Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Eigen beheer of uitgeverij?

Beste mensen, Wat is naar jullie mening de beste optie voor je eerste(met nadruk op eerste) lange verhaal? Stel mijn boek is af, ik ben tevreden over het verhaal dat ik heb getypt, heb spelling nagekeken, maar er zijn nog grote twijfels of mijn verhaal aanslaat. Wat raden jullie aan als beste optie voor je eigen eerste verhaal, waar je zo verdomd trots op bent! Met het oog op een toekomst als toegewijd schrijver, graag willen dat mensen je verhaal lezen en dat je je eigen hardcover boek echt in handen kunt houden? Ik ben nieuw op dit forum by the way! Vriendelijke groetjes, Roy

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Hallo Roy. Waarom zou je je eerste verhaal niet naar een reguliere uitgever sturen?

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Niet wetend welke uitgever passend is voor je boek, onzekerheid over feedback van je manuscript. En uitgevers hanteren in eerste instantie een grote bijdrage stel dat het manuscript überhaupt bevalt. Ik zie alleen door de bomen gewoon even het bos niet meer, heb geen idee waar te beginnen als je hele verhaal op papier staat! Het liefst droom je natuurlijk dat je verhaal word uitgegeven. Maar hoe en wat is een flinke zoektocht volgens mij!

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Als je het niet eens bent met de feedback, dan moet je je eigen gevoel volgen. Je zult toch een beetje rond moeten kijken bij welke uitgever je ms past.

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou het ook eerst bij reguliere uitgevers proberen. Bepaal waar je verhaal over gaat. Wat is het onderwerp, wat is de doelgroep. Ga vervolgens sites van verschillende uitgevers bekijken en kijk of zij boeken uitgeven die vergelijkbaar zijn met jou verhaal. Maak een lijstje en noteer gelijk wat ze vragen voor het opsturen van het manuscript, soms mag het per mail, meestal per post, soms is het een deel, andere willen het hele manuscript en soms wordt er om een synospis gevragen. Voor het opsturen kun je het beste met drie uitgevers beginnen. Bij een afwijzing kun je eerste kijken wat de eventuele feedback is en of je er iets mee kan voordat je het naar de volgende uitgevers stuurt. In eigen beheer kan in principe altijd nog Wat bedoel je met: 'uitgevers hanteren in eerste instantie een grote bijdrage' ? Bij de meeste reguliere uitgevers hoef je juist helemaal niet mee te betalen (BOF en Zilverbron zijn de enige reguliere uitgevers die ik ken die wel een eigen bijdrage vragen). Als je in eigen beheer wilt uitgeven moet je er juist rekening mee houden dat je veel zelf moet bekostigen (denk aan, redacteur, illustrator/vormgever voor de voorkaft, promotie enz)

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Beheerder
Inderdaad Roy, reguliere uitgevers vragen 0 bijdrage. Als een uitgever een bijdrage vraagt dan neigt het juist weer naar POD.

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
dank mensen. Mijn verhaal is een thriller met een bovennatuurlijk randje. Ook een vleugje horror/fantasy. Denk dan vooral aan stephen king, om even gauw een invloed te noemen. Even kijken dus welke uitgevers zich aan een fantasie thriller willen wagen. Ben benieuwd hoe ze reageren op mijn manuscript/synopsis.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Roy, Heel veel succes! Probeer zeker bij een reguliere uitgeverij. Je moest maar eens hetgene zijn, waarnaar ze opzoek zijn! Tot zover het enthousiasme, want die kans is heel klein (minder dan 1%). Ik had een gesprek met een uitgever en daar zeiden ze vrij cru: - er zit niemand op je te wachten. - je bent onbekend, dat verkoopt niet en daar gaan we zeker niet zwaar in investeren. - de boekenmarkt zit proppensvol - we nodigen per 100 manuscripten, slechts tien mensen uit. Ik was één van die tien en het is niets geworden. Uitgevers willen er in de eerste plaats zelf aan verdienen (geef ze eens ongelijk, het is business en geen liefdadigheid) en ze geven pas iets uit als ze echt overdonderd worden. Natuurlijk zijn er uitzonderingen (zie het verhaal van JK Rowling met haar tovenaarsleerling). Of soms haken ze hun wagonnetje aan de flavour of the day (remember de tinten grijs-clonen) Ik wil je zeker niet ontmoedigen en hoop oprecht dat jij die schitterende parel bent. Als je daarom iemand van je kunnen wilt overtuigen, haal echt alles uit de kast. Alles moet gewoon kloppen (weinig tot geen fouten, begeleidend schrijven, overtuigende synopsis...) Check zeker de voorwaarden op de site van de uitgever zelf! Misschien is Kramat iets voor jou? Laat je zeker nietontmoedigen en schrijf! PS: Ik spreek alleszins over de Vlaamse markt! PPS: Er zijn tegenwoordig echt wel bekende uitgeverijen die ook vragen om mee te investeren omdat ze het potentieel voldoende, maar niet wow vinden. De grootte hangt dan af van hun deskundige mening.

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi daar allemaal! Ik zou als ik je was niet op 1 paard wedden. Ik heb het geluk gehad als thrillerauteur om een manuscript in te sturen naar een uitgeverij en direct gehoor te krijgen. Zo publiceerde ik al 8 thrillers. De (papieren) uitgeverijen zijn HEEL selectief, maar laat je niet ontmoedigen. ALS je ooit aangenomen wordt, teken nooit een contract voor lange duur, maar boek per boek en niet 100% exclusief: wees duidelijk welke rechten je bij jezelf houdt. POD en "uitgeven in eigen beheer" raad ik niet aan: stockbeheer en het kostenplaatje kunnen nogal oplopen. Steek liever meer energie in schrijven zelf: ook je manuscript fine-tunen is een kunst :), niet dozen in je garage beheren! Verder bewandel TEGELIJKERTIJD de weg van het e-uitgeven: zelf richtte ik een e-uitgeverij op, BoekBoek (ja even reclame maar eerlijk: http://www.boekboek.com) en daar zetten we de auteur aan de knoppen voor prijs, promotie en leveren we hem alle expertise aan voor e-uitgeven, met 80% van de vergoeding voor hem: als je DIT combineert als inkomsten met tegelijkertijd een papieren versie (BoekBoek vraagt géén exclusiviteit) , dan bewandel je alle paden die je lezer kan uitdokteren. Wees slim als auteur. Denk na. Kies. Informeer je! Tot slot enkele tips in dit gratis e-boekje van m'n vader, Willy Bogaerts: http://www.boekboek.com/xb130408105907