Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Novelles : 2 in 1 boek, of 1 per 1

Hoi iedereen, Hopelijk staat mijn topic hier juist (eerste keer dat ik zelf eentje maak) Ik ben heel nieuw in de uitgeefwereld, maar na lang zwoegen, ben ik er wel klaar voor! Het enige waar ik nog mee worstel is het volgende: Ik schrijf novelles (een heel dik boek, lukt me nog langs geen kanten, misschien later ;) ) 1 novelle is in boekvorm ongeveer 80 pagina's. Nu vraag ik mij af: bundel ik ze beter per 2 (of zelfs 3 ) tot een dikker boek? Of hou ik het bij dunnere boekjes en doe ik novelle per novelle? De 2 novelles die ik nu heb geschreven gaan over hetzelfde thema. Allebei romantische chicklit. Ik hoop tegen de zomer uit te geven, aangezien het echt ideaal leesvoer is voor op vakantie. Alvast bedankt voor jullie feedback! Groetjes, Els

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou, als je er toch meerdere klaar hebt, ze samen naar een uitgever sturen en de beslissing over samen uitgeven of apart (of misschien vinden ze er maar één goed genoeg) bij hen laten. Of wil je in eigen beheer gaan uitgeven? Aangezien je meestal een paar maand op antwoord van een uitgever moet wachten, en een boek uitgeven ook niet in 1-2-3 gebeurt (er zal al minstens een redactieronde tussen zitten) zou ik als ik jou was wel eerder hopen op zomer 2016 dan zomer 2015 ;)

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Een paar reacties:
1 novelle is in boekvorm ongeveer 80 pagina's.
Hoe weet je dit? Op grond waarvan redeneer je c.q. heb je dit berekend?
De 2 novelles die ik nu heb geschreven gaan over hetzelfde thema. Allebei romantische chicklit.
Bedoel je dat ze op elkaar aansluiten? Vervolgverhalen? Romantische chicklit is een genre, geen thema.
Ik hoop tegen de zomer uit te geven, aangezien het echt ideaal leesvoer is voor op vakantie
Wanneer je ze bij een reguliere uitgeverij aanbiedt, ben je daarvoor nu al te laat (in de meeste gevallen). Zoals Hekate aangeeft, zal er sowieso een redactieronde tussen zitten - indien je manuscript al geaccepteerd wordt - maar het boek zal ook in de promotie meegenomen moeten worden, bijvoorbeeld in de brochure. Het is de vraag of je nog in de planning past. Wanneer je ze in eigen beheer uitbrengt, kunnen je novelles bij wijze van spreken volgende week klaar zijn (oké, volgende maand, afhankelijk van je eisen).
Nu vraag ik mij af: bundel ik ze beter per 2 (of zelfs 3 ) tot een dikker boek? Of hou ik het bij dunnere boekjes en doe ik novelle per novelle?
Wat is je doel? Aan wie ga je de boeken aanbieden? Hoe? Als je het in eigen beheer doet, zou ik aanraden om met één novelle te beginnen. Je hebt dan een mooie testcase en het kost je geen kapitalen, in elk geval is het vervaardigen van een boek van 80 pagina's goedkoper dan drie van 80.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
- Het aantal pagina's heb ik berekend aan de hand van het gemiddelde dat in dat genre per pagina wordt gehanteerd. Er zit natuurlijk speling op, dat begrijp ik. Maar het is zo ongeveer. - Ik bedoel het genre. Het zijn dus allebei romantische verhalen, die dus hetzelfde genre hebben. Er zit ook een beetje dezelfde structuur. Setting is wel helemaal anders. Maar 't is dus verliefd, dan gebeurt er iets waardoor de liefde op de proef wordt gesteld, maar dan komt alles goed. Heel cliché dus, maar zo heb ik leesboeken het liefst :D - Ik wilde mijn eerste keer proberen bij Boekscout. En naar wat ik heb rond gehoord, gaat dat met momenten vrij vlot. Maar misschien moet ik de lat hoger leggen en bij reguliere uitgeverijen ook sturen. Ik heb gewoon het idee dat novelles moeilijker aanvaard worden bij reguliere uitgeverijen. Ik heb er al vrij veel bezocht (hun sites) en daar vind ik er zelden. - De doelgroep, dat is een moeilijke om te formuleren. Ik zie dan vrouwen zoals mezelf. Ik lees al vanaf mijn 25 chicklit en dat is echt het meest geweldige genre (voor mij dan) Vrouwen die gewoon willen lezen en kunnen wegdromen in een romantisch verhaal. Niet al te veel nadenken over wie wat doet, of wie wat gedaan heeft, wie de dader kan zijn (zoals bij thrillers e.d.) Gewoon lezen en genieten! Ik hoop dat dat een beetje duidelijk is? Ik wil jullie alvast bedankt voor de reacties.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar een boek van 240 pagina's is weer goedkoper dan drie van 80. Als je ze zelf wilt uitgeven (of bij Boekscout), dan zou ik het in één boek doen. Drie korte verhalen in een fijn zomerleesboek. Als ebook kun je ze dan ook los aanbieden. Het is inderdaad lastig om voor een novelle onderdak te vinden bij een reguliere uitgeverij, maar als je er drie hebt in dezelfde stijl, kun je misschien wel een kans maken. Korte verhalen winnen wel aan populariteit.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vla, dat is een heel goed idee! Ondertussen was ik aan het kijken bij Brave new books van Bol.com en speelde ik met het idee om ze inderdaad via e-book alvast los uit te geven om te zien of er respons op kwam.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Els, Novelles zijn bij uitstek geschikt om los als ebook uit te geven, bijvoorbeeld via bravenewbooks. Vergeet tegenwoordig ook Amazon niet. Dit gaat via Kindle Direct Publishing. Als je ze dan ook nog via Smashwords uitgeeft , komen ze bij verschillende websites terecht, bijvoorbeeld de iStore. Je kan dan altijd kijken hoe goed het gaat lopen met de ebooks en ze dan later samen uitgeven in een paperback. Zorg bij het zelf-uitgeven dat je een fantastische voorkant hebt, een hele goede flaptekst en dat je teksten zijn geredigeerd. Bij bravenewbooks, kdp en smashwords, kun je een genre aangeven en een aantal 'tagwords'. Dit zijn woorden die je boek omschrijven en die de vindbaarheid op de websites vergroot. Het is van belang dat je zorgvuldig overweegt welke tagwords je gaat gebruiken, maar je kunt ze later altijd nog weer veranderen. Denk vervolgens ook goed na over de prijs. Voor een novelle van 80 pagina's (hoeveel woorden is het?) zou ik niet meer vragen dan 99 cent. Via bravenewbooks zul je niet een supergoedkope prijs kunnen neerzetten, want dan verdien je er niks meer aan (ze houden zelf te veel in...), maar kdp en smashwords is een veel betere deal. Hou in de gaten dat een goedkoop ebook meer verkoopt en hoe meer je verkoopt, hoe meer kans er is op mond-tot-mond reclame. En dat is het belangrijkste voor een onbekende nieuwe auteur in de self-publishing wereld. Ik weet niet hoe je Engels is, maar David Gaughran heeft over het zelf-uitgeven twee hele goede boeken geschreven. 'Let's get digital' en 'Let's get visible'. Dit zijn zo ongeveer mijn 'bijbels' voor het zelf-uitgeven. Succes! Maria

