Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe snel na elkaar uitgeven?

Hoi iedereen, Zoals sommigen onder jullie weten, schrijf ik kortverhalen en novelles. Eind april is mijn eerste novelle uitgegeven via Boekscout (ongeveer 64 pagina's) Nu was ik gisteren door mijn kortverhalen aan het bladeren en nu merk ik dat ik toch al wel wat heb verzameld. En om de één of andere reden hebben 3/4 van mijn verhalen 1 ding gemeen: vakantie. Ik heb in totaal voor ongeveer 80 pagina's kortverhalen, ideaal voor vrouwen die op het strand wat willen lezen (ik schrijf voornamelijk chicklit) De kortverhalen die ik heb, zijn allemaal al gecorrigeerd en geredigeerd. Sommigen hebben met succes meegedaan aan schrijfwedstrijden. De verhalen van de schrijfwedstrijd mochten na X aantal tijd gebruikt worden om in eigen bundels te laten verschijnen, dus dat zit gelukkig al goed. Nu is mijn vraag: is het overkill als ik net voor de grote vakantie die kortverhalen samen bundel en als e-book op smashwords en brave new books zet? Maw 2 keer uitgeven 2 maanden.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als jouw verhalen er klaar voor zijn kun je dat gewoon doen. Zeker nu het de juiste tijd is om dat soort verhalen uit te geven.

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De enige reden die ik zie om niet direct achter elkaar uit te geven is als je een serie schrijft. Dan kun je de hype weer aanwakkeren met een nieuw boek, terwijl je anders dezelfde aandacht gebruikt als je eerdere boek. In dit geval gaat dat volgens mij niet op, dus als je verhalen klaar zijn, geef ze dan vooral uit. :D

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, In de self-pub wereld is het heel normaal om ebooks regelmatig uit te geven, vooral als het kortere verhalen betreft, die een serie zijn. Dan is eens per maand niet abnormaal. Zelfs voor langere ebooks (80.000 woorden) is het normaal om (als ze in een serie vallen) twee keer per jaar er een uit te brengen. Lezers hebben tegenwoordig geen zin meer om jaren te moeten wachten op een vervolg en daar springen de self-pubbers op in. (Dit zal waarschijnlijk een 'kip-ei' situatie zijn, want self-pubbers zijn vaker gaan publiceren, waardoor lezers dit nu zijn gaan verwachten.) Zelfs als je korte verhalen niet een serie zijn, maar wel een leuke 'zomer' bundel, dan zou ik deze zo snel mogelijk op de markt gaan brengen, want mei en juni zijn de maanden dat mensen gaan rondsnuffelen voor 'vakantie boeken'. Houdt er rekening mee dat als je op Bravenewbooks én Smashwords je bundel uitgeeft dat je op Smashwords dan NIET de distributie naar Kobo aanvinkt. Bol doet tegenwoordig ook de distributie naar Kobo (en omgekeerd) en als je Kobo wel aanvinkt op Smashwords dan komt je ebook dubbel op Kobo te staan en dat wekt verwarring met de uitbetaling van de royalties. Zo heb ik ondervonden met mijn eigen ebooks en de verwarring daarover is nog niet weer ontrafeld. Ik weet niet of je vanuit België ook op Amazon kunt publiceren, maar als dat wel kan, zou ik dat ook meteen doen (is gratis en gaat via Kindle Direct Publishing). Hoe meer verkooppunten, hoe beter! :) Succes! Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank jullie wel allemaal voor de reacties. Ik ben volop bezig met het bestand klaar te maken. Zijn 3 kortverhalen in 1 bundel. Ik had er nog eentje, maar die vind ik er dan zo net niet bij passen. Dus ik hou het bij 3. Maria, bedankt voor de tips, ik ga het vanavond rustig nakijken. Momenteel is dochter bezig met een zwaardgevecht met vaderlief, dus 't is hier beetje te druk. Ik wil inderdaad zo veel mogelijk verkoopkanalen hebben.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maria, Ivm het sneller publiceren van een serie: Ik zit met iets in mijn hoofd, iets zoals Virginia Andrews ook gedaan heeft. Ik heb 4 personages met elk hun eigen verhaal en op het einde komen die allemaal samen. Als ik het dan goed voor heb, zou het leuk zijn moest ik gewoon het eerste personage schrijven, dat publiceren, dan het tweede , enz. met bijvoorbeeld een pauze van enkele maanden. Dat ik bv op een jaar tijd die 4 personages + het eindverhaal via ebook zet.