Onzekerheid over genre en een passende uitgever.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Onzekerheid over genre en een passende uitgever.

Beste forumleden, Ongeveer een half jaar geleden heb ik mijn manuscript van een, naar mijn eigen idee, fantasyboek naar de uitgeverij Luitingh-Sijthoff gestuurd. Het leek mij geweldig als mijn boek zou worden uitgegeven bij deze uitgeverij, aangezien de meeste boeken die ik lees van deze uitgever komen. Helaas is mijn boek afgelopen week afgewezen. Wel heeft de uitgever me aangemoedigd om te blijven schrijven. Het was qua stijl en verhaal goed geschreven, maar het paste niet binnen hun fondsen, aldus iemand van de redactie. Ze zouden alleen fantasy accepteren, maar dit boek was volgens hen meer een avonturenboek. Ze raadden me aan om een andere uitgeverij te zoeken, die beter bij mij past, en dat ik daar wellicht wel een positief antwoord zou krijgen. Nu zit ik met een probleem, want ik vind het boek niet een avonturenboek. Het zit eigenlijk tussen avontuur, fantasy en science-fiction in; ik heb namelijk een verzonnen wereld aan onze bestaande wereld gekoppeld. Luitingh gaf aan alleen grootste fantasyboeken uit te willen geven en aangezien de hoofdstukken die in deze wereld afspelen ook in een normale roman zouden passen, was mijn boek niet groots genoeg. Toch is een hele wereld verzonnen, met bovennatuurlijke krachten en mensen die in harnassen met zwaardjes rondlopen (om het zo te beschrijven), dus echt een avonturenboek is het niet. Deze wereld heeft het bestaan van de andere wereld ontdekt en onderzoekt dit met apparaten en machines die in nu niet zouden kunnen bestaan, dus dat is een SF-element. Zelf denk ik dat het misschien binnen 'speculatieve fictie' of 'imaginaire reisverhalen' valt. Dat zijn meer genres uit de achttiende eeuw, maar het komt aardig dicht bij het genre van mijn boek. Is er voor een mengeling tussen deze genres een apart subgenre of bestaat er nog niets dat hier op lijkt? Mochten jullie een uitgeverij kennen die dit (niet bestaande) genre wellicht wil behandelen of kennen jullie een boek dat een soortgelijke opbouw kent, zouden jullie het dan willen laten weten. Dan kan ik deze uitgever benaderen in de hoop dat het kan worden uitgegeven. Alvast bedankt, Stan

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb nog geen ervaring met Luiting, maar wat ik gehoord heb over hun als uitgeverij, is dat ze heel selectief zijn in wat ze uitgeven. Je moet echt een steengoed verhaal hebben voor ze er iets mee doen. Heb je ook andere uitgevers benaderd? Je zou het bijvoorbeeld eens bij Zilverspoor kunnen proberen. Zij geven ook fantasy, science fiction en horror uit, maar zijn verder heel breed met wat betreft subgenres. Daarnaast hebben ze ook nog Zilverbron. Toen ik mijn manuscript verstuurde heb ik dit naar verschillende uitgevers gedaan, waaronder Zilverspoor. Ik kreeg van hun antwoord terug dat ze het voor Zilverspoor niet geschikt vonden, omdat er nog veel redactie werk aan zat, maar het verhaal wel leuk vonden en het daarom via Zilverbron uit zouden willen geven. Na goed erover nagedacht te hebben, ben ik voor ZIlverbron gegaan. Mijn verhaal speelt net als jou verhaal voor een deel af in deze wereld en een ander deel in een fantasywereld. Ik zou in ieder geval niet teveel afgaan op wat 1 uitgever zegt en het bij verschillende uitgevers proberen. En verder niet te druk maken over subgenres. Zeker bij wedstrijden zoals PHP en Fantastels zie je steeds vaker verhalen die niet puur 1 genre zijn, maar een mengeling van meerdere en er is niemand die dat erg vind, zolang het verhaal zelf goed geschreven is

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Zilverspoor had ik ook benaderd, maar tot op heden nog geen reactie gekregen. Ook heb ik de boekerij mijn manuscript gestuurd. Hopelijk komt dat binnenkort. Heb je lang moeten wachten op reactie bij Zilverspoor? Als Luitingh echt zo selectief is, dan kan ik best blij zijn met de feedback die ze gegeven hebben... Zilverbron is toch de uitgeverij waarbij je zelf een betaling moet doen voor de publicatie?

