Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fantasykaart meesturen: do or don't

Na jaren ploeteren sta ik eindelijk op het punt mijn fantasy manuscript naar een aantal uitgeverijen op te sturen. Het verhaal volgt verschillende verhaallijnen en speelt zich af in meerdere landen op een fictief continent. Om voor mezelf duidelijker te krijgen hoe deze wereld er precies uitziet, heb ik een tijd geleden een gedetailleerde kaart getekend. Mijn vraag: is het aan te raden een kopie van deze kaart mee te sturen naar uitgevers of beter van niet? Mijn tekenskills zijn uiteraard niet op het niveau van een illustrator, maar het is ook weer geen prutswerk vind ik zelf. Overigens denk ik dat het verhaal zonder kaart ook prima te volgen is.

Ik hoor graag jullie mening!

Lid sinds

8 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi Sholted, ik neem aan dat er een begeleidende brief of mail naar de uitgevers gaat, samen met je manuscript.

In die brief kan je vermelden dat je zelf [geef er geen waardeoordeel over] een gedetailleerde wereldkaart hebt getekend. 

Ik zou geen kaart meesturen. Veel succes! 

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mee eens, ik zou de kaart ook achter de hand houden. Je verhaal staat of valt met hoe het geschreven is, dat is waar een uitgever zich op zal baseren. Zeggen dat er een kaart bij hoort kun je zeker doen, voor het genre zeker zinnige informatie.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@Yrret en Diana: Dank voor jullie advies, denk dat ik het inderdaad zo ga aanpakken.

@Thérèse: Ter grootte van 1 A4 (in de lengte getekend).

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

Als het verhaal goed te volgen is zonder kaart, is het niet nodig dat je hem meestuurt.

Maar het kan toch een toevoeging zijn. Je kunt hem (eventueel) bescheiden achter in het manuscript als laatste bladzij bijsluiten. Dan is hij niet prominent aanwezig, maar geeft een kleine illustratie. En het verhaal blijft letterlijk vooropstaan.

Veel hangt dan wel af van de kwaliteit van de kaart; als hij niet compatible is met het niveau van het verhaal moet je hem natuurlijk niet meesturen.