Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Boek uit de verkoop, en dan?

Hallo allemaal, In september 2010 is mijn kinderboek uitgekomen. Ik heb een (standaard) contract getekend en er zijn 1500 exemplaren gedrukt. Begin van dit jaar kreeg ik bericht van mijn uitgever dat mijn boek uit de verkoop wordt genomen omdat ‘het boek te lang een te lage verkoop had in de boekhandel’. De uitgever gaf aan op zoek te gaan naar een handelaar voor de ongeveer 190 exemplaren die nog over zijn. Maar die heeft zich tot op heden volgens mij nog niet gemeld. Toen het boek net uit was heeft de uitgever geprobeerd een partij te vinden om het boek samen mee op de markt te zetten (o.a. Postbus 52). Daarna is er op promotiegebied helaas weinig gebeurd. Als ik vroeg om promotiemateriaal (voor verschillende evenementen) was dat niet beschikbaar. Heel jammer! Maar.. om een lang verhaal kort te maken. Ik heb het idee dat het boek nog lang niet klaar is, dat het echt nog wel een toekomst heeft als er wat meer gepromoot wordt. Omdat ik niet tevreden ben over mijn huidige uitgever, wil ik op zoek naar een nieuwe. Maar weet iemand hoe het zit met mijn contract? Is dat nog geldig op het moment dat het boek uit de verkoop wordt genomen? Ik heb al op het internet rond zitten kijken, maar kan de info waar ik naar op zoek ben helaas nog niet vinden... Wie oh wie kan mijn helpen? Alvast bedankt! ;) Groetjes Els

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Is er niet een mogelijkheid dat je zelf de boeken opkoopt? Je zou ze dan zelf opnieuw kunnen promoten en proberen te verkopen.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Maar weet iemand hoe het zit met mijn contract? Is dat nog geldig op het moment dat het boek uit de verkoop wordt genomen?
Dat staat in je contract. Staat er niets over in, dan ben je op dit punt nergens aan gebonden. Staat er wel iets over in, dan is dat wat geldt.

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank voor jullie reacties! Thérèse, er staat wel in mijn contract dat ik bijv. geen boeken uit mag brengen met dezelfde naam, maar ik vraag mij af of dat contract blijft gelden als het boek uit de handel is genomen? Via, zelf de boeken kopen weer verkopen is een optie, waar ik zelf ook aan heb zitten denken. Maar voorlopig wil ik eigenlijk proberen het boek bij een andere uitgever onder te brengen. Ik weet alleen niet wat mijn rechten en plichten zijn en hoelang ik nog aan mijn oude uitgever 'vast zit'..

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Ik weet alleen niet wat mijn rechten en plichten zijn en hoelang ik nog aan mijn oude uitgever 'vast zit'..
Dat weten wij ook niet; het zal in je contract staan.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het moet inderdaad in je contract staan. Een contract werkt twee kanten op: jij hebt bepaalde rechten en plichten, en de uitgever heeft bepaalde rechten en plichten. Meestal hoort tot de plichten van de uitgever het beschikbaar houden en aan de man brengen van het boek. Zolang hij dat doet, mag jij hem geen concurrentie aandoen door hetzelfde of een vergelijkbaar boek elders aan te bieden. Meestal staat er in het contract een regeling voor als er geen of onvoldoende vraag (meer) is, dat je dan je rechten kunt terugvragen. Modelcontracten vind je hier. Maar - ik kan het niet genoeg benadrukken - wat tussen jou en je uitgever geldt, staat in het contract dat je getekend hebt.

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hartelijk dank voor al jullie reacties en tips! Ik vraag het even na bij het juridisch loket en daarna ga ik er misschien idd maar eens een telefoontje met m'n uitgever aan wagen.