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, Ja, zoiets zou je inderdaad kunnen doen. Ik zou dan wel zorgen dat ik al precies wist wat er met iedereen ging gebeuren, zodat het eindverhaal ook echt een voortvloeisel is van die eerste vier verhalen. Zouden dit ook novelles zijn? Dan zou je vijf verhalen kunnen publiceren met telkens 2 maand ertussen. Dan zou je later al die verhalen kunnen samenbundelen tot een ebook, maar ik zou daar dan wel even mee wachten. Bijvoorbeeld een half jaar of jaar na het uitkomen van het laatste verhaal, en dan dit aanbieden als een 'speciale zomereditie' of 'winter leesboek' o.i.d. met eventueel een extra verhaal erbij in. Dit puur uit commercieel oogpunt, aangezien een bundel vaak minder kost dan de vijf verhalen apart en je dus meer verdient als je de verhalen apart laat. Want houdt er rekening mee dat nadat je de bundel hebt uitgebracht de kans groot is dat de verkoop van de losse verhalen naar beneden gaat. Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het zullen inderdaad novelles zijn van telkens ongeveer 60 pagina's. Het is de bedoeling dat ik het hele verhaal al heb uitgeschreven en in grote lijnen alle aparte personages hun verhaal al heb. Zodat het inderdaad allemaal mooi in elkaar vloeit.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Die 60 pagina's is al in boekvorm. Ik gok dus rond de 300. Maar is dat dan een roman of niet? Want het zijn dan wel 5 aparte delen in 1 boek :)

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
300 woorden op 60 blz. lijkt me erg weinig. Nee, dat is geen roman. Het is wel de juiste tijd om nu een zomerverhaal uit te geven.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, Het is handiger om de grote van een (e)boek aan te geven in het aantal woorden. Pagina's kunnen verschillen van afmeting en dus meer of minder woorden hebben. In de ebook wereld worden er 250 woorden per pagina gerekend, maar dat is globaal en alleen om op de webshop aan te geven hoe 'dik' een ebook van bijv. 50.000 woorden zou zijn. Dit omdat lezers kijken naar 'dikte' en geen idee hebben hoeveel woorden een gemiddelde roman heeft (80,000 woorden, by the way). Ik reken altijd het volgende, maar de meningen verschillen. Roman: meer dan 40,000 Novelle: 40,000 tot 17,500 Novelette (geen idee hoe dat in het Nederlands heet...): 7,500 tot 17,500 Kort verhaal: minder dan 7,500 Als je vijf aparte delen in een boek hebt, dan is dat een bundel en geen roman, maar het is toch handig om te weten hoeveel woorden het in totaal heeft. Ook voor het bepalen van de prijs is dit van belang. Voor een bundel/roman van 50,000 woorden vraag je meer dan voor een korter verhaal van 10,000 woorden. Ik weet niet of je in Word schrijft, maar de versie vanaf 2010 geeft links onderaan het document automatisch het aantal woorden aan. Altijd makkelijk als je maar een bepaald aantal woorden mag schrijven voor een artikel o.i.d. Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Oei ik heb fout gelezen. Ik dacht dat er pagina's stond. Mijn novelle heeft 64 pagina's en ongeveer 16500 woorden. Dus dat zou dan ongeveer maal 5 zijn.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maria, Ik had je langer bericht blijkbaar gemist. Hartelijk dank voor die info! Daar ben ik superveel mee. Eigenlijk heb ik dus geen novelle geschreven, maar een novelette. Klinkt ook wel heel leuk ;) Het bundeltje met de vakantieverhalen die ik nu heb, telt 3 verhalen van telkens ongeveer 4000 woorden en 1 verhaal van ongeveer 5000 woorden. Sowieso wilde ik er niet veel voor vragen, het belangrijkste vind ik dat die verhalen gelezen worden. 