Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Vragen over online schrijfgroepen

Hallo allemaal,

Ik woon zelf momenteel in Frankrijk en zou me graag bij een schrijfgroep aansluiten of er een opzetten. Helaas kan ik nooit naar bijeenkomsten komen in Nederland. Vandaar dat het me een goed idee lijkt om een online variant te zoeken. In dit forum en via google ben ik enkel opgeheven online groepen tegen gekomen, dus nu denk ik er over om er zelf eentje op te zetten en vraag ik me af of iemand tips voor me heeft.

Zelf denk ik aan een volgende opzet:

Een simpele website met een oproep voor geïnteresseerden, waar ik die vraag om een kort verhaal, gedicht of column op te sturen. Op forums zoals deze wil ik dan weer naar de site verwijzen. Op de site wil ik een aantal korte verhalen, gedichten en columns zetten om mijn eigen niveau aan te geven. Ook zal ik een korte uiteenzetting geven van wat ik in gedachten heb m.b.t. tot de werking van de schrijfgroep. Concrete zaken als periodiciteit, vorm van feedback, lengte van de verhalen en dergelijke. Selectie zal geheel en al ondemocratisch plaatsvinden aan de hand van de kwaliteit van de opgestuurde verhalen. Na een stuk of zes liefhebbers sluit ik de site en laat ik op de forums een bericht achter dat de site gesloten is. Dit laatste om een overdaad aan spam te voorkomen, aangezien ik heb gelezen dat enkele van de online schrijfgroepen opgeheven zijn vanwege de grote hoeveelheid opgestuurde verhalen die ver beneden peil zijn. Denken jullie dat het op deze manier wel kan werken en dat er ook genoeg geïnteresseerden zullen zijn?

Groeten,

Aerjen

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Aerjan,

Ik woon ook in het buitenland en voel wel wat voor een schrijfgroep op niveau :roll: met een select max 6-8 gezelschap. Ik dacht het te vinden in de schrijfgroep van Club Schrijven,

http://sardonis.freehostia.com/courier/phpBB2/index.php

maar hoe leerzaam het ook is ik vind het wat te vrijblijvend. Je voorstel lijkt me OK. Ik hou je in de gaten, hartelijke groeten, Marjet.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Marjet,

Leuk om te horen dat je interesse hebt. Ik heb het momenteel even druk, maar verwacht begin februari de site in elkaar te kunnen zetten. Dan plaats ik hier natuurlijk ook een berichtje.

Groetsels,

Aerjen

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi,

Ik ben ook zeer geintereseerd hierin. Als je wat meer over mij en mijn niveau wilt weten kan je op mijn site klikken. Daar staan verhalen, columns en recensies van mijn hand.
Als je hulp nodig hebt bij het opzetten van de site kan je ook wel een gil geven! Ik wil je graag helpen. Ik woon overigens wel gewoon in Nederland, dus ik hoop dat het geen probleem is.
Ik ben op het moment wel opzoek naar een actieven schrijfgroep.

Groetjes,
Lúthien

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Luthién,

Bedankt voor je aanbod om met de site te helpen. Ik verwacht dat het op zich snel gedaan is. Het is gewoon een stukje tijd maken om helder op te schrijven wat ik hoop van de schrijfgroep en wat deelnemers al dan niet kunnen verwachten. Ik zit alleen met een deadline voor een andere website en die is voor de verjaardag van mijn vriendin. Vandaar dat die voorrang heeft.

O, dat je in Nederland woont vormt natuurlijk geen enkele belemmering. Zolang iemand bereid is om tijd te steken in de schrijfgroep en verder geïnteresseerd is in de opzet is die van harte welkom. Jij dus natuurlijk ook.

Groetsels,

Aerjen

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Aerjen en anderen,

Ik vraag me af of het wel nodig is om een site te maken, als jij denkt aan een klein gezelschap dan krijg je die makkelijk via Club Schrijven bij elkaar, denk ik, en dat spaart je een hoop werk.

We zouden bijvoorbeeld als drempel, ballotage (rot woord), een kort verhaal kunnen schrijven van 500 woorden met als thema tijd of schrijven of eten of huisdieren of noem maar op. Van te voren moeten we, denk ik, wel de criteria vaststellen, zoals letten op: stijl, fantasie, grammatika? Dit mailen we aan elkaar (om het democratisch te houden).

En dan stemmen we op elkaar? Ik weet helemaal niet of dit werkt, maar
het is een voorstel, er zijn vast betere. marjet

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hi, Aerjan en anderen,

Ik woon ook in Frankrijk.
Ik heb een urgente totaal andere vraag, ben namelijk opzoek naar mensen die in Z-Frankrijk wonen, voor mijn opleiding.
Als je wilt kun je me dan een pb je sturen? Dan leg ik het een en ander uit.

Alvast bedankt!

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hmm, dat idee van Marjet klinkt best goed. Wel jammer natuurlijk dat ik dan ook weggestemd kan worden. Als dictator houd ik natuurlijk alle touwtjes in handen en niemand weet wie er is aangemeld en ik kan dan ook over de uitslag liegen. Aan de andere kant bent ik natuurlijk lui en eigenlijk best eerlijk. Vooruit eerst even de interesse peilen...

