Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mijn allereerste boek uitgeven

Hallo! Kan iemand uitleggen welke stappen je precies moet ondernemen als je je eigen boek wilt gaan uitgeven. Dus hoe start je vanaf 0 en waar moet je allemaal op letten? (Ik kan toch moeilijk tig uitgeverijen gaan aanschrijven). Hoe en waar begin je? Door alle info op het internet zie je door de bomen het bos niet meer. Het gaat overigens om een kinderboek. Ik hoop op wat reacties. Alvast bedankt! Groeten, Mireille

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Kun je je vraag specificeren? Wil je je boek laten uitgeven bij een uitgeverij? Of laten uitgeven bij een POD uitgeverij? Of wil je het zelf van scratch doen, waarbij je zelf ook een drukkerij regelt enzo?

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
(Ik kan toch moeilijk tig uitgeverijen gaan aanschrijven).
Als dit teveel moeite is. Of bedoel je dat dit te moeilijk is voor je? Dan heb ik maar één advies.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Er zijn over het algemeen drie vormen van uitgeven: -Regulier (waarbij je je verhaal opstuurt naar een reguliere uitgeverij, die het voor jou uitgeeft met alles erop en eraan. Mits het goed genoeg is. Het kan erg moeilijk zijn om bij zo'n uitgeverij binnen te komen. ze nemen alleen de verhalen aan die echt potentie hebben, dus je moet echt steengoed zijn en opvallen in de grote stapel manuscripten die ze per dag binnen krijgen. Voordeel is wel dat, áls je door hen wordt uitgegeven, je eigenlijk al vanzelf verzekerd bent van een goede plek op de boekenmarkt. Promotie wordt voor je geregeld en je hebt een grotere kans om in winkels en bibliotheken te belanden.) -POD (staat voor Printing On Demand. Hier weet ik weinig van. In ieder geval stuur je je manuscript op naar een POD-uitgever. Die zijn een stuk minder streng in de beoordeling. Ze halen natuurlijk wel je spelfouten eruit, maar ze zullen niet snel iets aan je verhaal zelf aan willen passen. Een veel groter deel van de ingezonden manuscripten wordt uitgegeven, maar door de beperktere verbeteringen (tja, met zoveel manuscripten hebben ze daar niet echt tijd voor lijkt me) kan de eindkwaliteit van je verhaal lager liggen dan bij regulier uitgeven. Maar als je verhaal goed is kan het best wordt opgemerkt, en kun je uiteindelijk toch in winkels en biebs terecht komen. De promotie moet je wel zelf regelen. POD is erg handig voor mensen die wel een echt boek in handen willen hebben, maar alleen een beperkte oplage nodig hebben (voor bijvoorbeeld een boek bedoeld voor familie en vrienden).) -Uitgeven in eigen beheer (hier weet ik eigenlijk niets van. Je doet hier als het goed is eigenlijk alles zelf. Kan natuurlijk op niets uitlopen, aangezien de boekenmarkt nog best ingewikkeld kan zijn, maar er zijn ook zat succesverhalen.)

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Iedereen bedankt! Maar vooral Suicune voor de uitéénzetting van de diverse vormen van uitgeven. Dat maakt het in ieder geval al een stukje overzichtelijker. Ik heb mijn vraag misschien ook niet heel duidelijk geformuleerd. Ik bedoel eigenlijk dat ik dus helemaal niet weet wat verstandig is om te doen, als het om een allereerste boek gaat. Welke vorm kies je dan? Stap 1 is blijkbaar je manuscript insturen. Zijn hier kosten aan verbonden? En kan je dat gewoon naar meerdere uitgeverijen tegelijk doen om je kansen te spreiden? Ik heb onlangs gelezen dat uitgeverijen er soms wel 2 tot 3 maanden over doen voordat je een reactie krijgt op je manuscript. Als je al een reactie krijgt. Maar in die tijd kun je dus niet veel anders doen dan wachten? Lijkt mij zo frustrerend, je wilt graag vooruit toch!