2 van de 4 verhalen zijn verhalen die in de bundels van Pamac en Manalone terecht zijn gekomen, maar door alle ellende daar, komen die niet tot hun recht. Aad doet absoluut geen moeite om ze te promoten. Ze staan op bol.com en that's it.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, Het belangrijkste is dat je in de omschrijving van je ebook op een webwinkel aangeeft hoe 'groot' het boek is. Dit om te voorkomen dat lezers het kopen in de verwachting dat ze een roman kopen en dan teleurgesteld zijn als het maar een kwart van dat is en je een slechte recensie geven. Je zou iets kunnen vermelden van 'Dit ebook is een bundel van vier korte verhalen.' o.i.d., zodat men weet wat ze kunnen verwachten. Ebook lezers zijn gewent dat romans wat korter zijn tegenwoordig. In de Engelstalige ebook wereld is een roman vaak al niet meer dan 60,000 woorden, d.w.z. als ze geself-pubbed zijn. En er is nu weer opnieuw een markt ontstaan voor de novelle. Dit omdat mensen graag in een dag een boek willen uitlezen. Er zijn zelfs schrijvers die zich helemaal richten op de forens, en korte verhalen schrijven die uit te lezen zijn in de 20 minuten dat iemand in de trein zit op weg naar zijn werk. In Nederland, België weet ik niet, moet dit allemaal nog van de grond komen, maar wie weet gebeurd dat nog eens. Dan komt jou stijl van korte verhalen al goed tot zijn recht. Ik schrijf langere verhalen (70-80,000), omdat in het mysterie genre lezers zich nog wel willen vastbijten in een langer boek. Het verschilt dus per genre. In de Fantasy wereld is het zelfs heel normaal een boek te schrijven van 110-150,000 woorden. Daar wordt 80,000 gezien als kort... Ik vroeg me trouwens even af of je toestemming hebt om die twee verhalen die in de bundels van Pamac staan te mogen (her)publiceren. Je wilt daar geen gezeur mee hebben, dus ik zou dat even goed uitzoeken van te voren. Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi, even snel al antwoorden op je laatste vraag. In het contract staat dat je de verhalen 6 maanden na publicatie in de bundel, terug mag gebruiken voor andere doeleinden en mag publiceren.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Even op de rest reageren. Van mij mag die markt inderdaad van de grond komen! Ik voel me echt op m'n best bij kortverhalen. Mijn boek kan ook in 1 dag uitgelezen worden. Vrienden zijn er alvast enthousiast over, over de lengte. Mijn familie daarentegen, die zeurt alleen maar. Er staat overal duidelijk vermeld hoeveel pagina's het boek telt, en toch zeggen ze allemaal: oei, zo dun? Dat de prijs niet evenredig is met de dikte, daar kan ik in volgen, maar dat heb ik helaas niet in de hand. Had ik op voorhand geweten dat hij zo duur ging zijn, had ik hem ook gelijk als ebook uitgegeven. Maar ja ... zoiets leer je maar met te doen, denk ik? Uiteindelijk is er niks verloren. Binnen 2 jaar herbekijk ik alles en kan ik het contract eventueel stoppen en het als ebook uitgeven. Nu even over het bundeltje: het is bijna klaar. Omdat het laatste verhaal nog niet is wat het moet zijn (dat was het enige), heb ik beslist om het bij 3 te houden. Ik kom ongeveer op 50 pagina's, wat ik ook nog best genoeg vind. Ze zijn alledrie even lang en passen het beste bij elkaar. Alleen nog een coverfoto maken en dan kan hij online. Ik denk eraan om ze ook in het Engels te vertalen en op Smashwords te zetten. Ik heb een diploma talen, dus ik waag mijn kans. Heb al in het Engels geschreven en kreeg daar complimenten voor, dus zo slecht zal het wel niet geweest zijn dan ;) (mag ook wel als je bent afgestudeerd daarin haha) Je moet het ijzer smeden als het heet is he! Ik heb nu tijd (nog altijd revalidatie) en ik heb beslist van alle registers open te trekken! Je leeft maar 1 keer en het leven is ook te kort om niet alles eruit te halen. Maria, hartelijk dank voor alle tips! Die hebben me al heel goed geholpen en zullen in de toekomst nog zeker ook van pas komen!

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Graag gedaan, Els! :) Mooi dat er geen problemen gaan zijn met de herpublicatie! Het is inderdaad zo dat de prijs van een POD niet altijd evenredig is met de dikte van het boek. Dat is jammer, maar is niet anders. Zoals je zegt, het is een leerproces en je kan na twee jaar de boel evalueren. Ik zal je alvast maar waarschuwen over familie en vrienden. Vaak zijn ze heel enthousiast over je eerste boek, maar bij de uitgave van volgende boeken zullen ze steeds minder interesse tonen en vaak nog maar bij uitzondering een boek aanschaffen. Dit is iets dat andere schrijvers zullen beamen. Je kan het je familie eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Daarom is het beter al vanaf het begin een fanbase op te gaan bouwen. Dit zijn lezer die jouw stijl van schrijven en het genre leuk vinden. Het opbouwen van een fanbase kun je doen door een website te maken of een page op Facebook. Ik zag dat je een page op FB heb over je boek. Dat is een goed begin, maar wellicht is het beter een page te maken over jezelf (de schrijver). Dan kun je hierop de verschillende uitgaven op zetten en aankondigingen doen. Lezers kunnen je page dan gaan 'like-en' en op die manier kun je ze dan gewaar maken van nieuwe uitgaven. Ik dacht dat je de bundel voornamelijk als ebook uit ging geven? Of ook als POD via Brave New Books? Ook dan moet je rekening houden met dat het misschien wel duurder wordt dan verwacht, vooral omdat het maar 50 pagina's heeft. Wist je trouwens dat je op Smashwords ook je Nederlandse ebooks kunt publiceren? Maar een vertaling is natuurlijk altijd leuk, vooral omdat je dan ook kan gaan verkopen in de veel grotere Engelstalige wereld. Vraagje, waarom schrijf je je verhalen niet gewoon in het Engels? Dan hoef je ook niet te wachten tot de Nederlanders en Belgen ebooks en korte verhalen gaan omarmen. De Amerikanen en Engelsen weten al niet beter... :) Ik kan je aanraden voor de opmaak voor je ebook op Smashwords hun stijlgids te gebruiken. Dit is een zeer goede leidraad en ik heb het zelfs gebruikt toen ik mijn ebooks voor Brave New Books aan het opmaken was. Een must read dus! Het is gratis te downloaden (ook als pdf) van hun website. https://www.smashwords.com/books/view/116580 Succes met alles! Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi, Ik zou gewoon gaan voor ebooks. Dat lijkt me in dit genre en qua lengtes van mijn verhalen het verstandigst. Mijn bestand is ondertussen helemaal klaar voor Smashwords :) heb de stijlgids helemaal doorlopen en ik ben er van overtuigd dat mijn bestand er volledig aan voldoet. Heb ook ondertussen een cover gemaakt, heel simpel maar wel mooi (al zeg ik het zelf ;) ) Wat betreft familie en vrienden, daar is een goede vriendin van mij het levende bewijs van. Ze heeft een reeks van 3 boeken uitgebracht bij Free Musketeers. Zij moest 15 bestellingen hebben, anders ging het boek niet in druk. Het eerste deel ging vlot, bij het tweede heeft ze zelf 2 boeken moeten kopen, bij de derde 5 (geloof ik) Daarom dat ik inderdaad bezig ben met de nodige promotie te doen. Ik heb mijn eigen Facebook-pagina, maar overweeg om een gewone site aan te maken, waarop ik de boeken zet. Verder heb ik al de bibliotheek aangeschreven om te vragen wat de mogelijkheden zijn om bv een boekpresentatie te doen. Hetzelfde ga ik doen met de lokale boekhandel hier (waar ze me al wel wat kennen als klant) En verder wordt het netwerken en mijn best doen. Want ik ben me er van bewust dat vrienden en familie niet gaan blijven kopen. En ergens is het ook logisch he. Want het is absoluut niet iedereens genre, en ik koop ook geen boeken die gewoon op de plank blijven staan, zonder dat ik ze lees. Maar toch was ik wat teleurgesteld gewoon over de steun die ik krijg (of net niet) Van mensen waarvan ik het totaal niet verwacht, krijg ik felicitaties en aanmoedigingen. Van de mensen die me het nauwst aan m'n hart liggen, krijg ik ofwel niks te horen, ofwel alleen maar belachelijke opmerkingen. MAAR ... ik heb ook beslist het niet aan m'n hart te laten komen! Ik schrijf voor mijn plezier. Die paar centjes die ik ermee verdien, zijn mooi meegenomen. Maar het leukste is nog altijd dat mensen de verhalen lezen en vooral dat ze positief beoordelen! Zo ... dat is weer een heel verhaal :) Ik ga nu mijn debuut maken op smashwords ;) Vertalen is voor de komende weken en dan bekijken we het wel weer. Nogmaals bedankt voor de reacties!

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zo ... nog 1 vraagje. De bundel heeft in totaal 10380 woorden. Trek daar de titels en de korte inhoud vanaf, en je zit op ongeveer aan 10 000. Is 1,49 dollar dan doenbaar qua prijs?

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat heb je al snel gedaan, die stijlgids doorworstelen! :) Ik denk dat voor 10,000 woorden $1,49 een goede prijs is. Mijn kortste ebook is 15,000 woorden en $1,99 geloof ik. Je moet niet schrikken als je na het uploaden een mailtje krijgt van Smashwords die zegt dat het fout is gegaan. Het zit hem vooral in de tabs en als er ergens maar eentje onderwater is blijven staan, kom je er al niet doorheen. Dan gewoon de aanpassing doen die ze vragen dan weer opnieuw uploaden. Ik weet wat je bedoelt met teleurgesteld zijn over de steun. Mijn eerste vier boeken zijn in eerste instantie in het Engels uitgekomen. Toen vroegen een aantal familieleden en vrienden of ik niet alstublieft een vertaling kon maken van book drie, want dan konden zij het ook lezen. Eigenlijk had ik er geen zin in, maar uiteindelijk heb ik met veel moeite het boek zelf vertaald. En dat valt echt nog niet mee! Daarna laten redigeren e.d. Omdat men geen ereaders had heb ik 250 exemplaren laten drukken. Toen heb ik trots een email rondgestuurd in de verwachting dat iedereen wel een boek zou kopen. Vooral die mensen die gevraagd hadden om een vertaling. Nee dus. Ik verkocht een paar boeken aan familie en vrienden. Verder verkocht ik er nog 60 via de lokale boekhandels. Na drie jaar had ik nog steeds een logeerkamer vol met dozen, dus heb ik er nog 20 bewaard. De rest (150 exemplaren!) is bij het oud papier gegaan. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, maar ik vind het nog steeds raar dat degene die mijn specifiek om een vertaling hebben gevraagd er uiteindelijk niet een kochten. Blijkbaar bedoelden ze het toch niet serieus. Anyway, ik heb er van geleerd nooit meer iets te verwachten op dit gebied van familie en vrienden. Zij doe de dingen die zij leuk vinden, ik heb mijn boeken. Als dat overlapt, leuk, anders ook geen probleem. Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Die stijlgids had ik een tijdje geleden al gedownload, omdat ik wilde weten hoe het in elkaar zat, voor ik besliste wat ik precies zou doen met mijn verhalen. Ik kreeg inderdaad een mailtje. Maar het ging blijkbaar gelukkig enkel over de cover die niet de juiste afmetingen had. Dus de stijlgids tot in de puntjes volgen is misschien een hele klus, maar het loont wel. Jouw verhaal is echt wel sneu! Dan doe je alle moeite van de wereld, en dan krijg je dat! Zo'n zonde dat ze bij het oud papier terecht zijn gekomen. Weet je ... sommigen lijken niet te snappen hoeveel tijd en liefde je in zo'n project steekt. En geld in jouw geval dan! In het begin trok ik het me aan van m'n boek, dat er dan uiteindelijk toch al minder mensen zijn die kochten, dan initieel was doorgegeven aan mij. Het meest frappante vind ik het volgende: ik heb 4 mensen die op Facebook hebben verkondigd dat ze mijn boek hadden besteld. Maar aangezien ik maar 3 keer royalties heb gekregen, is er dus iemand die het heeft gezegd, maar niet heeft gedaan. Vreemd vind ik dat. Maar ach ... zoals je zegt: Zij hun ding, ik het mijne. Ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt en ben dus vol overgave bezig aan de vertaling. Dat neemt wel wat tijd in beslag, maar ik ben er van overtuigd dat het zal lukken!

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat is inderdaad het belangrijkste, Els! Gewoon doorgaan met wat je leuk vindt! :) Ik denk wel eens dat alleen andere schrijvers snappen wat wij doormaken. De rest heeft geen idee. Voor de afmetingen van het ebook schijnt vooral Apple heel streng te zijn. Daarom controleert Smashwords daar zo op. Maar die stijlgids is inderdaad een uitkomst! Om nog even terug te komen op verkopen aan vrienden. Op Amazon is het mogelijk om een sample te downloaden van een ebook. Dat is de eerste 10% van het ebook. Nu blijkt het wel eens zo te gaan dat vrienden i.p.v. het ebook te kopen alleen de sample downloaden en dat stukje lezen, terwijl ze beweren dat ze het gekocht hebben. Men heeft dan niet door dat wij in onze dashboards kunnen zien of er ook echt een verkoop is geweest. Ach ja... what ever, denk ik dan. Maar het kweken van een dikke huid is een noodzaak in dit vak! Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zegt meer over hun dan over ons he ;) Ik denk inderdaad dat enkel schrijvers het volledige plaatje snappen. Dat merk ik ook aan die ene vriendin die ook al heeft gepubliceerd. Die reageert altijd heel anders op nieuws. Daaraan merk je dat ze het snapt. Net zoals ik hier helemaal andere reacties krijg, dan uit m'n vriendenkring. Maar ach ... dat is zo ook bij anderen hun hobby waarschijnlijk he. Het leven zou maar saai zijn, moesten we alles leuk vinden en gezellig en zo van die dingen :)