aan jou deed mij aan een Belgische denken. Grappig. En kijk uit dat je je nuchtere hp niet voor ieder Frans uitgesproken zinnetje in katzwijm doet belanden.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nu word ik toch nieuwsgierig wat er zo Belgisch aan mij is? Nee,nee! Zij dumpt hem ook! ;) Hij moet haar echt overtuigen van hun liefde maar dan is het te laat... Bovendien spreken ze tegen elkaar Engels want mijn Frans is zeer belabberd! Maar ik weet nu een vertaalster die muizen haat! :nod: