Uitgeverij kiezen

Beste forumleden,

In november rondde ik mijn (autobiografische) roman af, mijn eerste boek (ik ben nu twintig). Ik stuurde mijn boek op naar verschillende uitgevers, grote, en wat kleinere. Nu heb ik een aanbod gekregen van een kleinere uitgeverij, niet gespecialiseerd in het uitgeven van boeken maar wel officieel geregistreerd als uitgever. Ze hebben een groot netwerk aan boekhandelaren en marketingmogelijkheden, en zijn bereid om zich maximaal in te zetten voor de verkoop van mijn boek. 

Ook heb ik twee afwijzingen gehad van grote uitgevers. Een van Thomas Rap (een uitgebreide afwijzing met complimenten, maar omdat ze maar twee titels in dit genre uitgeven, heb ik toch achter het net gevist) en de Arbeiderspers. Ik heb nog een aantal grote uitgevers benaderd, maar tot op heden niets gehoord.

Ik had altijd het beeld van een contract bij een grote uitgever. Toch ben ik nu aan het twijfelen (ook omdat het zo lang duurt). Doe ik er goed aan om bij een kleine uitgever met meer aandacht voor het boek te tekenen, of te wachten op de grote uitgevers.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. 

Groet,

Anna 

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

ook omdat het zo lang duurt

Hoe lang precies? Weken? Maanden?

Doe ik er goed aan om bij een kleine uitgever met meer aandacht voor het boek te tekenen

Daar is absoluut niets op tegen.

een kleinere uitgeverij, niet gespecialiseerd in het uitgeven van boeken

Dit is erg verwarrend. Wat bedoel je hiermee? Wat is dan wel hun specialisme?

(Misschien is het handig als je het bedrijf dat je boek wil accepteren hier gewoon met naam noemt, dan kunnen we je ongetwijfeld meer gerichte antwoorden geven.)

Laatste vraag: ben je bekend met het fenomeen publish on demand (pod) en weet je of de uitgeverij die je boek wil accepteren een pod-bedrijf is?

 

13 februari 2022 - 10:01

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Inmiddels zijn het maanden. Bij sommige uitgeverijen is het nu drie maanden, bij andere wat korter en gaat het nog om weken. 

De uitgeverij is PrintMedia en focust zich op het uitgeven van kranten en streekbladen. Ook hebben zij een radiozender. Soms geven zij boeken uit, en hebben zij een netwerk in de uitgeefwereld. Het is geen pod-bedrijf!

In reply to by Diana Silver 13 februari 2022 - 12:46

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Bij sommige uitgeverijen is het nu drie maanden

Dat is nog niet bijzonder lang. Ik weet dat het wachten frustrerend is, maar soms kan het een half jaar duren voordat een uitgeverij van zich laat horen.
(De beste remedie tegen het wachten die ik ken, is je in de tussentijd op je volgende boek storten.)

Van PrintMedia heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Misschien heb je het al gedaan, maar ik zou in ieder geval de boeken die ze eerder gepubliceerd hebben opzoeken, om te kijken of jouw boek daartussen zou passen, en of de vormgeving je aanspreekt etc. Misschien kun je hen vragen dat ze je in contact brengen met een schrijver die bij hen is uitgegeven, zodat je diegene kunt uithoren over haar ervaring. Dan weet je weer net wat meer.

Het klinkt ergens wel als een winnend concept: als ze zich binden aan promotie via hun (kennelijk vele) mediakanalen, kan dat heel effectief zijn.

Ik begrijp dat je dilemma nu is: nu tekenen voor het aanbod dat je hebt; of wachten op een beter aanbod dat misschien nooit komt... Ik durf je geen advies te geven daarin. Maar wel: succes!

PS: Lees hoe dan ook je contract goed door en vergelijk het met standaardcontracten voordat je iets tekent.

14 februari 2022 - 9:31