Traditionele UItgever laat EBook nog steeds liggen, opkomst van de thuisschrijver
De traditionele boekhandel heeft het lastig. Niet omdat er minder gelezen wordt, maar omdat de moderne mens er gewend aan raakt al haar informatie elektronisch bij de hand te willen hebben. Dat betekent dat het boek zich net als de krant zich zal moeten toevoegen aan de beschikbaarheid op mobiele apparaten. We willen één apparaat waarmee we al onze informatie tot ons kunnen nemen, dus ook het boek. En de Nederlandse uitgever laat hier wel een steekje vallen. Kijk maar in de online boekwinkels van Appel, Google, Kobo, Amazon, etc. Het aantal Engelstalige titels is in verhouding nog steeds veel groter dan het aantal Nederlandstalige titels zou moeten zijn. Het lijkt wel als of het EBook als een bedreiging wordt ervaren door de Nederlandse uitgever. Of is er een onlosmakelijke afspraak tussen de traditionele boekwinkel en de uitgevers waardoor het aantal Nederlandstalige EBooks achter blijft. Misschien moeten eerst de oude papieren voorraden verkocht worden voordat er wordt overgestapt op het EBook? Het is een raadsel.
De productiekosten van een EBook zijn echter vele malen lager dan van een papieren boek, dus dat mag de drempel niet zijn. En dat biedt kansen! Namelijk, gezien de lage productiekosten kunnen de selectie eisen van een boek/schrijver alvorens men tot productie over gaat ook versoepelt worden. Immers het bedrijfsrisico om de gemaakte kosten terug te verdienen wordt met het uitgeven van een EBook vele malen lager. Dus veel meer schrijvers zouden nu de kans moeten krijgen om hun boek uitgegeven te krijgen. Wetende dat er in Nederland 750.000 thuisschrijvers zijn, die allemaal graag hun boek uitgegeven willen hebben, maar nooit uit de manuscripten stapel, die de uitgevers ontvangen, geselecteerd worden. Zie je nu een ontwikkeling dat enerzijds schrijvers zelf hun boek in EBook vorm proberen uit te geven en anderzijds zie je EBook uitgevers ontstaan die de selectie drempel voor een schrijver om hun boek uit te geven drastisch hebben verlaagd.
Echter het zelf uitgeven van je boek is nog niet zo gemakkelijk. Je moet je immers als schrijver verdiepen in speciale software om van je boek een EBook te maken. En aangezien de verschillende online marktplaatsen daar een ander elektronisch formaat voor hanteren (meest gebruikt is wel ePub) kan dat best lastig zijn. Een schrijver is immers geen ICT’ er. Vervolgens kan je op sommige online boekenwinkels alleen maar je boek plaatsen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo eist bijvoorbeeld Apple dat je een Amerikaans belastingnummer hebt en heb je een Apple computer nodig om je boek te kunnen publiceren in iBooks. Lastig dus.
LuLu (www.lulu.com) is een zelfuitgevers platform dat je daar mee helpt, maar met beperkingen. Zo moet je wel zelf met behulp van de online tools van LuLu je boek publicatie gereed maken en zal LuLu je EBook alleen publiceren op haar eigen marktplaats en Amazon. En daarmee loop je de giganten van Apple iBooks en Google Playbooks mis.
Dan zijn er uitgevers van EBooks die je het werk uit handen nemen, maar daar moet je dan wel voor betalen, Pumbo (www.pumbo.nl) is daar een goed voorbeeld van. Het risico ligt dan bij de schrijver, maar Pumbo zal je EBook wel aanmelden bij Apple en Bol.com. Dus dat scheelt alweer.
Nog een ander voorbeeld is Frappy Books (www.frappybooks.nl) Zij nemen ook het werk uithanden, tenminste, redigeren moet je als schrijver zelf blijven doen, maar zij geven je EBook gratis uit op alle grote platformen (Apple Ibooks, Google Play Books, Amazon, Kobo, Nook), dus zonder voorafgaande kosten. Daarnaast laten zij de schrijver voor wel 40% delen in de opbrengsten. Iets wat een traditionele uitgever nooit zal doen. Mijn vrouw heeft als schrijver van kookboeken ooit één keer het plezier gehad dat haar boek werd uitgegeven (na tientallen afwijzingen), maar meer dan een eenmalige onkosten dekking zat er niet in. Dat ontmoedigt natuurlijk. En dat is enorm jammer, want de huidige uitgevers bepalen nu wat wij mogen lezen terwijl de huidige techniek het toestaat dat de lezer zelf bepaalt wat goed is en wat niet. Kijk bijvoorbeeld maar eens op WattPad (www.wattpad.com). Daar kunnen thuisschrijvers onbeperkt hun boeken (hele of nog in bewerking) publiceren. En de vele, vele, online lezers bepalen zelf wat ze willen lezen. Bovendien krijg je als thuisschrijver direct een goed gevoel of je iets hebt geschreven, of aan het schrijven bent, waar lezers op zitten te wachten. Nadeel is echter dat je er geen cent mee verdient. Maar als je boek of deel van een boek goed wordt ontvangen, dan weet je dat je op de goede weg zit en kan je je boek of zelf of laten uitgeven. En in de online boeken wereld zijn de verdiensten veel hoger dan in de traditionele. Dus thuisschrijver trek je niets aan van die oude ingeslapen uitgevers en neem nu zelf het heft in handen! En let op mijn woorden; zodra alle schrijvers, professioneel of niet, écht in de gaten krijgen wat de mogelijkheden nú al zijn, en de nieuwe online uitgevers als LuLu, Plumbo en Frappy Books de markt steeds meer gaan bestormen dan leggen de oude boekenwinkels als de Polare’s en traditionele uitgevers definitief het loodje. Jammer? Ja, want het snuffelen in een boeken winkel heeft voor mij altijd nog meer charme dan het snuffelen op Google Playbooks. Maar dat hoef ik mijn kinderen (16 en 14 jaar) niet wijs te maken, die houden van hun telefoon en tablet en nemen op vakantie ongemerkt stapels boeken mee in hun achterzak. En daarmee is het boek met de intrede van het EBook nog nooit zo populair geweest.
En wat hebben we zelf met deze kennis gedaan? Natuurlijk de boeken van mijn vrouw laten uitgeven als EBook (***, titels verwijderd i.v.m. forumregels). Deze zijn inmiddels te koop op *** (verkooppunten verwijderd i.v.m. forumregels). Echt geweldig en we verdienen er nog geld mee ook.
Okay. Maar dit wist ik
Lid sinds
14 jaar 1 maandRol
Als ik het zo lees, moet je
Lid sinds
18 jaar 8 maandenRol
Ik mis Smashwords en
Lid sinds
16 jaar 8 maandenRol
Is thuisschrijver. Mooi, heel
Lid sinds
10 jaar 10 maandenRol
Een contract van vijf jaar is
Lid sinds
15 jaar 7 maandenRol
Smashwords vind ik ook heel
Lid sinds
18 jaar 8 maandenRol
Eigen beheer verplaatst de
Lid sinds
10 jaar 11 maandenRol
Hahou schreef: Misschien is
Lid sinds
14 jaar 1 maandRol