Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe bereid ik een gesprek met een uitgever voor?

5 juni 2017 - 14:02
Over drie weken heb ik een gesprek met een uitgever over mijn idee voor een educatief boek / non-fictie. Dit is het eerste gesprek dat ik met een uitgever heb. Wat kan ik van zo'n gesprek verwachten? Hoe kan ik me hierop voorbereiden? Willen jullie ervaringen met mij delen? Ik heb een publicatievoorstel geschreven met een plan voor de inhoud en doelgroep, een eerste idee van de hoofdstukken en een korte vergelijking met boeken die er al over dit onderwerp zijn. Deze informatie heeft ze dus al. Ik heb nog niet aan het boek geschreven (wel de brainstorm over het onderwerp en de inhoud, maar nog niet de hoofdstukken zelf), dit was ook nog niet nodig.

Tja

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
6 juni 2017 - 23:21
Ik zou me niet voorbereiden. Je ziet wel hoe het loopt. Als je je voorbereidt, wil je misschien dingen kwijt die helemaal niet aan de orde komen.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juni 2017 - 9:08
Geen ervaring hier, maar het belangrijkste lijkt me dat je weet wat je met je boek wil en dat kan overbrengen. Misschien ook handig om kort van te voren nog eens goed je publicatievoorstel doorkijken zodat je weer precies weet wat erin staat en hoe je dat eventueel verder zou kunnen toelichten. Goed mogelijk dat ze ook praktische vragen zullen hebben, zoals: hoeveel tijd denk je voor het schrijven nodig te hebben. (Beter te ruim dan te krap gokken! En het zal wel van de uitgever afhangen of ze alleen een grove indicatie willen of al een hele planning.) Al sluit ik me ook bij Tja aan: al te veel voorbereiding lijkt me niet nodig. Vooral voor jezelf goed weten waarom je dat boek nu wil schrijven, dan komt de rest daar wel uit voort. Succes!

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 juni 2017 - 17:07
Heb je tijd om een boek te lezen? Dan kan ik het boek van Carbo, 'succes met je boek' aanraden als voorbereiding. (ook als afleiding en mentale voorbereiding) Dit boek gaat over non-fictie en publiceren. Blijf in ieder geval vriendelijk, zelfs als je geprikkeld raakt door een opmerking die je niet bevalt, heb niet te hoge verwachtingen - dan valt het altijd mee, bestudeer eens een model-contract. Zoals Marquise zegt, is het handig vlak van te voren je publicatievoorstel nog eens door te bladeren om je geheugen op te frissen. Een lijstje met vragen is bij ieder belangrijk gesprek handig. Scheelt heen en weer mailen.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2017 - 9:27
Bedankt voor het meedenken. @Tja: dat is zeker waar. Het zijn denk ik vooral mijn zenuwachtige gedachten (wat als ze het niks vindt? wat als ze allerlei vragen stelt waar ik geen antwoord op heb? wat als ze me slecht voorbereid vindt?) die maken dat ik me wil voorbereiden. Misschien moet ik minder naar die gedachten luisteren en er vooral open in gaan. @Marquise: ik kan wel overbrengen wat ik met het boek wil. Een duidelijke planning maken is wel een goed idee. Ik wil voor het boek ook interviews afnemen en met verschillende mensen uit het werkveld praten, daar gaat ook tijd overheen. Dan nog alles verwerken tot goed leesbare hoofdstukken met de goede balans van informatie, ervaringen en verhalen, alles op elkaar aan laten sluiten. Ik denk dat ik wel een jaar nodig heb. Ik ga nog verder uitschrijven hoe ik het wil doen en hoeveel tijd dat ongeveer gaat kosten. @Odile: bedankt voor de tip! Ik heb het boek besteld. Een lijstje met vragen is wel slim. Zijn er specifieke vragen die ik niet moet vergeten te stellen in zo'n gesprek?

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 augustus 2017 - 1:07
Dreaming, ik lees dit bericht pas nu. Je zult inmiddels wel op gesprek zijn geweest. Ik hoop dat je veel hebt gehad aan het boek van Carbo. Wat betreft vragen zou ik zelf het boek weer eens moeten doorbladeren. Volgens mij weet jij nu beter dan ik wat voor vragen je wilt stellen - of wilde stellen.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2017 - 12:07
Het boek van Carbo was erg leerzaam en gaf ook een inkijkje in de andere kant van het schrijven: het uitgeven en de markt. Bedankt voor de tip! Het gesprek is goed gegaan en liep eigenlijk vanzelf. Ze was erg enthousiast over mijn publicatievoorstel, had nog een paar kleine inhoudelijke vragen en wilde inderdaad weten hoe lang ik nodig dacht te hebben. Ik wilde er een jaar voor plannen, wat ze begreep en wat ik ook gekregen heb, al wil ze het boek het liefst eerder. Wie weet lukt dat, daar ga ik wel voor, maar ik vind het fijn dat ik in ieder geval de tijd heb om er echt iets goeds van te maken. Ze wilde ook weten waarom bv psychologen mij als verpleegkundige serieus zouden nemen. Daar heb ik zelf niet eerder problemen mee gehad, maar is een legitieme vraag. Ik heb contact gezocht met een onderzoeker op het gebied waar ik over schrijf en zij wordt waarschijnlijk co-auteur. Verder raadde de uitgever aan om een aantal psychologen (liefst bekend) te vragen het manuscript te proeflezen en te vragen om quotes voor op de achterflap. Zelf wilde ik vooral weten hoe het proces zou gaan en wat ik vanuit hen kon verwachten. Ik mag de uitgever altijd benaderen met vragen of stukken om te proeflezen, dus dat is heel fijn. Zij zorgen voor de lay-out, het coverontwerp (waarbij ik mee denk) en het op de markt brengen van het boek. Ik heb ondertussen het contract getekend en ben druk aan het schrijven.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 augustus 2017 - 23:38
Wat goed, Dreaming. Ik denk dat psychologen verpleegkundigen zeer serieus nemen. Het boek waar je aan werkt lijkt me de moeite waard als ik tussen de regels lees. Veel succes! Fijn dat het contract getekend is en dat je ruimte krijgt. Dat neemt spanning weg, denk ik. Ik hoop dat het je lukt het boek eerder af te schrijven. Het beste is een beetje spanning te voelen, maar niet zoveel dat het verlamt.