Start » Forum » Het uitgeefproces » Uitgeven » Debuteren

Debuteren

8 reacties [Laatste bericht]
Chrisss
Laatst aanwezig: 29 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jan 2017
Berichten: 5

Debuteren

Na even rondgelezen te hebben op jullie site, forum en de rest van het internet leek het me makkelijker om een account te maken en mijn vragen samen te kunnen stellen aan de kenners.

Afgelopen week heb ik het verlossende woord 'EINDE' mogen typen aan mijn novelle en dit weekend heb ik het nogmaals doorgelezen en besloten dat het voor mij af is. Dat wil zeggen, dat ik er niets tot weinig meer aan kan gaan veranderen door o.a. tunnelvisie. In mijn ogen is het boek klaar voor een uitgever.

Mijn vraag gaat dan ook over hoe ik het best een plan voor debuut kan opstellen. Ergens heb ik gelezen dat uitgevers willen strijden om het eerste boek van jonge winnaars van schrijfwedstrijden. Hoewel ik nog nooit mee gedaan heb aan een wedstrijd, lijkt het me sowieso wel leuk om te doen. Is het verstandig om dat te doen, of heb ik er net zo veel aan om mijn manuscript gewoon op te gaan sturen?

Daarnaast heb ik hier heel veel gelezen over dat Novelles een uitstervend fenomeen lijken. Mijn boek is érg kort met iets meer dan 28.000 woorden. Moet ik daar rekening mee houden bij het opsturen of is het misschien zelfs verstandiger om eerst mijn tweede boek (ik ben al aan het plannen en deze lijkt langer te gaan worden) te beginnen?

Reacties

janpmeijers
Laatst aanwezig: 6 uren 14 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5061

Chrisss,

Citaat:

Afgelopen week heb ik het verlossende woord 'EINDE' mogen typen aan mijn novelle en dit weekend heb ik het nogmaals doorgelezen en besloten dat het voor mij af is.

Uit deze zin maak ik op dat het een eerste versie is.

Citaat:

Dat wil zeggen, dat ik er niets tot weinig meer aan kan gaan veranderen door o.a. tunnelvisie. In mijn ogen is het boek klaar voor een uitgever.

Ik zou zeggen, klaar om te laten proeflezen. Je kunt hier op de site een fragment laten proeflezen. Als je dat gedaan hebt, zie je mogelijk dat er toch iets veranderd kan worden. Daarnaast is het wel verstandig om eens mee te doen aan een wedstrijd, kan uiteraard ook met ander werk - gewoon om te kijken hoe ver je komt.
Of de novelle uitstervend is, weet ik niet. Indien dat het geval is, schrijf dan een goede en begin idd vast aan de volgende. Laat de novelle die je nu af hebt tenminste door twee mensen (die je niet kent) met verstand van zaken lezen. Aanbieden aan een uitgever kan altijd nog.

Chrisss
Laatst aanwezig: 29 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jan 2017
Berichten: 5

Het is meer dan een eerste versie. Het laatste hoofdstuk heb ik pas net af, maar andere hoofdstukken ben ik al enkele jaren aan het ontwikkelen. Ik noem het als 'voor mij af' omdat ik er inderdaad van uit ga dat er nog dingen gewijzigd moeten worden.

Dat laatste is erg moeilijk. Ik ben van plan om binnenkort in persoonlijke kringen te vertellen over mijn verhaal - heb het eigenlijk altijd voor mezelf gehouden om onnodige druk te voorkomen. Maar connecties bij mensen met verstand van zaken heb ik niet. Heb je daar misschien tips voor? Ik kan me indenken dat mensen niet zo maar zin hebben om 28.000 worden te gaan lezen en beoordelen.

janpmeijers
Laatst aanwezig: 6 uren 14 min geleden
Sinds: 8 Mrt 2013
Berichten: 5061

