Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

synopsis

Ik ben bezig met het schrijven van een synopsis maar heb dit nooit eerder gedaan. Nu heb ik wel wat tips langs zien komen op dit forum maar toch vind ik het enorm moeilijk om van 80.000 woorden een compacte en toch aantrekkelijke synopsis te schrijven. Weet iemand of er ergens concrete voorbeelden van een synopsis te vinden zijn?? Hoe schrijf je een goede synopsis van een thriller waarbij je dus de hele clue meteen weggeeft? En hoe doe je dat in 2 A4-tjes zonder dat het een saaie opsomming van feiten wordt? Iemand tips?

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Leonnej, Een synopsis is een zakelijke tekst die informeert over de inhoud van het verhaal. Vermeld wie de hoofdpersonages zijn en waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. Geef een chronologische opsomming van de gebeurtenissen en een opsomming van de volgorde van die gebeurtenissen in het verhaal. Geef bij die volgorde duidelijk aan waar de spanningsopbouw zit.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja, dat is best moeilijk zo voor de eerste keer. Wat heb ik gedaan? Eerst geprobeerd mijn hele verhaal, 97.000 woorden in twee zinnen gegoten. Daarna inderdaad wat JanPMeijers zegt, de volgorde en zo van alle gebeurtenissen. Uitgangspunt heb ik die twee zinnen genomen, dat gaat prima. Twee A-04 is wel erg karig, dat zijn ~1000 woorden. Wat ik ook vind, die tip kreeg ik, is dat je ook wat van jouw schrijfstijl laat zien, ook al is het een zakelijk stuk. Moeilijk in 1000 woorden, maar het is te doen. Als je klaar bent, kun je het toch even laten proeflezen? En dat je in die synopsis de clou weggeeft, is logisch. Maar er zal niemand aan de haal gaan met jouw verhaal, heb vertrouwen.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik schreef een synopsis van twee A4, het volledige verhaal. In de begeleidende brief liet ik de pitchline horen. In een of twee zinnen leg je uit waarover je boek gaat. Dit gaat meer over het thema van jouw boek. Gaat het over vrijheid, jaloezie, waardering, ...? Zoek in een woord waar het over gaat en construeer een zin waarin je het thema verwerkt. Van het hele schrijftraject vind ik dit persoonlijk het moeilijkste.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor alle reacties. Blijft moeilijk, eigen schrijfstijl laten zien in een zakelijk verslagje van 2 pagina's. ik ga het proberen.