Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een manuscript uitgeven over homoseksualiteit

Dag iedereen, Ik heb al verschillende keren rondgekeken op deze website en met Google gezocht wat ik moet doen voor mijn manuscript uit te geven. Het is al af sinds eind 2016, begin 2017 heb ik het laten proeflezen door mijn zus. Haar reactie was gematigd en niet overtuigend. Dit doet me nog meer twijfelen of ik het zou uitgeven. Ik had het daardoor laten liggen tot vandaag. Ik ben het nog een keer opnieuw aan het lezen, waarbij ik nog fouten vind die ik eruit haal. Als ik klaar ben met het nalezen, dacht ik om verder over te gaan op het uitgeven. Mijn zus haar beoordeling was als volgt: "Het verhaal zit goed in elkaar, maar het is te simpel. Het is niet mijn genre." Of kortom ze vond het matig en niet haar genre. Ze zei het uit te geven als jeugdboek voor twaalfjarigen. Ik had wel jongvolwassenen of vanaf zestien jaar in mijn hoofd, of veertien jarige als jongste. De thema's van mijn manuscript zijn homoseksualiteit en pesten. Ik ben zelf homo en mijn heel proces van uit de kast te komen, is door dit manuscript gevolgd. Een bijkomend probleem is dat ik een lichte vorm van autisme heb, meer specifiek ASS (autistisch spectrum syndroom). Dit maakt het nog moeilijker om mijn manuscript uit te geven. Zeker omdat ik nog veel twijfels heb. De eerste moeilijkheid is het genre, is dit een roman of young adult? Of iets anders? Hier zit ik sterk over te twijfelen. Het is dat ik niet veel steun heb uit de familie. Ze beschouwen mijn autisme als een struikelblok. Ik had nochtans doorgezet en de eerste vier van het ASO afgerond, maar ik ga nu niet mijn levensverhaal vertellen. Het nieuwe manuscript dat ik aan het schrijven ben, behoord tot het fantasie genre. Het is hierdoor totaal het tegengestelde van mijn manuscript dat zo goed als af is. Dit geeft een moeilijkheid om een uitgever te vinden. Ik heb helemaal geen verstand van uitgeven, waardoor ik het wil laten uitgeven. Het is voor mij haast onmogelijk om mijn boek zelf te verkopen, als het tot dat stadium geraakt. De laatste tijd lees ik voornamelijk in het Engels. In het Engels schrijven daar ben ik niet zo zeker van, omdat ik meer vertrouwd ben met mijn eigen moedertaal. Mijn budget voor het uitgeven maximum 1000 euro is, meer kan ik me echt niet veroorloven. Ik wilde het graag laten proeflezen door één van de professionele proeflezers van Schrijvenonline, maar om hiervan al direct de helft van het budget aan te geven. Ik weet niet of dat een goed idee is. zeker als het een negatief verslag gaat zijn. De grotere vraag gaat zijn, wie van de proeflezers ik moet kiezen. Ik ben vrij onzeker en wantrouwig ten opzichte van het onbekende. dit maakt het mij moeilijk om mijn eerste stappen te zetten. Alleszins ik hoop dat er iemand is die me kan helpen en weet wat ik moet doen om mijn manuscript uit te geven. Ter informatie, ik ben 30 jaar en ondertussen al aan de late kant om te beginnen als auteur, ik hoop dat dit geen struikelblok is. Bedankt voor het lezen van deze forumpost.

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Darkbirt, Je zou om te beginnen een fragment kunnen plaatsten op proeflezen, dat is gratis. Kies een stuk dat representatief is voor je stijl en stel daar enkele specifieke vragen over. Schrap je wantrouwen voor het onbekende, want je kent het niet. Zet je volgende stap. ;)

Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Volg de tip van Janpmeyers. Het is een moedige stap van je geweest, en volgens mij kan dergelijk thema in een goed uitgewerkt manuscript het wel maken. We leven in een maatschappij van openheid, er zullen altijd jongeren zijn rond die leeftijd (homo of lesbienne) die met talloze vragen zitten of onzeker zijn over hun lichaam en gevoelens. En degenen die hier op SOL bijdragen, zjn volgens mij tussen de 20 en 65 (?). Je hebt nog een leven voor je!

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor de tips. Ik ga zeker (waarschijnlijk in het weekend) een fragment plaatsen van mijn manuscript. Ik ga eerst alles eens nalezen en kijken welk hoofdstuk ik het beste kan plaatsen. Mijn hoofdstukken zijn redelijk kort (30 voor een 60000 woorden.) Ik zit nog in de knoop met de titel. Ik had een goeie titel voorzien, maar achteraf bleek het geen goed idee. (Ik herinner me nog toen mijn zus de titel las. Ze lach plat van het lachen.) De titel was een beetje dubbelzinnig en dat was niet de bedoeling. Tevens weet ik niet in welk genre ik het moet plaatsen. Ik dacht het onder young adult te plaatsen voor het proeflezen.

Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou me niet te veel van je zus aantrekken. Dat het niet haar genre is, lijkt me logisch, tenzij ze ook homo en ASS'er is ;-) Ik denk dat er zeker een markt is voor jouw thema, vooral de combinatie van uit de kast komen en autisme (lijkt me bepaald geen gemakkelijke combi). Proeflezen kun je eerst laten doen door een aantal vrijwilligers uit je omgeving die gewoon benieuwd zijn naar jouw werk. Die zijn weliswaar niet professioneel, maar dat neemt niet weg dat ze je een stuk de goede kant uit kunnen duwen (mits het ervaren lezers zijn). Zelf heb ik twee ervaren schrijfsters in mijn (ruime) omgeving bereid gevonden mijn eerste manuscript te lezen. Dat ze beiden oordeelden dat het uitgeefwaardig is (ik weet dat ze het ook zouden zeggen als het niet zo was) zal straks bij de ongetwijfeld talloze afwijzingen mijn zelfvertrouwen en volharding steunen. Zoals hier boven al gezegd: zet eens een paar stukken op proeflezen, dan heb je in elk geval een indicatie of hetgeen je schrijft hout snijdt/kans maakt. Succes in elk geval!

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik weet niet of voor young adults verstandig is. In jouw geval misschien wel. Maar omdat ik ook een boek heb geschreven voor young adults (een ander thema) hoorde ik dat het ook geschikt was voor volwassenen. (Ouders snappen het vaak ook niet)