Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Reactie literair tijdschrift hetzelfde als bij een uitgeverij?

Ik wilde graag weten of de reactie van een literair tijdschrift op je bijdrage hetzelfde is als die van een uitgeverij. Met andere woorden: sturen zij ook een korte afwijzingsbrief? Geven zij ook feedback op je inzending? Vragen ze je bij een literair tijdschrift ook je inzending aan te passen en later weer terug te sturen? Wie heeft ervaring? Ik heb al eerder wat vragen gesteld over een literair tijdschrift en heb ook alle topics erover gelezen, maar ik merk dat er hier op Schrijven Online weinig forumleden zijn die iets naar tijdschriften sturen.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Laat ik de procedure op een rij zetten van Blanco Regel: - verhaal komt binnen, auteur krijgt ontvangstbevestiging - verhaal wordt gelezen door de redactie, dan zijn er een paar opties: * kort mailtje met afwijzing dat het niet de kwaliteit heeft (is subjectief natuurlijk) om in de edities mee te gaan, waarbij we wel de auteur de mogelijkheid geven om het bijvoorbeeld te toetsen in onze Leeuwenkuil op het forum. Een aantal auteurs hebben dat gedaan en waren achteraf erg blij met die keuze. * of het verhaal wordt alleen gepubliceerd of gepubliceerd én geanalyseerd. In onze komende editie 6 zijn er bijvoorbeeld twee analyses van ingezonden verhalen en er is daarnaast de publicatie van één verhaal die ingezonden is zonder analyse. De analyses zijn echt diepgaand en heel leerzaam voor de auteur en overigens voor iedereen die schrijft. "Vragen ze je bij een literair tijdschrift ook je inzending aan te passen en later weer terug te sturen?" - Jazeker, dat wordt standaard gedaan bij verhalen die door ons uitgekozen zijn. Wij redigeren, de auteur neemt daarvan over wat hij/zij wil. We hebben daarnaast ook wel eens mensen tegen zichzelf in bescherming genomen doordat er soms hele persoonlijke verhalen ingestuurd worden waarvan we toch zeker willen zijn dat het gepubliceerd mag worden en een aantal keren bleek, na overleg, dat mensen gewoon "persoonlijk verdriet" van zich afschreven die voor hun eigen verwerkingsproces belangrijk was maar bij nader inzien minder geschikt voor "openlijke" publicatie. Laatst hebben we een auteur van een heel leuk sportverhaal alle informatie gegeven om het naar een andere magazine op te sturen. Toevallig lees ik dat tijdschrift en dat verhaal past daar denk ik wel.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik publiceerde een aantal verhalen in literaire (e-)magazines. De reacties op inzendingen verschillen per tijdschrift. Soms alleen een korte afwijzing, zonder duidelijke reden ("we krijgen maandelijks zoveel inzendingen dat etc"). Een andere keer krijg je een afwijzing maar vragen ze wel expliciet om nieuw werk in te sturen. Bij plaatsing redigeert het ene tijdschrift wel, het andere niet. Alle aanpassingen gebeuren natuurlijk in overleg, en met goedkeuring van de schrijfster, of schrijver. Tot op heden heb ik alleen goede ervaringen met literaire magazines.