Start » Forum » Het uitgeefproces » Uitgeven » Ervaringen met (specifieke) uitgeverijen

Ervaringen met (specifieke) uitgeverijen

3 reacties [Laatste bericht]
AnikaRooke
Laatst aanwezig: 10 weken 3 dagen geleden
Sinds: 6 Jul 2018
Berichten: 2

Ervaringen met (specifieke) uitgeverijen

Hallo allemaal,

Ik ben bezig met het schrijven van mijn levensverhaal, ook wel een autobiografie genoemd. Kortgezegd gaat het over mijn leven met borderline, depressie & zelfbeschadiging en hoe ik na 16 jaar intensieve therapie weer de weg naar boven vond.

Hoewel ik nog bezig ben met het schrijfproces kijk ik stiekem toch al een beetje om me heen wat betreft mogelijke uitgevers. Ik heb vele websites bezocht en gemerkt dat er nogal wat verschillen zijn; regulier uitgeven, in eigen beheer, POD’s en uitgeverijen die een combinatie van voorgaande mogelijkheden zijn.

Nu heb ik een aantal uitgeverijen op het oog die me passend lijken. Zijn er mensen van hier die ervaring hebben met hun non-fictie boek/autobiografie/levensverhaal en:

- De Brouwerij/Brain Books Uitgeverij

- Nieuw Amsterdam

- Just Publishers

- Uitgeverij Droomvallei

- Uitgeverij Tobi Vroegh

- Futuro Uitgevers

Zo ja, dan zou ik graag meer horen over het uitgeefproces en de gang van zaken. En zijn dit nette uitgeverijen of zit ik straks met een hoop niet te verkopen boeken of een schimmig uitgeefcontract dat me duizenden euro’s gaat kosten? Het is puur om een idee te krijgen wat je krijgt voor wat ze aanbieden. Ervaringsverhalen van mensen die mij al voor zijn gegaan en een boek uitgebracht hebben.

Kortom, mocht je iets kwijt willen over bovenstaande uitgeverijen… alvast bedankt! Je helpt mij er weer een stukje verder mee in mijn zoektocht naar een passende uitgever voor mijn levensverhaal.

Hartelijke groet,
Anika Rooke

Bezig met het schrijven van mijn boek over mijn leven met #borderline, #depressie en #zelfbeschadiging. Ook geef ik lezingen over deze onderwerpen.

Reacties

Saga
Laatst aanwezig: 7 weken 5 dagen geleden
Sinds: 17 Jul 2018
Berichten: 6
AnikaRooke schreef:

Ik ben bezig met het schrijven van mijn levensverhaal, ook wel een autobiografie genoemd. Kortgezegd gaat het over mijn leven met borderline, depressie & zelfbeschadiging en hoe ik na 16 jaar intensieve therapie weer de weg naar boven vond.

Allereerst oprecht gefeliciteerd met de winst van de 16 jaar therapie. Dat is heel wat. Wat ik me wel afvraag, hoe ga je met kritiek om? Uit ervaringen weet ik dat iemand met borderline daar niet goed mee overweg kan. Omdat je aangeeft dat je ook gevoelig bent voor een depressie, lijkt het me verstandig om mijn reactie zo goed en rustig mogelijk proberen uit te leggen.

Er zijn veel mensen die denken dat hun levensverhaal een autobiografie waard is. Daar kan ik niets over zeggen. Maar ze denken vaak ook dat er genoeg mensen zijn die hun boek willen lezen. In de werkelijkheid is dit niet zo. Vaak zit een zelfgeschreven autobiografie vol lof of zelfmedelijden. Het is niet objectief en leest al snel 'zeurderig'. (Dit is een tip, kun je objectief je verhaal teruglezen? Of komen er emoties bij je los?)

Citaat:

...of zit ik straks met een hoop niet te verkopen boeken of een schimmig uitgeefcontract dat me duizenden euro’s gaat kosten? Het is puur om een idee te krijgen wat je krijgt voor wat ze aanbieden. Ervaringsverhalen van mensen die mij al voor zijn gegaan en een boek uitgebracht hebben.

Er zijn weinig uitgeverijen die zich wagen aan het levensverhaal van een onbekend persoon. Mocht je het toch uit willen brengen, in eigen beheer of via POD, dan is de kans wel aanwezig dat het je geld gaat kosten. Mits je zo goed verkoopt dat je de kosten eruit krijgt. Let wel, de prijs voor een zelf uitgegeven boek ligt hoger dan bij een uitgever, omdat je jouw kosten eruit moet halen. Wil je bijvoorbeeld op beurzen en markten staan om je boek te promoten? Of een advertentie plaatsen? Dat kost nog veel meer geld.

Wat ik je oprecht aanraad, schrijf je boek af, laat er 1 of 2 exemplaren van drukken en geniet van het gevoel dat je een boek geschreven hebt met je eigen verhaal.

Veel succes en groetjes,

Saga

Martijn H
Laatst aanwezig: 22 uren 53 min geleden
Sinds: 18 Apr 2017
Berichten: 241

Saga, gezien Anika's website en lezingen denk ik niet dat ze simpelweg van zich af wil schrijven, of een ei kwijt moet.

Anika, Saga heeft echter wel een punt. Naar ik begrepen heb, moet een autobiografisch boek wel heel erg goed zijn wil een reguliere uitgever het uitgeven. Ik denk ook dat je niet per se compleet autobiografisch moet schrijven om je doel te bereiken. Een fictief verhaal met autobiografische elementen kan dat ook. Eventueel met nawoord van jou om het verhaal te duiden.

Hoe dan ook veel succes!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 57 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5729

Hoi Anita, het is altijd goed om te anticiperen op de dingen die wellicht staan te gebeuren, maar misschien is het een idee om een fragment van je manuscript te plaatsen op het onderdeel Proeflezen, hier op de site.

Dan krijg je alvast feedback op je verhaal c.q. je manier van schrijven, waardoor je (wellicht beter) zicht krijgt op de kwaliteit ervan, zodat je weet of je manuscript een goede kans maakt bij een van de door jou gekozen uitgeverijen.

Je kan het tenslotte maar één keer aanbieden.

Neem wel eerst de regels van proeflezen door.

Wat is een goede recensie en wat heb je er eigenlijk aan? Lees het hier.

  • Uitgeven in eigen beheer wordt steeds volwassener: een overzicht van succesvolle en inspirerende zelf uitgegeven boeken en de auteurs die ze schreven
  • Schrijven vanuit je hart. Michelle Shanti legt uit hoe je dat doet – en geeft je oefeningen
  • Kathy Mathys geeft tips voor het schrijven voor young adults
  • Ruimte voor schrijven: je hebt ruimte nodig om jezelf te ontwikkelen. Hoe zorg je dat je die ruimte ook hebt?
  • Als schrijver op het podium staan, hoe doe je dat?
  • Nieuwe series: Het schrijfproces en fantasy.

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 24 september 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!