Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Trilogie

Hallo iedereen, hier ben ik weer! :) Ik heb een vraagje: Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een trilogie en het eerste boek is bijna af. Zou ik dat al opsturen naar de uitgevers? (zoals Harry Potter...) Of zou ik eerst heel de trilogie schrijven en dan pas alles in 1 keer opsturen? Alvast bedankt!

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Is het een serie met losstaande delen dat nog steeds veel rode draden heeft (zoals Harry Potter) of eigenlijk één lang verhaal dat willekeurig in drie delen is gehakt (Lord of the Rings)?

Lid sinds

12 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is zo eentje als Harry Potter :)
Dan is dus deel 1 een afgerond geheel, met een overkoepelende verhaallijn die in een volgende aflevering verder kan gaan? Dan zou ik deel 1 eerst perfectioneren, zodat het goed genoeg is om op zichzelf te staan. Deel 1 moet dan dus een bevredigend einde hebben en de lezer moet niet het gevoel hebben dat er te veel onbeantwoord is. De uitgever wil namelijk zien of je een goed afgerond boek kam schrijver dat de lezer wil kopen. Dat er dan ruimte is voor een vervolg is dan geweldig. Als deel 1 genoeg verkoopt. Denk aan Star Wars (de eerste. A New Hope). Die eindigt met een bevredigende climax maar laat ruimte over voor het vervolg. Lang verhaal kort: voltooi deel 1 en stuur dat naar een uitgever. Verkijk je ook niet op de hoeveelheid werk je nog te verzetten hebt. Het bereiken van het einde van het verhaal betekent niet dat je boek af is. Reken zeker op een half jaar schaven op basis van feedback van proeflezers. Het schrijven van de eerste versie is ongeveer 1/3 van de hoeveelheid tijd en werk die je in een boek steekt voor je het naar een uitgever stuurt.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Superhard bedankt voor het advies! Ik ga doen wat je hebt aangeraden, ik denk dat dat het beste is :)