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:D ondertussen heb ik mijn stoute schoenen aangetrokken en heb ik, bij wijze van test, één van mijn novelles via bravenewbooks aangemaakt als ebook. Die was al helemaal orde, geredigeerd en al. Hij staat nog niet tussen de boeken, duurt blijkbaar enkele dagen. En als ik dan enkele novelles bij elkaar heb, dan ga ik ze bundelen en als gewoon boek ook uitgeven, dit keer dan met ISBN. De novelle die ik nu heb aangemaakt, heb ik zonder ISBN gemaakt.

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gefeliciteerd met deze stap! :) Hou er rekening mee dat een ebook zonder ISBN alleen op de webshop van bravenewbooks komt te staan. Als ik me niet vergis komt het pas op bol.bom als je het uitgeeft met een ISBN. Dit kost dan iets van 12-13 euro, maar dat is het waard.

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je wel Wel raar, want als ik via de site van bravenewbooks ga en ik druk daar op shop, dan kom ik meteen op bol.com, in de sectie van boeken uitgegeven via bravenewbooks. Ik ben in ieder geval bijna klaar met mijn tweede novelle en per 2 zijn ze dus perfect te bundelen, want dan heb ik ongeveer 200 pagina's. Zou graag dus eentje hebben voor deze zomer, want 't is echt zomerlectuur

Lid sinds

8 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het is al meer dan anderhalf jaar geleden dat ik mijn boeken op bravenewbooks publiceerde, maar als ik me goed herinner is het zo dat als je geen ISBN neemt, je alleen prive je ebook kan verkopen. Daarmee bedoelden ze toen de website van bravenewbooksj. Heb het nog even proberen terug te vinden, maar het staat net echt duidelijk in de instructies. http://www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=wiki… Hier staat o.a. "In deze stap kun je een ISBN voor je boek aanvragen. Of je een ISBN nodig hebt, is afhankelijk van de verkoopkanalen die je in stap 6 kiest." En: "Moet mijn e-pub ook een ISBN hebben? Wanneer je jouw e-book ook via (online) boekhandels en e-bookshops wilt verkopen, is een ISBN noodzakelijk. Jouw e-book wordt gezien als een andere versie dan je papieren boek en het is dan verplicht om hier een ander ISBN voor te hebben." Net echt duidelijk. Hou in de gaten dat je geen eigen ISBN kunt gebruiken. Alleen eentje die je aanschaft via bravenewbooks. Als je iets wil veranderen aan je ebook, moet je op je dashboard 'uit publicatie halen' aanklikken voordat je dat kan doen. Dan daarna weer publiceren.