Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Omvang dichtbundel

Wat is eigenlijk een redelijke en een minimale omvang voor een dichtbundel? 

Qua aantal gedichten, of aantal bladzijden (uitgaande van 1 gedicht per bladzijde). En qua aantal woorden? 

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat is redelijk, in Nederland, waar iedereen, op een enkeling na, na-aapt dat er een recessie, inflatie is? Enigszins verstandig is een dikke bundel die na het gelezen te hebben ook kan dienen als warmtebron. Dat kan ook met een fleecedekentje van amper 5 euro. Het is in Nederland vooral hoeveel krijg ik voor mijn centen. 

Redelijk is dan minimaal 100 gedichten. Dus 200 bladzijden, [naast elk gedicht - een illustratie] voor maximaal 5 euro.

Redelijk is ook, 365 gedichten. De scheurkalender. Kost tot kort voor de jaarwisseling 20 euro. Vaak 5 euro net voor de vuurdraak de jacht op Oogies en Tengels opent.  

In bijna alle kringloopwinkels zijn bundels gedichten te koop voor minder dan 1 euro. Verrassend genoeg - hoewel - zijn de dikken en de dunnen even goedkoop. 

Vanwaar deze complexe vraag die 1001 antwoorden kent?  

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

> Vanwaar deze complexe vraag die 1001 antwoorden kent?  

Simpel. Ik heb wat gedichten liggen. Ik vroeg me af wanneer dat redelijkerwijze genoeg zijn voor een uitgave die niet al te veel buiten de normale omvang valt voor een dichtbundel. Een dichtbundel met 3 gedichten van een bladzijde lijkt me wat karig. 

Het gaat om uitgave in eigen beheer of via een of andere uitgever.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Misschien heb je het al gedaan, maar je zou toch eens kunnen kijken in de bibliotheek of in je boekenkast om een idee te krijgen van het volume van een dichtbundel - er zijn natuurlijk allerlei variaties mogelijk, dat is afhankelijk van de omvang van je gedichten (beslaan ze één of meerdere pagina's), voor wie ze bedoeld zijn (kinderen, jeugd, volwassenen), of er illustraties bij geplaatst worden, of je ze indeelt in diverse secties (bijvoorbeeld rondom thema's).

Zo'n honderd pagina's lijkt mij een mooi volume; dat wil niet zeggen dat je honderd gedichten moet hebben.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

De meeste dichtbundels hebben veel minder dan 100 pagina's. Een stuk of 20 gedichten, één gedicht per twee pagina's (mooi is om de linkerpagina blanco te laten) lijkt mij een prima begin.