Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

wekelijkse schrijfopdracht #1 reizen

Koopje: enkele reis Parijs € 29. Een Hollandse zwerver dacht meteen: dat ga ik doen. De Thalys, retourtje nog geen €60. Een goedkoop hotelletje ergens zoeken en vinden, moet geen probleem zijn. Zonder een enkel woord Frans te spreken of verstaan, gaat deze eigenzinnige zwerver welgemoed op stap. Hij wordt van alle kanten gewaarschuwd om niet alleen door de metrogangen te lopen, voordat je het weet word je in elkaar geramd voor je telefoon of wat geld. Natuurlijk doet hij het toch. Ik sta erbij, durf niet te blijven staan. Het geluid dat vuisten maken zodra ze in iemands gezicht rammen is afschuwelijk, je voelt het beurs worden, de lichaamssappen onevenredig verdelen in het aangezicht. Bloed spuit uit zijn neus, de ogen dik gezwollen. Dat resultaat zie ik de volgende ochtend tijdens het ontbijt… Vandaag geen enkeltje metro voor hem, maar een wandeling over een oude, vervallen begraafplaats, Cimetière de Picpus. Een vreemd kunstwerk kan daar niet ontbreken en Mariëlle krijgt een zwevende stoel op haar grafsteen. Maar ook hier loert gevaar: echte straatzwervers. Ruwe bonken, van alle goede geesten verlaten die geen enkele vorm van medeleven beschikken. Ze werken samen om onze eigenwijze zwerver in te sluiten om hem te kunnen overvallen van al, werkelijk alle bezittingen. Door ervaring wijs geworden heeft ons mannetje zich bewapend. Het is verboden, maar… Een boksbeugel doet goede diensten als je hem van tevoren al om je handen wringt. Nu nog de moed om erop los te slaan, precies zoals hem dat gisteren gebeurde. Het lukt wonderwel, van een goedwillende man verwordt hij op dat moment een monster. Met ongekende, agressieve krachten ramt hij erop. De zwervers steunen elkaar niet meer. Eentje blijft voor dood achter op dit kerkhof. Onze man in Parijs vertrekt naar huis. Zou hij echt iemand hebben vermoord?

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dit verhaal lijkt wel een zwarte film. Met de wroeging van de zwerver op de tong laat je me achter. Hoe zal de zwerver deze laatste vraag met zich meedragen op de terugweg. Je hebt hier en daar een detail over de locatie vermeld, zodat we een idee hebben waar we zijn. Misschien was dit in het allerlaatste stukje ook aardig geweest.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
AaDit verhaal is lastig te lezen, doordat het perspectief zo vaak wijzigt. Ik kwam er net echt in en ik kreeg niet door waar het over ging. Ging het echt o een zwerver? Die heeft toch geen 30 euro voor de trein, laat staan een hotel? Die "ik" blijft heel duister.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb ook een aantal vragen: Ik vraag mezelf af of een echte zwerver een weekend weggaat naar Parijs, een telefoon en geld bij zich heeft? Hij loopt alleen door de metrogangen maar ik sta er bij en durf er niet bij te blijven staan? Wie is de ik- persoon ineens als de zwerver alleen is? Wie is Mariëlle en wat wordt bedoeld met een zwevende stoel op haar grafsteen? Ik lees een wijze les in het verhaal: een ezel stoot zich in het algemeen slechts tweemaal aan dezelfde steen.. ;) Hoewel het niet mag de boksbeugel heeft de lezer alle begrip na alle heftige aanvallen die de zwerver zijn overkomen.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Locatievermelding in het laatste stukje. Moet dat? Fantasie gebruiken? perspectiefwijziging, de ik en HP Ja, iemand is de ik, de schrijver wellicht? 'zwerver' iemand, een gewone man die graag overal naartoe gaat. Geen stereotype zwerver zonder geld. Wellicht 'zwerver' als zg. neergezet? Marielle, een kunstwerk op een grafsteen van een willekeurig overledene? Je haalt meer uit een verhaal door datgene wat niet wordt verteld... :nod:

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Suma, de keuzes die je maakt als schrijver mag je zelf maken. Ik geef enkel een suggestie waarvan ik denk dat het het mooier zou kunnen maken. Jij bepaalt echter. En een zwerver kan best een kleine uitkering hebben en niet helemaal zonder geld zijn. Zo'n zwevende steen boven een graf kon ik mij voorstellen.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Odile, dank je voor je reactie. Met de andere opmerkingen kan ik natuurlijk ook wat mee: volgende keer duidelijker zijn. :nod: