Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Moet ik alles al verklappen in mijn synopsis?

Goedemiddag, Ik zit met een dilemma. Of eigenlijk met wat onwetendheid. Wie helpt me? Ik ben klaar om mijn manuscript naar een uitgever te sturen. Probleem is dat hierbij een synopsis vereist is. Alleen, ik weet niet hoe ik dit moet invullen. Daarom de vraag aan jullie: Moet je de synopsis schrijven alsof je het schrijft als de achterflap van je boek; dus dat je bepaalde essentiële informatie en verrassingselementen weglaat, waarvan je wilt dat de lezer dit zelf ontdekt? Of moet je de synopsis juist schrijven alsof je een samenvatting schrijft van het boek, met daarin juist WEL alle verrassingen en wendingen waarvan je wilt dat de lezer deze juist zelf ontdekt? Hoe zie ik die uitgever nou? Als lezer of als alwetende die vooraf aan het lezen dus al alle verrassingen in het verhaal kent? HELP!

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb in grote lijnen het hele verhaal uitgeschreven, inclusief het plot. Omdat bij één van de uitgeverijen stond: - Schrijf een mogelijke achterflap - Geef een synopsis van jouw manuscript. Mijn mening is dat een uitgeverij dan een veel beter zicht heeft op wat het kan verwachten van het boek. Ik denk dat er soms zelfs enkel op die samenvatting al geselecteerd wordt.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De Uitgeverij wil weten wat ze aangeboden krijgen en hebben geen intresse voor 'spannende' dubbele bodems. Als ze goed in hun werk zijn kunnen ze het verhaal naar waarde inschatten of ze het plot kennen of niet. Bovendien zullen ze voor de beoordeling niet het hele manusript kunnen/willen lezen. Ze zullen genoeg lezen om te weten hoe je schrijft en vervolgens aan de hand van het totaal plaatje wat ze er mee willen. Zorg dus dat het hele verhaal duidelijk wordt vanuit de synopsis en hou geen dingen achter voor de spanning, straks denken ze dat je je verhaal niet goed hebt uitgedacht.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
jbuschgens, De uitgever is geen lezer, dus houd niets achter. Geef zo zakelijk mogelijk weer waar het verhaal over gaat. Tip: plaats eens een fragment hier op proeflezen - grote kans dat je feedback krijgt!

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja. Een synopsis is een samenvatting van het hele verhaal, maar dan zonder alle opsmuk. Een flaptekst geeft alleen een impressie van het verhaal, het is vooral bedoeld als uitnodiging tot lezen.