Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

vaste prijs

Hallo allemaal. Via Boekscout heb ik via eigen beheer (omdat ik dat zelf verkoos) mijn eerste roman uitgebracht. Zij spreken nu van het in acht nemen van de regels qua 'vaste boekprijs'. Ik had hier nog nooit van gehoord. Daar komt toch een beetje administratie bij kijken maar dat is toch alleen in Nederland ? (Boekscout is Nederlands) en zelf ben ik Belg. Het boek wordt alleen in Belgie verkocht aan vrienden en via 2 boekhandels (die zelf wel zullen weten welke richtlijnen zij moeten hanteren). Hoef ik dan zelf nog iets te doen ? Graag jullie feedback. Hartelijk bedankt

Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Interessant onderwerp. Ik vraag me dat ook wel eens af: als je op een beurs kijkt, moeten dan ook de officiële prijzen worden gehanteerd en kijkt de Belastingdienst dan mee? Ik neem aan dat je alle verkochte exemplaren op moet geven, of werkt het niet zo officieel? Ps Ik ben een Hollander maar toch ook zeker geïnteresseerd in je boek dus ik denk dat je ook wel wat Hollandse klantjes zult krijgen.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Via via heb ik vernomen dat we wet op vaste boekenprijs enkel geldt in Nederland en niet in België (en ook niet als ik verkoop aan Nederlandse privepersonen). In Nederland tracht men de wet al jaren af te schaffen zonder resultaat .....

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben ook wel nieuwsgierig hiernaar! Ik ben ook belg (maar dat wist je al ;) ) en dat zou toch wel een heel ander licht werpen op bepaalde dingen. Ik verbaas me altijd hoe sommige boeken zo goedkoop zijn en toch lekker dik, terwijl mijn boek (uitgegeven via boekscout, maar niet in eigen beheer) veel duurder is en toch veel dunner. Ik volg dus even mee. Helaas kan ik je dus geen tips geven. Hopelijk krijg je snel antwoord!

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik had hier een link gepost, maar als ik verder lees, blijkt het toch enkel over Nederland te gaan. Heb hem dus weg gehaald

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Via Boekscout heb ik via eigen beheer (omdat ik dat zelf verkoos) mijn eerste roman uitgebracht.
Een paar vragen. Wanneer je in eigen beheer uitbrengt, ben je in principe zelf de uitgever. Maar wat staat er in je contract? Wat is in concreto de verantwoording van Boekscout en wat is jouw verantwoordelijkheid? Wie bepaalt de verkoopprijs? Jij of Boekscout?

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Thérèse, de verkoopprijs bepaal ik. Ook wordt er geen publiciteit gemaakt door Boekscout. Ik ben eindverantwoordelijke en zij zorgen alleen voor een netjes afgewerkt produkt. Wat die vaste prijs regelgeving betreft heb ik nu ook officieel antwoord gehad van het commissariaat voor de media in Nederland dat in mijn geval ik daar (als Belg zijnde en verkoop in België) niet aan moet voldoen.

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt, Werner, daar was ik ook nieuwsgierig naar (gewoon omdat ik nieuwsgierig ben :-) ).
Ik verbaas me altijd hoe sommige boeken zo goedkoop zijn en toch lekker dik, terwijl mijn boek (uitgegeven via boekscout, maar niet in eigen beheer) veel duurder is en toch veel dunner.
Dat is een heel andere vraag, maar wel terecht. Bij eigen beheer en andere vormen van publiceren die in dienst staan van de schrijver en niet van de lezer, betaal je meer omdat pod-drukken nog steeds iets duurder is dan een grote oplage laten drukken. De drukkerij moet ook een aantal handelingen doen om zo'n boek-per-stuk te maken, soms hulp bieden aan de auteur en om uit de kosten te blijven zit dat in de prijs per boek, of je betaalt een starttarief, of je hebt een verplichte afname, of of, en en. Het loont daarom echt de moeite om, als je op zoek gaat naar een plek om je boek te laten maken, verschillende mogelijkheden te vergelijken. Wat voor papier hebben ze, hoeveel hulp en begeleiding krijg ik (dan is de prijs per boek meestal ook wat hoger, heb je die hulp wel nodig), is er een contract en heeft het contract beperkende voorwaarden, kan ik daarmee leven (zoals in dit geval met de vaste boekenprijs, wat gelukkig goed afloopt), heb ik veel boeken nodig of maar een paar - etc. etc. Het is niet zo te zeggen: die is de beste voor de beste prijs, dat kan per boek verschillen. Maar je realiseren dat je keus hebt, helpt al om de beste prijs/kwaliteit verhouding te vinden.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je voor je uitleg. Ik heb me toen in al mijn enthousiasme laten meeslepen. Ik heb ondertussen al vele andere opties bekeken en heb nu een andere optie gevonden die veel beter is.