Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Online publiceren

Hallo Schrijven Online, ik hoop dat ik dit bij het juiste subforum plaats... Graag zou ik mijn verhalen door anderen laten lezen én er feedback op krijgen, hoewel dat laatste geen vereiste is. Ik dacht aan verhalenplatforms op internet, waar je je verhaal gratis kunt plaatsen en je zo zonder ingewikkelde procedures vooraf gelezen kunt worden. Nu heb ik al het een en ander gevonden. Een site die Wattpad heet en miljoenen gebruikers over de hele wereld heeft. Een app die Tablo heet maar helaas alleen voor IOS is (ik ben geen Apple-gebruiker). En nog een aantal websites/platforms. Geen enkele website die ik vond voldoet aan mijn wensen. Wattpad (hebben jullie er weleens van gehoord?) is te populair en te drukbezocht - hoewel dat ook in je voordeel kan werken - en Tablo is, zoals ik al zei, niet ter beschikking. Andere websites leken niet meer of te weinig bezocht te worden. Mijn vraag: kent één van jullie een goed online platform waar je je verhaal kunt publiceren? Jammer dat het hier op Schrijven Online niet kan, het zou een geweldige toevoeging zijn. :) Indien je geen antwoord hebt, zou je dan iets kunnen vertellen over andere manier van online of gratis publiceren, liefst met feedback inbegrepen? Ik ben beginnend schrijfster en zoek naar iets dat mijn enthousiasme levend houdt. Een (klein) publiek zou daarbij kunnen helpen. Alvast bedankt!

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Henkie, Je kunt natuurlijk ook je eigen website maken. Dat kan bijvoorbeeld bij Wordpress.com of Weebly.com, beide gratis. Ook kun je een Facebookpagina aanmaken en daar je verhalen publiceren. Je kunt ook eens kijken op de Facebookpagina('s) van Schrijven Online (en daar je verhalen publiceren of een link maken naar je verhaal op je eigen website). Daar kun je ook meer informatie krijgen. En kijk eens op Sweek.com. Meedoen met de wekelijkse schrijfopdracht van Schrijven Online is ook leuk, trouwens. ;) Succes.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Henkie, zie de tips hierboven.
Indien je geen antwoord hebt, zou je dan iets kunnen vertellen over andere manier van online of gratis publiceren, liefst met feedback inbegrepen?
Feitelijk vraag je om gratis feedback. Die kun je hier krijgen bij proeflezen en idd de weekopdracht. Er zijn nog wat andere schrijfsites, die zijn - voor zover ik weet - kleiner dan hier. Verder draait alles om geld, maar dat wist je uiteraard al. ;) Vraag je daarnaast af hoeveel tijd je zelf wilt besteden aan het proeflezen van anderen.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Janpmeijers, voor gratis feedback ga ik naar Proeflezen. :) Waar ik echt naar op zoek ben is een klein publiek. Wat ik in mijn hoofd heb is een plek waar ik hoofdstuk voor hoofdstuk mijn eerste verhalen kan plaatsen. Een eventueel publiek wordt dan hopelijk nieuwsgierig en ik doe ervaring op. Zou ik hier bij Proeflezen feedback op anderen moeten geven? Durf ik eerlijk gezegd nog niet. Of bedoel je dat, wanneer ik op een ander platform om feedback vraag, verplicht ben het te doen?