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Iedereen bedankt! Ik bedoel eigenlijk dat ik dus helemaal niet weet wat verstandig is om te doen, als het om een allereerste boek gaat. Welke vorm kies je dan? Stap 1 is blijkbaar je manuscript insturen. Zijn hier kosten aan verbonden? En kan je dat gewoon naar meerdere uitgeverijen tegelijk doen om je kansen te spreiden? Ik heb onlangs gelezen dat uitgeverijen er soms wel 2 tot 3 maanden over doen voordat je een reactie krijgt op je manuscript. Als je al een reactie krijgt. Maar in die tijd kun je dus niet veel anders doen dan wachten? Lijkt mij zo frustrerend, je wilt graag vooruit toch!
Help. Je kunt toch wel vragen stellen of op het web kijken van een uitgever? Kijk eens rond, volg je gevoel en neem dan de beslissing die bij je past. Kost het iets? Dan kost het iets. Ja wachten is frustrerend. Intussen kun je nog verder slijpen aan je manuscript of aan een volgende beginnen. Volg een cursus in de tussentijd, schrijf columns, er is zoveel te doen op schrijfgebied. keuzes maken, ook hier. :thumbsup:

Lid sinds

6 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat ik me al een tijdje afvraag is wat gebruikelijk is wat betreft hoeveel uitgeverijeen je aanspreekt? Moet je ze stuk voor stuk doen, of schrijf je ze allemaal en kies je degene met het beste aanbod? (ervan uitgaande dat je er één krijgt)

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Soms duurt het nog veel langer dan twee of drie maanden voor je iets hoort, Mireille. Bij mij heeft het een keer drie jaar gestuurd. Ik was hele manuscript al vergeten. Verscheidene uitgeverijen vragen een synopsis en het begin (ca. 500 woorden) van je verhaal. Ik zou eerst kijken welke uitgeverijen het via e-mail willen ontvangen.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat ik me al een tijdje afvraag is wat gebruikelijk is wat betreft hoeveel uitgeverijeen je aanspreekt? Moet je ze stuk voor stuk doen, of schrijf je ze allemaal en kies je degene met het beste aanbod? (ervan uitgaande dat je er één krijgt)
Daar ben ik ook over aan het dubben. Ik heb een lijstje met uitgeverijen waar ik mijn verhalenbundel naar zou kunnen insturen, ze allemaal tegelijk aanschrijven zou ik niet doen, want dan verkijk je je kans om iets te doen met eventuele opmerkingen die de afwijzing vergezellen, maar misschien is het geen slecht idee om er 2 of 3 tegelijkertijd aan te schrijven? De kans dat er daarvan meerdere geïnteresseerd zijn, lijkt me ook niet zo groot. (zeker niet omdat ik van plan ben met de grote uitgeverijen te beginnen en pas als die het afwijzen naar de kleintjes te gaan) Sommige uitgeverijen geven wel aan dat je het niet tegelijkertijd naar een andere uitgeverij mag sturen, dan zou ik het niet doen.

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Natuurlijk kun je je manuscript tegelijkertijd naar verschillende uitgeverijen sturen, daar ben je helemaal vrij in en er zal geen uitgever vreemd van opkijken. Ik stuurde mijn debuut (2010) naar vijf uitgevers en ben in zee gegaan met de eerste die positief reageerde. Stuur in ieder geval niet lukraak rond maar kijk goed welke uitgeverijen bij je verhaal passen en licht dat eventueel toe in je aanbiedingsbrief. Verder: als je met schrijven verder wilt, kun je je er beter bij neerleggen dat je vaak veel geduld moet hebben. Ten eerste het wachten op een reactie. Daarna, als het tot een contract komt, de tijd die nodig is voor je manuscript in een echt boek verandert. Ook dat kan een half jaar tot een jaar duren (als je met een reguliere uitgever in zee gaat, eigen beheer zal misschien sneller gaan).