Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ervaring met Uitgeverij Het Punt

Beste allemaal, ik kwam eerder op dit forum te rade voor meer info over Uitgeverij Het Punt en om te kijken of iemand al ervaring had met hen. De reacties die ik kreeg waren veelal positief. Dus koos ik ervoor om met hen in zee te gaan. Na correctierondes, over- en weer gemail, opmaak van cover, drukken van proefexemplaar en doorsturen van de allerlaatste verbeteringen zet de Uitgeverij onverwacht een punt achter de samenwerking. De manier waarop was allerminst correct. Ik heb van bij het begin af om een ondertekend contract gevraagd maar zou dat pas krijgen bij de proefdruk want dan hadden ze alle gegevens (aantal blz, etc). Bij de proefdruk nog steeds geen contract. Wanneer ik erom vraag vinden ze dat ik moeilijk doe. Wanneer ik uit voorzichtigheid samen met hen het voorbeeldcontract (wat wel vrij in te kijken is op de site trouwens) wil doorlopen vinden ze me achterdochtig. Uiteindelijk loopt het spaak omdat ik volgens hen 'te veel' laatste correcties wil doorvoeren (ong 55 op een totaal van ruim 150 blz) en ik daarvoor niet wil betalen. Er is nergens een afspraak gemaakt rond kostprijs van extra correcties. Wel wordt ergens vermeld dat het er 'niet teveel mogen zijn zoniet zullen kosten worden aangerekend'. Tja wat zijn er teveel? Vooral jammer is dat ik al enorm veel werk had gestoken in de promotie en de organisatie van de boekpresentaties in mei. Terwijl zij qua promotie niks voor me deden en ook nauwelijks zouden doen in de toekomst. (een persbericht sturen en een stand op de boekenbeurs is hun versie van promo voeren) Nu het zo is en ik het aanvaard heb besef ik dat ik misschien ook beter af ben bij een andere uitgever. Ik ben inmiddels aangesloten bij de Vlaamse Auteursvereniging en daar melden ze me ook dat uitgevers zoals Het Punt (en vele anderen) die niet aan redactie doen en nauwelijks aan promo eigenlijk de naam uitgever niet waard zijn. Hooguit eigen beheer met een beetje meer. En dat je dan eigenlijk beter af bent met eigen beheer, omdat je er in verhouding zelf veel meer aan verdient. Ik wil dit verhaal even delen om andere debutanten toch te waarschuwen. Lees het contract goed door, en laat het bij voorkeur nalezen door een professionele organisatie. Wat dit soort uitgevers bieden is bitter weinig. Maar als je ermee akkoord gaat hoeft het niet verkeerd te zijn, je moet alleen weten wat ze wel en niet voor je doen en wat jij daarvoor krijgt (veelal dezelfde royalties als bij een reguliere uitgever die wél redactie en promotie voor je doet). Ik heb geprobeerd me aan de feiten te houden, mijn missie is niet om Het Punt aan de schandpaal te nagelen. Ik sta er overigens nu wel redelijk positief in, misschien hebben ze me zelfs een dienst bewezen. Lees ook het bericht op mijn blog: * link verwijderd door beheer i.v.m. forumregels * groeten LL Rigby

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De reacties die ik kreeg waren veelal positief. Dus koos ik ervoor om met hen in zee te gaan.
Op basis van wie - en hoeveel reacties? Niet echt indrukwekkend.
Wel wordt ergens vermeld dat het er 'niet teveel mogen zijn zoniet zullen kosten worden aangerekend'. Tja wat zijn er teveel?
Als er een vermelding is die vragen oproept - roep die vragen dan! Bij voorkeur -voor- je akkoord gaat met de fratsen en grollen van zogenaamde uitgevers.
Nu het zo is en ik het aanvaard heb besef ik dat ik misschien ook beter af ben bij een andere uitgever.
Afwachten dus. Uw lijfspreuk; " LL Rigby reist en trappelt ter plaatse, zoekt antwoorden en vindt vragen" is ook duidelijk, maar... nog niet volgroeid. Enige scepsis is op haar plaats.
Ik ben inmiddels aangesloten bij de Vlaamse Auteursvereniging en daar melden ze me ook dat uitgevers zoals Het Punt (en vele anderen) die niet aan redactie doen en nauwelijks aan promo eigenlijk de naam uitgever niet waard zijn.
Dit is zeker het vermelden waard. Wie is trouwens ***?
De lidmaatschapsbijdrage bedraagt 72 euro; steunende leden betalen 180 euro.
Dat kan je snel terugverdienen?
Ik wil dit verhaal even delen om andere debutanten toch te waarschuwen. Lees het contract goed door, en laat het bij voorkeur nalezen door een professionele organisatie.
Welke professionele organisatie? Wat kost dat?
Ik heb geprobeerd me aan de feiten te houden, mijn missie is niet om Het Punt aan de schandpaal te nagelen.
Welk feit is dan van belang? Wat heb jij zelf fout gedaan? En waar kan ik dan van leren?

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Uw lijfspreuk; " LL Rigby reist en trappelt ter plaatse, zoekt antwoorden en vindt vragen" is ook duidelijk, maar... nog niet volgroeid. Enige scepsis is op haar plaats. mag ik vragen wat je hiermee bedoelt?? *** is mijn echte naam, maar ik vraag me af waar je die gevonden hebt. Ik hou die namelijk liever buiten het LL Rigby verhaal. Welke professionele organisatie? Wat kost dat? volgens mij heb je daar zelf al op geantwoord door bv hierboven de prijs van het lidmaatschap VAV te vermelden. Maar er zijn er nog andere geloof ik. Het VUV? Welk feit is dan van belang? Wat heb jij zelf fout gedaan? En waar kan ik dan van leren?[/quote] ha! sowieso je niet laten verblinden door je grote wens om je boek uit te geven, maar dat is denk ik normaal bij het debuteren. Ik had het voorbeeldcontract eerder moeten laten nalezen, maar ik dacht dat ik me bij VAV niet kon aansluiten zolang ik geen ondertekend contract in handen had. Oh, de ironie. Ik heb geleerd nog veel meer op mijn gevoel te vertrouwen!

Lid sinds

6 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
*** is mijn echte naam, maar ik vraag me af waar je die gevonden hebt.
Volg de onderstaande instructies en je zult door de bomen het bos weer kunnen zien. * instructiepad verwijderd door beheer i.v.m. Gebruikersregels *
Ik hou die namelijk liever buiten het LL Rigby verhaal.
Kan ik hieruit afleiden dat je de desbetreffende foto zult verwijderen? En nu zonder dollen, heel veel succes met het vinden van een nieuwe uitgever.

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
haha je hebt goeie ogen! ja misschien een goed idee om die te verwijderen, hoewel mijn naam nu in dit forum wel verschijnt natuurlijk :-) dank voor je steun