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt! Ik heb even gekeken en het is precies wat ik zoek. Eenzelfde concept als dat Wattpad, maar naar mijn idee iets volwassener en minder chaotisch. En de app is te installeren in de Play Store, is dat even mooi.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
henkie,
Zou ik hier bij Proeflezen feedback op anderen moeten geven? Durf ik eerlijk gezegd nog niet. Of bedoel je dat, wanneer ik op een ander platform om feedback vraag, verplicht ben het te doen?
Niets moet - je wenst wel iets. Als alle gebruikers, hier en elders, jouw lijn volgen: wel plaatsen, geen feedback geven. Dan krijgen we veel verhalen en nul reacties.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, dat is waar. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen als ik iets wil beoordelen.
Als proeflezer geef je een reactie aan de hand vd vragen die de schrijver stelt. Juist om die reden heeft schrijvenonline de volgende regel geformuleerd:
Geef aan wat je van de proeflezers wilt weten. Ben je onzeker over spanning? humor? stijl? Hoe specifieker hoe beter. Wees dus eerst zelf kritisch voor je anderen kritisch laat zijn.
Je kunt dus altijd reageren aan de hand vd gestelde vragen. Ik schat in dat je meer feedback op eigen werk zult ontvangen, als je zelf feedback op anderen geeft.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Alle kritiek is goed. Voorbeeld: ‘Dood. Dood is hier en verlaat ons nooit,’ zei de man op het podium. Het publiek was doodstil en keek ademloos naar de voorstelling. Mare stond aan de zijkant van het plein, vlakbij de waterput. Ze lette meer op het publiek dan op de voorstelling want die had ze al meer dan honderd keer gezien. Publiek was telkens en telkens weer nieuw, anders, boeiend. Je kan bijvoorbeeld zeggen: ik vond dat dit lekker doorlas. Of: die laatste zin past niet bij de rest. Of: beetje hoogdravend, het spreekt me niet zo aan. Of: ik begrijp niet wie de man op het podium is? Of: spannend, ik wilde meer lezen. Het is vervolgens aan de schrijver om te besluiten of hij wat wil doen met je opmerkingen. Je kan eigenlijk niet veel fout doen, als je het maar respectvol doet. Aan: 'stom stuk, snap er niks van' heeft niemand wat en op de man spelen met 'jij kan echt niet schrijven he' is natuurlijk ook weinig behulpzaam. Maar verder hoef je nog geen ervaren schrijver te zijn om te kunnen lezen :-).

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jullie hebben allebei gelijk. Het alleen nemen en niet geven zat me al niet lekker. Allebei doen betekent: actief lied zijn van Schrijven Online. En dat vind ik niet erg, dit is een fijne site.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee. Maar dat zal ik nu doen. En ik ben al blij dat ik Sweek heb gevonden, ben van plan daar mijn eerste verhalen te publiceren. ... Heb net gekeken. Om E-books op te publiceren? Kun je er ook zien hoe vaak je gelezen wordt?

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee. Maar dat zal ik nu doen. En ik ben al blij dat ik Sweek heb gevonden, ben van plan daar mijn eerste verhalen te publiceren.
en mocht de kwantiteit aan feedback op Sweek tegenvallen, kun je altijd nog een stuk plaatsen op proeflezen. ;)

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
en mocht de kwantiteit aan feedback op Sweek tegenvallen, kun je altijd nog een stuk plaatsen op proeflezen. ;)
Precies, Schrijven Online hou ik als vaste stek.

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Henkie, Nog een goede manier om feedback te krijgen en te geven is je aansluiten bij een schrijfgroep. Kijk eens op het subforum 'Schrijfgroep zoeken'. Er zit vast wel een voor je bij. I.v.E

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je wel, I.v.E. Ik heb nog een vraagje in het algemeen: weet iemand of je verhaal op Sweek gepikt kan worden? Is er een copyrightregeling (of zoiets, ik zeg maar wat) verbonden aan het concept? Het lijkt me erg vervelend als dat zou gebeuren. Onwaarschijnlijk, maar toch.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hm, dat risico bestaat toch overal altijd? Als je tekst ergens staat, kunnen mensen er stiekem mee vandoor gaan. Hoewel ik de angst vaak gehoord heb, heb ik nog nooit van iemand gehoord dat zoiets ook echt is voorgekomen, though.

Lid sinds

2 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wattpad kan ik van harte afbevelen. Ik sta er nu twee weken op en geen hond die me leest. Geeft niks, ik ken mijn plek en de cursus omgaan met teleurstellingen heb ik cum laude afgerond. Maar als je kijkt wat voor bagger op diezelfde site wél veel clicks krijgt, dan kun je alleen maar concluderen dat kwaliteit daar geen enkele rol speelt. De taalfouten springen als vlooien van je scherm en 95 procent van de verhalen zijn zo slecht dat je er plaatsvervangende schaamte van krijgt. Ik zou wel eens een vergelijkbaar platform willen vinden waar ze een kwalitatief een zekere ondergrens hanteren. Je hoeft niet meteen de nieuwe Slauerhoff te zijn (dan heb je op zo'n site niets te zoeken), maar om je manuscript nou te plaatsen tussen werken met titels als 'Me eerste Vriendje'.. Iemand tips?