Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe kom ik van een uitgever af?

Leek me een aardig onderwerp. Want ik heb zelf 3 titels bij een uitgever die nauwelijks verkoopt. De zogenaamde 1 pitter. En natuurlijk wil ik hier van af. Maar hoe. Hij heeft mijn titels al lange tijd, ik heb ooit geprobeerd hier werk van te maken maar hij wou niet mee werken en mijn energie was eindig. Toch speelt nog steeds die vraag. Iemand tips?

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hebt een contract bij deze uitgever getekend, waarin staat wat jouw rechten en wat de uitgevers rechten zijn. Daar moet in staan wanneer je je rechten weer terug krijgt. Zolang je niet voor altijd afstand hebt gedaan van je publicatierecht moet het dus mogelijk zijn om jouw boeken weg te krijgen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor de reacties. Ik zal het contract opnieuw nalezen als eerste en mogelijk ook contact opnemen met die vereniging. In algemene zin vroeg ik me eigenlijk af of een uitgever ook plichten heeft. Bijv. een minimale verkoopverplichting. Deze uitgever verkoopt namelijk nagenoeg niets. Denk aan 10 tot 30 boekjes per jaar. En dat is bij lange na niet wat hij me voor gespiegeld heeft maar dat staat natuurlijk niet op papier...

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beste Montein, Was dat al niet duidelijk na het eerste boek dat daar werd uitgegeven? Of zat er toen nog wel wat vaart in?

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
@ montein Ongeacht wat er in je contract met de uitgever staat, zou ik in jouw plaats contact opnemen met de VvL (Vereniging van Letterkundigen) zie; http://www.vvl.nu/vvl/site/article/item/132 Daar kun je deskundige hulp krijgen. Het kan best zijn, dat ongeacht het gestelde in je contract, de uitgever je toch zal moeten laten gaan. Sommige contractclausules kunnen namelijk wettelijk gezien nietig zijn.
Dan moet je wel lid zijn van de VvL à € 180 per jaar. Vraag aan topicstarter: wat heb je effectief gedaan om het contract te doen beëindigen? En was dit gerelateerd aan het contract dat je hebt met de uitgever? Er zal misschien best iets in het contract staan over 'inspanningsverplichting', maar hoe meet je die? Zijn er afspraken over gemaakt? Is er een werkprogramma dat - contractueel bepaald - uitgevoerd dient te worden? Wat is je eigen 'inspanningsverplichting'? M.a.w.: je moet de zaak van meerdere kanten analyseren en beoordelen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@ Peter... De titels zijn heel kort naar elkaar uitgegeven (achteraf niet zo slim van mij) maar toen had ik nog geen idee hoe deze uitgever werkelijk in de markt stond. Dat had ik na een jaar, royalties, wel kunnen weten. Verder, natuurlijk geprobeerd redelijk gesprek met hem te voeren, maar dat lukte niet echt :) Ook nog een bevriende advocaat een brief laten sturen (om contract te beëindigen) die degene onaangetekend heeft verstuurd waarna de uitgever simpelweg zei dat hij niets ontvangen had. Zijn houding was mij toen wel duidelijk maar daarna verder niets meer gedaan bij gebrek aan ideeen :)