Start » Forum » Het uitgeefproces » Uitgeven » Beoordelingen uitgevers

Beoordelingen uitgevers

4 reacties [Laatste bericht]
Jerome
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 13 Apr 2019
Berichten: 6

Beoordelingen uitgevers

Collega's,
Ik heb mijn eerste boek naar een paar uitgevers gestuurd en ik zit nu te wachten op reacties. Het is mij opgevallen dat er een woud aan uitgevers is, die allemaal ons werk beoordelen. Andersom is er echter weinig meer te vinden dan de eigen websites van de uitgeverijen als het gaat over beoordelingen van de uitgeverijen.. Is er op dit forum niet een mogelijkheid om een (anonieme) poll te starten over de kwaliteiten van uitgevers. Er zijn m.i. behoorlijk wat punten waarop een uitgeverij beoordeeld kan worden, zoals antwoordtijd, royalty's, marketing, distributie, begeleiding, enz. Het zou mijn zoektocht naar uitgevers flink hebben geholpen/bekort, en waarschijnlijk zou dit nog steeds zaken makkelijker maken voor mij. Ik ga er hierbij van uit dat ieder zijn eigen wensen heeft t.a.v. uitgeverijen, en dat de diverse uitgeverijen allemaal hun sterke en zwakke kanten hebben.

Jeroen

Reacties

krommenaas
Laatst aanwezig: 28 min 10 sec geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 292

Een kwestie van vraag en aanbod. Elke uitgever wordt overstelpt met manuscripten. Slechts een minuscuul percentage van schrijvers zal daarentegen ooit de luxe kennen om uit meerdere echte uitgevers te kunnen kiezen.

Imke83
Laatst aanwezig: 1 uur 48 min geleden
Sinds: 20 Apr 2016
Berichten: 35

Precies mijn idee.
Voor de meeste schrijvers is het de wens dat tussen al die uitgevers een uitgever zit die zijn of haar werk wil publiceren.

Mocht je dan in de luxe-positie verkeren waarbij je de keuze hebt tussen meerdere uitgevers, kan je simpelweg de voorwaarden die deze uitgevers aanbieden met elkaar vergelijken. Zit je in een héél luxe positie waarbij meerdere uitgevers jouw boek heel graag willen publiceren, kan je dat zelfs aangeven bij de onderhandelingen.

Komt nog bij dat uitgeverijen niet iedere auteur dezelfde behandeling geven. Zo krijgt een debutant meestal een ander contract dan een gevestigde naam.

Toch snap ik wel waarom het handig kan zijn om ervaringen van andere schrijvers te delen. Al is het maar om te kiezen naar welke uitgevers je je manuscript als eerste stuurt.

Ook kan het wellicht handig zijn om te delen hoe uitgeverijen met debutanten omgaan. Als een grote bekende uitgeverij 15% royalty's biedt, maar hun marketing volledig gericht is op grote namen waardoor jouw boek nauwelijks verkoopt, kan het alsnog rendabeler zijn om naar een kleinere uitgeverij te gaan die 10% royalty's biedt maar wel enorm veel aan marketing doet voor jouw boek. Of juist andersom, de grote bekende uitgever met lagere royalty's, maar een veel beter netwerk dan een kleinere uitgever met hoge royalty's maar lage verkopen.

Nou ja, voor mij is het naast een luxe-probleem ook een ver-van-mijn-bed-show. Eerst maar eens een keer een boek schrijven wink

Jerome
Laatst aanwezig: 5 uren 38 min geleden
Sinds: 13 Apr 2019
Berichten: 6

Dat is precies wat ik bedoel Imke. Uitgevers willen dat een manuscript in hun spectrum past. Maar ik denk dat het voor ons schrijvers belangrijk is dat een uitgever bij onze wensen past. Ik heb nooit beseft dat er zo veel verschillende uitgevers zijn.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 36 min 41 sec geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5871

Jerome

Citaat:

en ik zit nu te wachten op reacties.

Ga door met wat je leuk vindt om te doen. wink

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN