Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ontbinden contract

23 januari 2016 - 18:50
Goedenavond dames en heren, Ik zit een beetje met een brandende vraag en ik probeer de situatie zo beknopt, doch duidelijk mogelijk uit te leggen. Ik ben in zee gegaan met een beginnende uitgeverij die schrijfsters zocht voor een aantal concepten van boeken die zij zelf had bedacht. De werktitels, dan wel invulling van het desbetreffende boek wat geschreven moest worden, zijn in overleg 'verzonnen' en tot op een bepaald punt uitgewerkt. Nu is er besloten vanuit de uitgeverij, om de stekker uit het boek te trekken. Vlak voor de deadline, dus er is nogal wat werk wat nu een beetje in het midden zweeft. Ik heb een schriftelijke ontbindingsverklaring toegestuurd gekregen, omdat ik volgens haar zeggen geen publicatierechten meer zou hebben over mijn eigen geschreven stukken. Nu heeft deze mevrouw het ook in deze brief over dat ik afstand zou doen van de werktitel, de onderwerpen en de afgenomen interviews met derden. Het eerste en het laatste heb ik geen affiniteit mee, ook niet voor een boek wat ik eventueel zelf ooit nog wil schrijven, dus dat is geen probleem. Maar ik zit een beetje er wel een beetje mee in mijn maag met dat ik afstand zou moeten doen van de hoofdstukonderwerpen. Aangezien het niet geheel onwaarschijnlijk zal zijn (gezien het thema i.c.m. mijn werk) dat ik deze specifieke onderwerpen ooit nog eens zal moeten beschrijven, al dan niet in boekvorm. Hoe kan ik een ontbinding het beste 'indekken' zodat dit alles geen verder risico voor mij als auteur op gaat leveren in de toekomst? Met de vriendelijke groetjes!

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 januari 2016 - 20:54
Zou je niet eerst eens contact met die beginnende uitgeverij opnemen en je probleem voorleggen? Daarna kun je altijd nog andere actie ondernemen.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 januari 2016 - 22:12
@ Meznir, een standaard, ietwat beknopter dan ik gewend ben, uitgeefcontract. Dus de uitgeefster heeft de uitgeefrechten, hoe het gaat met de royalty's etc. @ Jan Teak, Ik hoef/ wil geen verdere actie ondernemen. Echter ben ik bang dat ik iets over het hoofd zie als ik iets onderteken waar ik geen weet van heb. Ik verwacht van de desbetreffende dame geen dingen die mij een hak kunnen zetten, maar ik heb mezelf wel eerder in de vingers gesneden omdat ik daar vanuit ging. Vandaar. Ik ben er dan ook totaal niet thuis in hoe het gewoonlijk gaat als er een uitgeefcontract ontbonden wordt.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 januari 2016 - 23:03
@DeniseeMeijer Een uitgeefcontract bevat in principe een defintie van de (uitgeef)rechten die de uitgever verkrijgt voor het werk waarop jij als auteur copyright hebt. Ook al is het niet specifiek jouw concept of idee, je hebt een werk gemaakt waarop jouw copyright rust, tenzij er in het contract staat dat je dit werk in opdracht hebt gedaan, tegenover een vergoeding in wat voor vorm dan ook. Op dat moment ben je een copywriter, iemand die teksten aan een opdrachtgever levert, waarbij de opdrachtgever eigenaar wordt (zelfs dan is er soms nog twijfel...) Ontbinden van een contract gebeurt meestal met goedvinden van beide partijen, tenzij er in het originele contract clausules zijn opgenomen die eenzijdig ontbinden mogelijk maken. Aangezien je vlak voor de deadline zit en er nogal wat werk verzet is, lijkt het me niet handig zomaar je copyright (en dus je werk) uit handen te geven. Het argument 'dat je geen publicatierecht meer hebt' vind ik een hele rare. De term 'afstand doen van' vind ik ook ongelukkig gekozen. Maar goed, ik zou de contracten en de verklaringen moeten zien om er echt kaas van te kunnen maken. Teken iig niets voor je met een jurist of een copyright expert hebt gesproken, zeker als je in de toekomst nog iets met je werk wil kunnen doen.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 januari 2016 - 9:11
Ik kan me vergissen, maar het klinkt nu alsof je al het werk gedaan hebt en dat vervolgens moet opgeven zonder verdere vergoeding, zodat de uitgever jouw dingen alsnog kan gebruiken. Ik zou hier zeker eens met een jurist over praten. Je kunt bijvoorbeeld praten met het juridisch loket, dat gratis advies geeft. https://www.juridischloket.nl/

