Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Onconventioneel werk uitgeven?

Hallo

 

Ik schrijf al een tijdje korte tekstjes - meestal maar rond de 600 woorden - die verder enkel samenhang kennen in stijl. Echt een verhaal zit er ook niet direct in, men zou het als poëzie kunnen beschouwen waar het niet dat het geen gedichten zijn. Nu hoor ik vaak van de mensen die het gelezen hebben dat ik het zou moeten uitgeven. Ik ben nog vrij jong en heb geen idee in welke wereld ik mij waag wanneer ik van hobbyist (enkel voor eigen ogen) naar semi-professioneel ga - of toch meer naar buiten wil treden. Ik vroeg mij af of er hier mensen zijn die al eens een wat onconventioneel werk hebben uitgegeven. Is er publiek dat erop zit te wachten? Hoe "verkoop" je zoiets? Is het wel zinnig? Wat maakt dat iets wel of niet uitgegeven zou moeten worden (waarom zeggen mensen mij dat ik dat zou moeten doen, wat is de meerwaarde)? 

Schrijver worden is overigens wel altijd mijn droom geweest en dus zeker iets dat ik zou willen nastreven. 

Alle ervaringen, tips, meningen hoor ik graag.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Mensen zeggen dat uit vriendelijkheid, maar ze weten niet waar ze het over hebben. Uitgeven is ontzettend veel werk en verhalen (gewone verhalen al, laat staan onortodoxe verhalen) zijn erg moeilijk om te "verkopen". Dit alles leidt alleen maar af van je werkelijke doel: schrijven. Vooral als je nog jong bent, zou ik zeggen: hou het bij het schrijven zelf, word beter, doe het heel veel, stop al je energie daarin. Dan komt er vanzelf een dag dat je werk klaar is om uitgegeven te worden, wanneer jij denkt dat het het waard is. Niet wanneer vriendelijke vrienden en buurvrouwen zeggen dat zij het zo leuk zouden vinden.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Nu hoor ik vaak van de mensen die het gelezen hebben dat ik het zou moeten uitgeven.

Geven ze er een onderbouwing bij als ze dit zeggen?
Is er publiek dat erop zit te wachten?

Dat hangt ervan af of je een doelgroep bedient (en dat hangt weer samen met de reden waarom mensen vinden dat je je werk zou moeten uitgeven: zijn er mensen geïnteresseerd in je werk, en waarom?)
Hoe "verkoop" je zoiets?

Of: aan wie verkoop je zoiets? Zouden de mensen die zeggen dat je je werk moet uitgeven, je werk ook kopen? Zouden ze je ondersteunen met de verkoop door anderen je boek aan te prijzen? Hebben ze een (uitgebreid) netwerk, dat bij jouw boek past? Of heb je zelf zo'n netwerk?
Wat maakt dat iets wel of niet uitgegeven zou moeten worden

Kwaliteit, herkenning en verwachtingen bij een bepaalde groep lezers.
waarom zeggen mensen mij dat ik dat zou moeten doen

Ja, dát is de vraag. Hebben ze je dat uitgelegd?
wat is de meerwaarde

Die hangt af van je thema's, de uitwerking ervan, de kwaliteit, de mensen die erin geïnteresseerd zijn (de doelgroep), en je eigen reflectie op je werk. Wat geef je de mensen mee met je teksten? Denk je dat ze rijp zijn voor publicatie? Heb je meelezers die met je meedenken en je teksten naar een nog hoger plan kunnen brengen? Ben je mentaal sterk genoeg om niet enkel complimenten, maar ook kritiek te incasseren, nadat je boek verschenen is?

Plaats eens een stukje op Proeflezen, hier op de site. Dan kunnen we concreter reageren.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Diana Silver

Dankjewel voor je reactie. Een beetje meer uitleg: bij vrienden en familie zou ik er inderdaad vanuit gaan dat ze het zeggen om vriendelijk te zijn. Het punt is dat het juist mensen zijn die zelf hun poëzie hebben uitgegeven of op een andere manier in de wereld van kunst en/of taal- en letterkunde actief zijn (al dan niet succesvol). Al heeft iemand mij gewaarschuwd voor de leeuwenkuil waarin je je begeeft eens je jezelf als zodanig begint te profileren. Ik denk je dan ook te zullen volgen in je advies meer tijd te nemen en pas actie te ondernemen wanneer dat ik zelf denk dat iets het waard is. Ik zal zelf achter mijn werk moeten staan, niet zij. Bedankt voor mij daar aan te herinneren :) 

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

 

Oh, ik neem terug wat ik zei in mijn eerste reactie. Je proefleesstukje heeft inderdaad alles in zich om uitgegeven te worden. Alleen blijft waar dat een uitgever zoeken een hoop, vaak ondankbaar werk is.

Alternatief: doe mee aan Writenow; een van de serieuzere schrijfwedstrijden voor jonge schrijvers in het Nederlandse taalgebied.

https://writenow.nu/

Of anders de wedstrijd van het International Literair Festival Utrecht: https://www.verhalenwedstrijd.ilfu.com/

Dat is een veel fijnere weg richting uitgeefland; uitgevers en agents kijken daar mee op zoek naar nieuw talent dus met een beetje geluk vinden zij jou, in plaats van andersom.