Is er iemand geïnteresseerd in een online schrijfgroep met de volgende kenmerken:

- Regelmatige uitwisseling van werk.

- Wil je iets van jezelf besproken hebben, dan moet je eerst feedback geven op het werk van een ander.

- Genre, doelgroep en onderwerp zijn vrij.

- Met betrekking tot feedback kunnen de leden het best gerichte vragen stellen.

- Het is geen spellings of grammatica cursus, dus op algemene tips na wordt hierover geen feedback gegeven.

Geïnteresseerden sturen een kort (500 à 1000 woorden) werk op (genre is vrij) en er wordt aan de hand daarvan een stemming uitgebracht over of iemand geschikt is voor de schrijfgroep.

Zoiets Marjet en anderen? Vragen, opmerkingen en suggesties zijn welkom...

Overigens ben ik best bereid om een aantal richtlijnen te verzinnen om het geheel soepel te laten verlopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld feedbackformulieren en tips m.b.t. de opmaak van een tekst, zodat die voor iedereen zo leesbaar mogelijk is.

P.s. Maya ik heb je ge-pb'd (<- hoe schrijf je dat?)

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

ik heb enkel verhaaltjes geschreven en ben enigszins geintereseerd.
De verhaaltjes staan op mijn blog.
Wat zou het ritme van schrijven zijn?
Is het de bedoeling om bij te leren van elkaar, of moet je al een virtuoos zijn?

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Even een halfslaperig geschreven antwoord op een aantal al dan niet vermeende vragen:

Het doel is natuurlijk dat we van elkaar kunnen leren, virtuoso zijn natuurlijk ook welkom en kunnen volgens mij nog steeds feedback gebruiken.

Regelmaat: het lijkt me handig om dat in overleg te bepalen. Ik wil bijvoorbeeld best 2 korte verhalen per week becommentariëren en er ook één schrijven, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen datzelfde tempo prettig vindt.

Roteren: Het lijkt me een goed idee om per tijdseenheid (een week bv) een vast aantal verhalen te bespreken en die over een paar mensen te verdelen. Op die manier hoef je niet iedere week iets te becommentariëren of te schrijven. Afijn, dit moet dus nog wat uitgewerkt worden.

Aantal: ik dacht aan een stuk of zes mensen om te beginnen. Op die manier blijft het aantal verhalen beperkt en kunnen we snel roteren. Het is alleen afwachten in hoeverre mensen ook daadwerkelijk een binding willen aangaan. Vandaar dat het in het begin misschien wat schipperen is, vanwege mensen die het even uitproberen, maar dan toch maar liever niet willen. Ook heb ik liever één gemotiveerde deelnemer van redelijk niveau dan 10 ongemotiveerde analfabeten.

Vanaf wanneer insturen: ik wil graag het geheel met de geïnteresseerden hier nog wat verder uitwerken en verwacht begin februari te beginnen. Ik zal hier dan een e-mailadres o.i.d. openen. Mensen die wat insturen stuur ik dan de andere verhalen door. Zo kan er hopelijk vlot met stemmen begonnen worden.

En poëzie? Ook dichters zijn welkom. Die kunnen dan, afhankelijk van de lengte, één of enkele gedichten insturen.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik vind dat dit al vorm krijgt. Ik heb inprincipe interesse, maar ik moet de voorwaarden nog wat aanzien. Ben momenteel bezig te regelen dat ik een dagje minder kan gaan werken en hopelijk kan dit op zeer zeer korte termijn. Momenteel loop ik wat over, maar een verhaal per week moet lukken...
Ik zou het ook leuk vinden om steeds aan bepaalde opdrachten te werken. Ik heb een boekje met 100 schrijfopdrachten om in een schrijfgroep aan te werken. Het lijkt me leuk om zoiets ook met zijn allen te doen. Wel grappig dat jullie hiermee komen, ik loop al wat langr met het idee van een soort mailinglist, maar heb niets met dat idee gedaan.

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Allemaal, dat zijn: Aerjen, Maya, Debbie, Lúthien , Cheops en Calenzia
en mijzelve tel ik zeven potentiele deelnemers.
Dat wordt sluiten Aerjen, of wil je meer mensen op de stroop zien afkomen en dan teleurstellen. Ik zou zeggen: gemotiveerden wie het eerst komt wie het eerst maalt. Dat stemmen lijkt me namelijk erg moeilijk. We zouden ook kunnen beginnen en na een maand of twee weken evalueren en de lagere niveaus :oops: fijntjes verwijzen naar
een andere groep?

Je voorstel om twee verhalen per week te feed-backen en er één zelf te schrijven of te herschrijven n.a.v de feedback lijkt me een haalbaar plan
en ik krijg er al zin in.

Om elkaar iets beter te leren kennen zou een korte biografie rond te sturen misschien een idee zijn?