Chrisss,

Een fragment laten proeflezen kan elders op de site - proeflezen. Aan te raden.
Het hele verhaal laten lezen (en beoordelen) is betaald werk. Hier op de site staan diverse bureaus en schrijvenonline biedt die dienst ook zelf aan. Of zoek op het net.

krommenaas
Laatst aanwezig: 1 dag 13 uren geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 222

Je wil je verhaal zo goed mogelijk maken voor je het aan een uitgever aanbiedt, om de reeds kleine kans dat je het gepubliceerd krijgt niet nog kleiner te maken. Zonder het te laten proeflezen en het minstens 1x te herschrijven heb je er niet voldoende werk in gestoken, lijkt me, tenzij je natuurlijk een zeldzaam natuurtalent bent.

Een schrijfwedstrijd winnen verhoogt misschien de kans dat een uitgever de moeite neemt om jouw manuscript te bekijken, maar het is vooral een leerzame ervaring, en mogelijk een nuttige reality check.

Chrisss
Laatst aanwezig: 29 weken 6 dagen geleden
Sinds: 8 Jan 2017
Berichten: 5

Bedankt. Heldere reacties! Ik ga nog even overdenken wat mijn plan wordt. Wellicht dat ik een proeflezer kan vinden.

Tja
Laatst aanwezig: 2 dagen 1 uur geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14306

Ik zou eerst een fragment op proeflezen plaatsen als ik jou was. Misschien lees je dan dingen waar je zelf niet aan gedacht hebt.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 8 uren 50 min geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3719

Hangt af van hoe goed je schrijft. Een manier om dat te toetsen is door het manuscript te laten beoordelen. Je kunt ook zeker meedoen aan wedstrijden, om je te meten met anderen en wie weet win je. Zeker als je jong bent kijken uitgevers breed, dus niet alleen naar de eerste prijs.

Je kunt ook naar een literair tijdschrift opsturen, maar dat hangt af van welk genre je schrijft.

Als ik in jouw schoenen stond zou ik lid worden van een plaatselijke schrijfgroep. Daar kun je veilig over je boek praten, vragen stellen, stukjes voorlezen, steun vinden, je enthousiasme delen, op het laatste moment iets vragen als je wel uitgenodigd wordt door een uitgever, elkaars manuscript lezen, ideeën uitwisselen, elkaar coachen.

In Schrijven Magazine gaf Hanna Bervoets mooie tips wat je kunt doen. Ze raadt schrijfwedstrijden wel aan dus. Daarmee kun je ook aan een schrijf-CV werken. Je kunt ook aan verschillende schrijfwedstrijden meedoen om je pen te scherpen.

Heb je al een schrijfcursus gedaan of ben je dat van plan? Anders loop je kans allerlei beginnersfouten te maken. Staat ook goed op je schrijf-CV.

Jannekepanneke
Laatst aanwezig: 8 uren 59 min geleden
Sinds: 26 Sep 2017
Berichten: 23
Schrijfcoach Odile Schmidt schreef:

Hangt af van hoe goed je schrijft. Een manier om dat te toetsen is door het manuscript te laten beoordelen. Je kunt ook zeker meedoen aan wedstrijden, om je te meten met anderen en wie weet win je. Zeker als je jong bent kijken uitgevers breed, dus niet alleen naar de eerste prijs.

Wat is jong in deze wereld? :-)

Like Schrijven Online op Facebook!

Like Schrijven Online op Facebook!

Vind ik leuk!
Lees Geschiedenis Magazine

Lees Geschiedenis Magazine. Profiteer van de prima aanbieding.

Korting én cadeaus!
Jouw verhaal laten bespreken in Schrijven Magazine?

Stuur het in voor Tekstuur Proza!  Meer informatie vind je in Schrijven Magazine.

Word nu abonnee!
Verkoopt jouw boekhandel Schrijven Magazine?

Benieuwd of jouw boekhandel of kiosk Schrijven Magazine verkoopt? Zoek het op in de storelocator...

Zoek een verkooppunt