Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Manuscript

Ik ben druk bezig aan een boek en heb al 15.000 woorden geschreven, ik ben ook van plan het uit te geven als het boek af is, maar ik heb nog heel wat vragen daarover, hopelijk kunnen jullie ze beantwoorden: - Wat zou ik opsturen naar de uitgeverij? > Nu al de eerste 5-10 hoofdstukken zodat de uitgever mij, als hij wil, verder kan begeleiden. > Pas de eerste 5-10 hoofdstukken sturen als heel mijn manuscript af is. > Heel mijn manuscript sturen als het af is. - Moet ik mijn leeftijd vermelden? Ik ben namelijk erg jong, is dat een voordeel of nadeel? - Wat zijn de voordelen en nadelen van onder een pseudoniem te schrijven? Alvast bedankt voor het antwoorden :)

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kom op nog een vraag: Ik wil namelijk nog een vervolg op dat boek (waarschijnlijk wordt het een trilogie). - Moet ik dat vermelden in mijn brief?

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Mallory, ik raad je aan de zoekfunctie te gebruiken die je hier op de site vindt, maar als je zoveel vragen hebt is het beter als je het schrijfboek 'handboek voor schrijvers' eens gaat lezen. Daar staan veel antwoorden ook op vragen waar je nog niet aan gedacht hebt. Ik was het vorige week nog eens aan het herlezen. Het hangt van de uitgever af hoeveel je van een manuscript opstuurt en wat je allemaal erbij opstuurt zoals een autobiografie, een proposal, een Synopsis ...

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Het allerbelangrijkste is dat je je boek eerst écht afmaakt. Het schrijven van een eerste versie is nog maar het begin. Daarna ben je minstens nog een half jaar bezig met herschrijven, proeflezers laten lezen, weer herschrijven, etc. Een uitgever gaat je niet begeleiden op basis van je eerste hoofdstukken. Wat je (als het boek af is) op moet sturen naar de uitgeverij hangt af van welke uitgeverij je het stuurt. Lees ALTIJD op de website van de uitgeverij hoe ze je manuscript willen ontvangen. Dit verschilt heel erg per uitgever. Een pseudoniem is alleen zinvol als je je werkelijke identiteit wilt verhullen. Doorgaans is het beter om gewoon je echte naam te gebruiken. Je leeftijd vermelden is niet echt nodig. Een boek wordt beoordeeld op zijn kwaliteit. Pas als het boek goed genoeg is om uit te geven, wil de uitgever meer van je weten. Als je erg jong bent zou ik het zeker niet in je begeleidende brief zetten. Je wilt immers dat de redacteur onbevooroordeeld leest, en niet begint met het idee dat het wel niks zal zijn omdat de schrijver nog zo jong is. Hou er trouwens rekening mee dat je boek wordt afgewezen. Dat hoort er bij. Als je afgewezen wordt, ga dan NIET in eigen beheer uitgeven, tenzij je tevreden bent als alleen je familie en vrienden je boek lezen. Boeken in eigen beheer worden nooit door vreemden gekocht.