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
*** is mijn echte naam, maar ik vraag me af waar je die gevonden hebt. Ik hou die namelijk liever buiten het LL Rigby verhaal.
Op de site van de Vlaamse Auteursvereniging. Dat jij *** heet kon ik niet weten. Dat de VA het zomaar prijs geeft zonder dat jij dat weet en mogelijk zelfs niet wil - is dat een teken van professionaliteit?
Uw lijfspreuk; " LL Rigby reist en trappelt ter plaatse, zoekt antwoorden en vindt vragen" is ook duidelijk, maar... nog niet volgroeid. Enige scepsis is op haar plaats.
mag ik vragen wat je hiermee bedoelt??
Ik twijfel?
ha! sowieso je niet laten verblinden door je grote wens om je boek uit te geven, maar dat is denk ik normaal bij het debuteren. Ik had het voorbeeldcontract eerder moeten laten nalezen, maar ik dacht dat ik me bij VAV niet kon aansluiten zolang ik geen ondertekend contract in handen had. Oh, de ironie. Ik heb geleerd nog veel meer op mijn gevoel te vertrouwen!
Nog veel meer op uw gevoel? Vreemd.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Yrret, Uit de Gebruikersvoorwaarden, artikel 3, punt 7:
Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals e-mailadressen en/of telefoonnummers) is niet toegestaan.
In # 1 ga je tot precies de rand van het toelaatbare. Dat je je opmerking in vragende vorm stelt, wil voor mij niet zeggen dat je iemands privacy niet schendt door diens naam voluit te vermelden. Wat voor reden heb je hiervoor (en bedenk tegelijkertijd hoe je het zou vinden, wanneer iemand jouw werkelijke naam zou onthullen op het forum)? Vooralsnog verwijder ik de betreffende naam, omdat ik de indruk heb dat je hiermee topicstarter in verlegenheid hebt gebracht, in een richting gedwongen die hij / zij niet wilde:
*** is mijn echte naam, maar ik vraag me af waar je die gevonden hebt. Ik hou die namelijk liever buiten het LL Rigby verhaal.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In # 1 ga je tot precies de rand van het toelaatbare. Dat je je opmerking in vragende vorm stelt, wil voor mij niet zeggen dat je iemands privacy niet schendt door diens naam voluit te vermelden. Wat voor reden heb je hiervoor (en bedenk tegelijkertijd hoe je het zou vinden, wanneer iemand jouw werkelijke naam zou onthullen op het forum)?
Zo te lezen over de rand. Maar dat is kennis van nu. Op dat moment zelf had ik nog geen idee van een rand. Beter was het geweest dat ik dit aan LLRigby persoonlijk had gevraagd. Mijn excuus. Aan SO en zeker aan LLRigby. Hoe ik mij zou voelen? Dat zal een gok zijn. Ik zal mijzelf [hoogstwaarschijnlijk] stom [dom] voelen dat iemand mij kan vinden ... ALS ... ik niet gevonden wil worden. Als ik denk dat ik niet gevonden kan worden - en ik merk dat een professionele organisatie als De Vlaamse Auteursvereniging (VAV) [ notabene [!] opgericht om de belangen van alle Vlaamse auteurs te behartigen en een belangrijke rol speelt in de verbetering van de professionele positie van de auteur] mijn naam plompverloren los laat op hun site ... DAN ... blijkt nu - nu ik weet dat het de naam is van LLRigby [ want dat was mijn vraag ] dat het advies van LLRigby sceptisch mag worden beschouwd.
Vooralsnog verwijder ik de betreffende naam, omdat ik de indruk heb dat je hiermee topicstarter in verlegenheid hebt gebracht, in een richting gedwongen die hij / zij niet wilde:
*** is mijn echte naam, maar ik vraag me af waar je die gevonden hebt. Ik hou die namelijk liever buiten het LL Rigby verhaal.
Jouw indruk is gedeeltelijk correct. Ik heb niemand gedwongen! Thérèse, ik schrijf met veel respect - toch het volgende; waarom schrijf je dat ik hij/zij heb gedwongen? Ik denk dat dit niet waar is. De TS laat weten wat er allemaal mis gaat met haar/hem en haar/zijn uitgever. In een vorig topic vraagt zij/hij het een en ander. En komt nu met wat adviezen. Ik beschouw een en ander sceptisch. Ik check VAV - en vraag mij iets af. Zijn LLR en *** hetzelfde? Ja, dus. Pas dan merk ik de - verlegenheid? - op. Jij neemt actie.
De Schrijven Online website biedt middels forums plaats aan de gebruikers om discussies aan te gaan of op te starten over allerlei zaken die schrijvers aangaan. Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals e-mailadressen en/of telefoonnummers) is niet toegestaan.
Mooi, deze herinnering aan de regels. Die zijn belangrijk. Gelukkig stond ik aan de goede kant van de rand.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Yrret, ik ervaar je reacties en intenties ook als integer, en ook dat je met respect schrijft. Toch kreeg ik in dit ene geval de indruk dat het voor LLRigby niet prettig was dat zijn / haar naam gesuggereerd werd in een vraag waarop hij / zij het niet kon laten, te antwoorden. Dat je haar / hem daartoe dwong, is denk ik wel te sterk uitgedrukt, daarvoor mijn excuus.
Beter was het geweest dat ik dit aan LLRigby persoonlijk had gevraagd.
Dat denk ik wel. Mensen gebruiken doorgaans niet voor niets een nickname. Soms geeft het ook een veilig gevoel om anoniem op een forum te (kunnen) vragen: Wat is het beste om te doen in dit-of-dat geval, of om er ervaringen te delen. Dank voor je oprechte reactie. Nu weer :ontopic: ?

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
ik dank jullie allen voor de oprechte bezorgdheid ivm met mijn pseudoniem vs echte naam. Zo dramatisch is het allemaal niet, maar ben wel blij dat de naam nu verwijderd is. Dat hij bij VAV te zien is ligt ws aan mij. Ze vragen je altijd om je echte naam en je pseudo, ik denk dat ik er van uit ging dat mijn echte naam niet zou verschijnen, dat kan ik zelf rechtzetten en doe ik zsm. We raken hiermee een beetje off topic vrees ik. Ik hoop toch op nog wat input over het eigenlijke thema. En op andere verhalen van ervaringen met Het Punt of andere gelijkaardige zogenaamde uitgeverijen. Wat ik bedoel met meer mijn gevoel volgen is dat ik van bij het begin niet helemaal goed gevoel had bij Het Punt, maar op dat moment had ik enkel de keuze tss hen en Schrijverspunt (gelijkaardig) en ik wilde vooral publiceren, kost wat kost. Liet me leiden door de mooie verhalen van anderen. Bij de eerste live gesprekken met de uitgever zat het me ook niet helemaal goed, voelde me niet echt gehoord, maar ben toch doorgegaan, tja. Dat bedoel ik dus...