Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

literair agent of zelf uitgeverijen benaderen?

3 juni 2022 - 11:52

Hallo allemaal, wat is het beste om te doen; eerst een literair agent zoeken, of zelf uitgeverijen benaderen? Ik zit in dubio. Alvast bedankt! 

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 juni 2022 - 11:03

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat een algemeen antwoord te geven is op een vraag waar zoveel factoren op van invloed kunnen zijn. 

Ik begrijp ook niet hoe je een dergelijke vraag kunt stellen zonder zelfs maar de meest elementaire info te geven over genre, omvang, en te verwachten kwaliteit van je manuscript.

Ik kan me wel indenken dat je persoonlijke info die van belang kan zijn buiten beschouwing wil laten. In algemene zin zou je iets kunnen zeggen over bijvoorbeeld affiniteit tot het onderwerp, ervaring als schrijver, je budget, aanknopingspunten voor een promotie en marketingstrategie, zoals naamsbekendheid, aantallen volgers op sociale media, bereidheid om in de schijnwerpers te treden, beschikbare tijd, en zo meer.

Nou ja, zelfs met alle info voorhanden blijft het een lastig te beantwoorden vraag. Ook met alle rationele argumenten op een rijtje, zou het mij niet verbazen als de keuze uiteindelijk af zal hangen van de voorkeur en de verwachtingen van de auteur.

Toevoeging achteraf, een paar minuten later, voorbij de kortstondige verontwaardiging over ontbrekende info:

Het zal je bekend zijn dat ongevraagd insturen van een manuscript weinig kansrijk is. Als onbekende auteur, en nooit eerder uitgegeven, zou ik altijd een literair agent benaderen. 

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2022 - 9:24

Beste NataschaR,

Persoonlijk vind ik het onzin om literaire agenten te betalen zonder dat je eerst geprobeerd hebt om je werk naar uitgeverijen op te sturen. Een agent verandert niets aan de kwaliteit van je werk. Als het goed is, wordt het opgevist, ook al duurt dat misschien een hele tijd en ook al gebeurt dat misschien niet bij je eerste manuscript. Als je wordt afgewezen, lijkt het me zinvoller om een kwalitatieve schrijfcursus te volgen en te leren van je fouten. Zo heb ik het ook gedaan. Mijn eerste manuscript werd overal afgewezen, het tweede meteen aanvaard. Volhouden, doorbijten en echt willen bijleren is de boodschap.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
30 juni 2022 - 10:18

't Is een kip-of-ei-vraag: benader je uitgeverijen en gaan ze niet in op wat je te bieden hebt, dan kan een literair agent niet veel meer voor je doen (je hebt de vijver immers zelf al leeggevist).

Benader je een literair agent, en gaan uitgeverijen niet in op wat hij/zij namens jou te bieden heeft, dan hoef je zelf uitgeverijen niet meer aan te schrijven (want hij/zij heeft de vijver leeggevist).

Dus de keuze ligt bij jezelf. Hoe dan ook zullen beide partijen (uitgeverij en literair agent) zeer geselecteerd hun aanbod samenstellen. Zorg daarom voor een uitstekende kwaliteit van je werk voor je het bij wie dan ook aanbiedt.