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Goed idee, Marjet, die korte biografie :)
Wat bedoel je met herschrijven n.a.v. feedback?
Aerjan, is het een idee als we jou allemaal ons e-mailsadres pb-en?

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Het op elkaar gaan stemmen vind ik minder. Behalve dan dat het zo wel erg competitie gericht wordt, hoe bepaal je welk verhaal beter is dan het ander? Een schrijfgroep heeft als doel om van elkaar te leren en niet om te bepalen wie de beste schrijver is.

Wel vind ik het een goed idee om te kijken of mensen qau schrijfstijl, genre, doelgroep enz bij elkaar aansluiten. Een onderlinge klik in belangrijk. Ook is het makkelijker om feedback te geven op een verhaal dat je wel ligt. Iemand die bijv niet houdt van fantasy, lange sfeerbeschrijving enz. zal niet zo snel Lord of the rings lezen.

"gemotiveerden wie het eerst komt wie het eerst maalt," hier ben ik dus ook voor. Niet moeilijker maken dan nodig is.

Twee korte verhalen per week becommanteren en 1 schrijven, is wat veel. Maar ik ga mijn best doen :D Zeker in het begin zal het even wennen zijn. Mocht het voor velen te zwaar zijn dan kun je het altijd omlaag schroeven, makkelijk haalbaar omhoog. Is een beetje uitproberen.

Het idee van de biografie vind ik trouwens goed. Zowel om elkaar te leren kennen als een inzicht te krijgen op de schrijfstijlen.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik ben het met Calenzia eens. Liever zou ik niet stemmen. Dan blijft het leuk en gezellig.
Ik weet niet of 2 lezen 1 schrijven me gaat lukken (lezen sowieso wel) maar ik zal het zekeren proberen!
Biografie schrijven lijkt me ook leuk, dan weet je gelijk met wie je te doen hebt.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi allemaal,

Prima idee om het stemmen nu achterwege te laten. Ik ga er van uit dat iedereen hier in ieder geval een beetje kan schrijven en het is inderdaad niet de bedoeling om er een wedstrijdje van te maken. Dat stemgebeuren was alleen vanwege de waarschuwing die ik had gelezen over een inmiddels gestopte online site.

Quote:

Ik ben er inderdaad mee gestopt omdat het niet het juiste publiek trok. Te veel erg onkundige (en dan ben ik verre van hautain) of zelfs niet schrijvers. Wel ben ik bezig met een nieuw projectje, later meer daarover.

Als iedereen zijn mailadres naar me stuurt in een pb, dan zal ik proberen de schrijfgroep aan te sturen.

Groetsels,

Aerjen

- Bij deze zijn de inschrijvingen verder gesloten -

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De eerste pb's zijn binnen: Luthién en Calenzia hebben inmiddels hun mailadres doorgegeven :-)

Mochten er mensen zijn die al interesse hebben getoond, maar toch liever niet willen meedoen, dan zou ik het fijn vinden als je me dat even laat weten. Dan hoeven we daar niet op te wachten alvorens te beginnen.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik nu ook. Kon ook niet eerder want ik ben net thuis van mijn werk, wat een crisisdag met dit weer!! Jeetje zeg!!
I.i.g heb ik de berichtjes nog eens doorgelezen, maar volgens mij wilde Maya overigens helemaal niet bij de schrijfgroep, ze had een andere vraag. Of heb ik het mis, Maya?

Quote:
Ik heb een urgente totaal andere vraag, ben namelijk opzoek naar mensen die in Z-Frankrijk wonen, voor mijn opleiding.
Als je wilt kun je me dan een pb je sturen? Dan leg ik het een en ander uit.

Alleen nog wachten op Marjet en Cheops. Leuk!

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

JA, HOI

Daar ben ik ook, bij mijn geen storm maar droge warme zon. Dagelijks 25 graden, maar ik klaag niet hoor.

Wat leuk dat dit online groepje van start lijkt te gaan.

Nog wat opmerkingen, een verhaal per week is bij nader inzien wel wat straf, het gaat niet om de kwantiteit, en verhalen moeten zeker niet afgeraffeld worden. Met herschrijven bedoelde ik dat je soms (vaak) na de feedback tot nieuwe inzichten komt en het vehaal anders inkleedt en dan wil je daar misschien ook weer feedback op?

Inderdaad Maya nam ik in het lijstje mee, maar vergat even haar tekst te checken, zij valt dus af.

Verder zullen we elkaar weerzien per bcc email? Tot later, Marjet

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Oei dit zie ik nu pas. Natuurlijk wil ik er graag bij horen. Aerjen, je krijgt mijn emailadres, nu (ongeveer) :D !
Ik moet marjet gelijk geven, toch, want ik weet niet of ik 1 verhaaltje per week haal. Ik kan er wel naar streven. Gebeurt dit dan met opdrachten of mag je zelf kiezen wat je schrijft naar een idee dat je binnendringt?

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

En we zijn begonnen :D Als het goed is heeft iedereen die mee wil doen een mailtje van me gekregen. Dat zijn:

- Debbie
- Lúthien
- Cheops
- Calenzia
- Marjet
- Aerjen (ikzelf)