Samen schrijven op een andere manier

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Samen schrijven op een andere manier

Een hele tijd geleden ben ik samen met twee vrienden van mij uit impuls een gezamenlijk verhaal begonnen, waarbij de één een beginstukje schrijft, de tweede er een alinea of wat aan vastplakt en de derde daar weer op inhaakt. Zo schreven we een tijdje met veel lol, tot we de beperkingen hiervan begonnen in te zien. Personages veranderden per schrijver qua stijl, taalgebruik, gedrag, etc. Als Schrijver 1 een nieuw personage had bedacht, gaf Schrijver 2 of 3 daar weleens ongewild een wending aan die Schrijver 1 niet bijzonder beviel. Na een paar dagen al, kreeg ik daardoor een nieuw idee: Waarom schrijven we niet alleen met onze eigen personages? Zo gezegd, zo gedaan. Iedere schrijver bedacht een aantal eigen personages en zo schreven we door; ieder schreef per beurt iets van vier tot vijftien regels, tot de situatie de schrijver ertoe dwong de beurt over te geven (bijv. omdat er een reactie van een ander personage vereist was). Misschien leg ik dit veel te vaag uit, of lijkt het op online roleplay. Als dat zo is: mijn excuses, ik weet niets van online rollenspellen met verhalen, dus als mijn verhaal precies dat is, dan hoor ik dat graag en zal ik er eigenhandig meer over uitzoeken. Nu is mijn vraag: zijn er meer mensen die tot de ontdekking gekomen zijn dat op deze manier samen aan een verhaal werken heel veel plezier kan opleveren? Inmiddels schrijf ik al zo'n drie jaar op deze manier, is er een online (privé)database met alle personages, informatie, etc. erover en hebben we ook op andere manieren het verhaal nog interactiever gemaakt. Om eerlijk te zijn zou ik het niet meer kunnen missen, maar je bent wel altijd afhankelijk van de andere schrijvers. Vandaar de vraag of meerdere groepjes zoiets hebben bedacht, hoe het hun bevalt, et cetera. Ik ben heel benieuwd!

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hier heb ik nog nooit van gehoord, maar het klinkt echt heel erg leuk en interessant. Zelf moest ik wel eens voor school een verhaal schrijven, met de hele klas, en dat werkte natuurlijk helemaal niet. Dit herken ik in het eerste gedeelte van je verhaaltje hierboven. Wat jullie hebben bedacht klinkt als een erg goede oefening, super! :thumbsup:

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zoiets heb ik ook nog niet gedaan. Lijkt mij trouwens wel een leuk idee om eens uit te proberen. Hebben jullie ook ergens een stukje staan die we kunnen lezen?

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
MichaM doet zoiets. Ik niet, maar het lijkt me wel leuk.
Klopt, alleen is dat een regel per keer en geen alinea. Erg leuk en ik denk ook dat ik DAAR mijn schrijfkwaliteiten aan heb overgehouden.

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb het zelfde gedaan met één vriendin. Ieder schrijft vanuit een personage, alleen was ons probleem dat je op een gegeven moment zó in het verhaal zit dat je ook wat over de andere personages wilt vertellen. Maar het is goed gekomen, het is een prima oplossing van samen schrijven én het helpt bij een writersblock. Als je eenmaal ziet dat de ander een goed idee heeft, dan móet je gewoon verder schrijven. Helaas doe ik dit al 1 1/2 jaar niet meer, want het verhaal is afgelopen. Elke keer als we een nieuw verhaal verzinnen is het toch niet leuk genoeg om te doen. Een tijdelijke (of voor altijd ) pauze dus...

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Jeanet: nee, ik heb nog geen tekst online staan, maar zou wel een voorbeeldje op kunnen snorren als er interesse is. In principe hebben we nu al duizenden A4'tjes dus genoeg materiaal ^^ @ MichaM: een regel/zin per keer? En toch ieder zijn eigen personages? Want dat zou ik heel knap vinden :) @ Jorien: Die behoefte heb ik (of een van de andere schrijvers) nooit gehad eigenlijk. Iedere schrijver heeft zoveel personages als hij/zij maar bedienen wil en alle personages van anderen zijn gewoon een groot mysterie dat je wilt ontdekken met behulp van je eigen personages. Je bent continu aan het aftasten, nieuwe dingen aan het proberen, heel interactief. Juist het feit dat de "vreemde" personages onbestuurbaar zijn en elke keer redelijk onvoorspelbaar op jouw acties reageren, geeft het samen schrijven voor mij een extra dimensie. Zonde dat jullie gestopt zijn!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
I see... Het komt eigenlijk op precies hetzelfde neer, maar dan is het een samenvatting van wat bij mijn verhaal een scène zou zijn. Erg leuk!

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ demondrop: We zijn niet gestopt omdat het niet leuk was. We hebben eigenlijk nooit de intentie gehad om te stoppen. Het verhaal was af en stuurden we naar de uitgever. Toen zijn we een nieuw verhaal begon, dat we na een halfjaar saai vonden, en weer een nieuwe, weer en weer etc. Tot we nu op het punt zijn (wat we allebei erg jammer vinden) dat we even tot rust komen en kijken wat we nou écht willen schrijven. Dat wij elkaars personages soms wilden 'besturen' was op zich niet zo'n probleem. En wat jij zegt, is waar het is juist leuk als personages onvoorspelbaar reageren. Maar soms heb je zulke grootse ideeën dat je gewoon het andere personages nodig hebt.