Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

2e druk

Wanneer word je boek een tweede druk? Als de eerste oplage op is? of bij iedere wijziging/verandering? Bepaalt de schrijver dit of de uitgever? Gr. Sleeping Sun

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Sleeping Sun, Je boek krijgt een tweede (derde, vierde etc) druk wanneer de eerste druk (bijna) uitverkocht is en er nog zo veel belangstelling voor is dat de uitgever weet die nieuwe druk waarschijnlijk ook verkocht zal worden. Zover ik weet mag je echt heel grove fouten wel veranderen (als die ondanks alle redactie- en correctierondes per ongeluk nog in je boek stonden), maar is het niet de bedoeling dat je allerlei kleine en grote wijzigingen/veranderingen etc gaat doorgeven, want dan moet je boek opnieuw worden vormgegeven (en dat kost geld...) Of een boek een 2e druk krijgt, is een beslissing van je uitgever. Als schrijver heb je daar weinig over te zeggen (helemaal niks eigenlijk...) Secret Garden

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Helemaal mee eens. Nu ben ik geen uitgever, enkel eentje die in eigenbeheer uitgegeven heeft. Maar, behalve de vraag wanneer er sprake is van eerste, tweede en verdere :P drukken, heeft mijn vraag betrekking op de omslag. Kan deze ook door een uitgever verandert worden, bij een volgende druk? Zonder inmenging van de schrijver, wel te verstaan.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
De uitgever heeft het laatste woord over de covers van boeken. Hij weet immers beter wat wel/niet verkoopt. Bovendien hebben de meeste uitgeverijen hun eigen huisstijl, en vaste ontwerpers waarmee ze samenwerken. Maar de cover van je boek zal wel altijd in overleg met jou worden vastgesteld. Zo zal jou gevraagd worden of je zelf ideeen hebt. En als jij een bepaald ontwerp echt helemaal niet ziet zitten en daar duidelijke redenen voor kunt aandragen, dan zal een uitgeverij meestal wel met een ander voorstel komen.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De uitgever heeft het beste met jou en zichzelf voor. Het is daarom verstandig daarop te vertrouwen bij de keuze voor wel of geen herdruk etc.