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
25 januari 2016 - 12:37
Afhankelijk van wat er in het (door beide partijen ondertekende) contract staat, kan geen van beide partijen eenzijdig het contract beëindigen. Tenzij er natuurlijk in het contract een clausule is opgenomen, waarin beschreven is dat dit wel kan. Zolang jij de ontbindingsverklaring niet tekent, blijft het contract dus van kracht. Maar omdat we niet weten hoe het bedrijf werkt, waarmee je dit cont(r)act hebt, zijn mogelijk ook de algemene leveringsvoorwaarden (mits je dit ontvangen hebt) van betekenis. Zonder alle informatie is het onmogelijk om je vraag te beantwoorden. Daarom is het verstandig om lid te zijn van de VvL (*); daar is de juridische kennis aanwezig. Men kan er je goed van advies dienen. (*) Hier staan antwoorden op veelgestelde vragen, misschien heb je er iets aan: http://www.vvl.nu/vvl/site/submenu/item/326

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 januari 2016 - 15:29
Bedankt voor de reacties! Ik probeer dadelijk even beknopt door te geven wat er in het contract staat. Het verhaal wordt mij in ieder geval vager. Zo zegt de dame nu bijv. dat ontbinden helemaal niet nodig is. Terwijl er eerst werd gesproken over een ingebrekestelling als in niet rap genoeg uitsluitsel kon geven??? Dit terwijl ik nooit in gebreke ben geweest, haha. Dit is wat ik als laatste heb ontvangen; Hey Denise, goed nieuws. Ik ben bij mijn eerdere voorstel geadviseerd door een jurist die zich gespecialiseerd heeft in het algemene contractrecht. Nu blijkt echter dat de juridische spelregels bij auteursrecht anders liggen. Hierdoor is het niet per se nodig om het contract te ontbinden. Er staan namelijk 2 belangrijke bepalingen in. 1: jij geeft mij de exclusieve licentie voor het uitbrengen van '...' in boekvorm. Oftewel, ik mag de door jou geschreven teksten uitbrengen in de vorm van dit boek. Alle andere vormen van uitbrengen, houd jij gewoon recht op. Zoals bijvoorbeeld als blog. Je mag door dit contract niet op eigen houtje '...' als boek uit gaan brengen, maar verder mag je best een ander boek gaan schrijven met jouw teksten. Of de teksten hergebruiken voor het blog. De andere bepaling ligt aan mijn kant. Ik ben verplicht om binnen 12 maanden na inlevering van de persklare kopij het boek uit te brengen. Die persklare kopij had een deadline van 31-12-2015, dus die bepaling Zou je dit willen voorleggen aan jouw 'mannetje'? De ontbindingsovereenkomst is dus niet noodzakelijk.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 februari 2016 - 20:27
Het is bij een concurrentie beding zo, dat een rechter kan zeggen: "Zeg, bedrijf, je kan die vrouw wel aan een concurrentiebeding houden, maar dan kan ze geen geld meer verdienen. Dus het telt niet." Dat jij in staat moet blijven je vak uit te oefenen telt erg zwaar. Ik denk dat je uitgeefster in spe dit ook heeft ontdekt. En ik zal maar niet hardop zeggen wie er volgens mij in gebreke is gebleven...Ik denk dat je uitgeefster in spe ook dat heeft ontdekt. Ik denk dus dat je wel goed zit en dat het goed is dat je niks getekend hebt. Wel erg jammer van je werk en de tijd en liefde die je erin gestoken hebt.