Lid sinds

8 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ten eerste: het is al heel wat als zo'n toonaangevende uitgeverij als Luitingh je persoonlijk benadert. Dat zegt al genoeg over de kwaliteit van je verhaal. Ik denk dat jouw verhaal wel degelijk fantasy is, te oordelen naar je beschrijving, maar het is niet de "high" fantasy waar Luitingh naar zoekt. Als je kijkt naar de boeken die ze uitgeven zijn het inderdaad boeken met epische fantasy, die zich volledig in een andere wereld afspelen, meestal met draken, elfen, enzovoorts. De toon is soms wat verheven. Er is een strijd gaande, of iets anders duisters. Dat is hun fonds, maar dat betekent niet dat andere soorten fantasy geen fantasy zijn. Zilverspoor is inderdaad een uitgever die fantasyboeken uitgeeft die nét iets anders zijn, niet traditioneel, maar met een eigen draai, zoals jouw verhaal. Maar Zilverspoor is (nog) klein. Over het zelf betalen van de publicaties weet ik niets, maar zeker is dat ze geen POD zijn. Wel zul je zelf wat aan de promotie moeten doen, want tja, ze zijn nou eenmaal niet groot genoeg om dat voor jou te regelen. Maar er zijn meerdere uitgevers naast Luitingh en Zilverspoor. Bijvoorbeeld Books of Fantasy (lijkt wel wat op Zilverspoor), maar ook grotere uitgeverijen. Hier op de site hebben ze een mooie lijst met alle uitgevers. Kijk onder "advies" bij "schrijfgids" en klik dan op "lijst van uitgevers". Misschien zitten daar nog meer uitgevers bij.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heb je van Zilverspoor ook een bevestigingsmail gekregen? Na de bevestigingsmail heb ik na ongeveer twee maanden antwoord gekregen. Bij Zilverbron moet je inderdaad een bijdrage betalen, het concept staat verder uitgelegd op hun site, maar het is zeker geen pod. Voor wat je betaald krijg je redactie, coverontwerp, de boeken worden gedrukt en je krijgt zelf ook een stapel om te verkopen. Daarnaast is Zilverbron (samen met Zilverspoor is dezelfde uitgever) zeer actief op verschillende fantasybeursen. Zij doen veel voor je, maar het is inderdaad de bedoeling dat de auteur zich inzet en bereidt is zelf een stukje promotie te doen. BOF werkt op dezelfde manier als Zilverbron.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee, ik heb geen bevestigingsmail gekregen, terwijl mijn manuscript nu iets langer dan vijf weken geleden naar hen is verstuurd.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ha Stan, Toevallig weet ik dat ze bij Zilverspoor een achterstand hebben, die ze met nachtwerk aan het inhalen zijn. Mijn manuscript heb ik begin november ingezonden; gisteren hoorde ik dat ze het willen hebben. Lang wachten betekent dus niets. Als Luitingh de moeite neemt je persoonlijk te complimenteren en uit te leggen waarom dit manuscript niet in hun fonds past, heb je wel alvast een teentje tussen de deur voor eventueel volgend werk. Nice! Wanneer had jij je manuscript aan Luitingh gezonden? Ik heb vermoedelijk rond dezelfde tijd als jij (oktober) ingezonden, maar heb nog niets gehoord.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo, Ik heb het even nagezocht en ben erachter gekomen dat ik mijn manuscript naar Luitingh had gestuurd op 29 oktober. Maar ik ben er ook echt achteraan gegaan (wellicht een beetje opdringerig) want op 4 november heb ik nog een mail gestuurd. Toen in januari en februari. In April kreeg ik mijn antwoord. Het klopt dat ze vertraging hebben bij zilverspoor, met vier redacteuren en als opkomende uitgever is het veel werk, heb ik vernomen. Ik heb iemand van ze aan de lijn gehad en ze wisten mij te melden dat ze momenteel de inzendingen uit februari zijn aan het beoordelen. Mijn inzending komt uit maart, dus ik hoef niet lang te wachten. Nu maar hopen op een goede uitslag! Groet, Stan

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Stan! Ben benieuwd of je al nieuws hebt! Spannend hoor! Mocht je nu geen goed nieuws krijgen, neem dan even contact met me op svp. Ik heb namelijk dit verhaal besproken met een kennis die voor een uitgeverij werkt. Hij was geïnteresseerd in dit verhaal en benieuwd naar je manuscript... Dus als dit niks wordt: niet treuren en vooral doorgaan! Groetjes.

Lid sinds

3 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Goedendag,

zojuist eerste afwijzing binnen inclusief excuses van deze uitgeverij door de lange vertraging.  Er moet volgens hem meer witregels in de dialogen komen en qua stijl dient er nog het één en ander veranderd te worden; te veel beschrijving van handelingen ipv beschrijving van de omgeving. Daarbij citeerde hij één zin uit hoofdstuk 1. Wel liet hij weten dat het verhaal zeker potentie heeft en dat ik schrijftalent heb. Maar, ...zouden ze dat niet ter verzachting bij iedere afwijzing neerzetten? Zodat we gemotiveerd blijven? Nu heb ik het grote vermoeden dat ze het hele manuscript niet eens hebben doorgelezen, dat vind ik eigenlijk nog het meest zure. Klopt het ook dat deze uitgever een voorkeur heeft om 'echte' fantasie uit te geven? Ik bedoel, mijn verhaal valt officieel onder de fantasie maar het is eigenlijk meer een avonturen verhaal en met historische feiten...Heeft iemand een tip over een mogelijk meer geschikte uitgeverij?...Het boek is een tweeluik...Speelt zich in de 11de eeuw af en het tweede gedeelte in het heden....Vriendelijke Groeten Marise May.

Lid sinds

9 maanden 4 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Marise May

Als een uitgeverij de moeite doet om je terug te sturen dan kan ik je verzekeren dat er wel interesse is, maar dat het waarschijnlijk niet voldoet aan hun eisen of genre. Ik zou het wel positief opnemen. In verband met de uitgeverijen kan ik je niet helpen. Het is een kluwen.