Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fantasy verhaal uitgeven

Hallo allemaal Ik ben nieuw hier op het forum, ( heb mezelf al voorgesteld in het daarvoor bedoelde kopje) Nog nooit heb ik een verhaal geschreven en ik vond het sinds enkele weken geleden leuk om te proberen. Mede omdat andere in mijn omgeving er ook mee bezig zijn. Tot mijn eigen verbazing heb ik de smaak vlink te pakken en schiet mijn verhaal al aardig op. Het is/ wordt een fantasy verhaal. Omdat dit allemaal nog nieuwe voor mij is en ik met mijn 20 jaarige leeftijd net om de hoek kom kijken wil ik graag het een en ander weten, Al heb ik al aardig wat informatie op internet opgezocht en ben ik enkele onderdelen op dit forum langsgegaan. Als ik klaar ben met mijn verhaal en ik er tevreden over ben wil ik het mischien gaan uitgeven. Ik zat te denken om dit niet in eigen beheer te doen, maar ook dat is voor mij allemaal nog niet zeker. 1 Ik heb als student bijna geen geld en zie dit ook als een echte hobby. Toch zou ik het leuke vinden als mijn boek later o,a. bij bol.com te koop staat. 2 Het liefst zoek ik een oficieel boekenbedrijf, voor het uitbrengen maar kom deze op internet zeer weinig tegen. Weet toevallig iemand nog wat uitgeverijen? 3 Daarnaast wil ik niet dat mijn rechten door een uitgeverij worden overgenomen. (even een overdreven gedrachte: stel dat er een film van wordt gemaakt, wil ik wel mijn rechten gehouden) 4 Een pod uitgeverij vind ik ook prima, heb al bij freemusketeers en boekschout gekeken maar ik ben er nog niet achter gekomen welke het beste is. Kan iemand mij een beetje hierin wegwijzen?

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Schrijf eerst je verhaal en droom dan van een mogelijke uitgave. Maar vergeet niet: de kans dat een reguliere uitgever je interessant genoeg vindt - zeker als het gaat om fantasy - is uitermate klein. Vele succes.

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik zou je afraden om je eerste verhaal te schrijven met de ambitie het uit te geven. Schrijf, vooral in het begin, liever om je eigen vaardigheid in het schrijven te ontwikkelen, om erachter te komen hoe je het beste een verhaal in elkaar zet en hoe je de dingen het meest effectief kunt vertellen. Er is heel veel te leren voordat je aan uitgeven kunt gaan denken. Natuurlijk mag je er stiekem van dromen uitgegeven te worden (wie doet dat niet?) maar het is een doel dat nog ver over de horizon ligt, waarschijnlijk. Vooral in fantasy. Dat lijkt zo'n makkelijk genre, en je wereld in elkaar zetten, daarin lijk je zo vrij te zijn. Uitgeven bij POD's 'om het uitgeven' zou ik je ten alle tijden afraden. Natuurlijk ben jij erg trots op je verhaal waneer het af is. Natuurlijk zit er veel moeite in en is het een flinke prestatie om een boek af te ronden. Maar dat wil nog niet zeggen dat het uitgegeven hoeft te worden. Wanneer je eenmaal wel dat niveau hebt, probeer het dan eerst bij een reguliere uitgeverij, zou ik je aanraden. Rechten en financiën, daar hoef je je voorlopig echt nog niet druk over te maken. Maar je kunt ervanuit gaan dat, mocht je boek op een dag uitgegeven worden, uitgeverijen goede regelingen hebben op dat gebied. Enfin. Neem als eerste doel om te leren een goed verhaal te produceren en schep daar veel plezier in. Of het daarna uitgeefbaar blijkt, dat zie je dan wel weer.

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Zwabberr, welkom! Ik ben het helemaal eens met bovenstaande berichten. Vooral als beginnende schrijver moet je je realiseren dat schrijven ook een vak is. Iedereen kan woorden op papier zetten en een verhaaltje schrijven, maar het is de kunst om de juiste techniek en stijl te hanteren, en om je verhaal zo te doseren dat het de lezer weet mee te slepen tot het einde, om je even een indruk te geven. Zeker als je later uitgegeven wilt worden zul je nog veel moeten leren. Dat moeten wij hier op SOL ook allemaal (al zijn er al leden die bij een reguliere uitgeverij uitgegeven zijn, en zelfs zij zijn niet uitgeleerd) Dromen mag zeker. Het geeft je in ieder geval een doel om naar toe te werken, zolang je maar onthoudt dat je veel geduld moet hebben, wil je via de reguliere weg uitgegeven worden (iedereen kan natuurlijk uitgeven in eigen beheer) Maar goed, om even een van je vragen te beantwoorden: Heb je hier al gekeken? http://schrijvenonline.org/schrijfgids Daar staat heel wat informatie en onder het kopje 'Uitgeverij' vind je een mooi overzicht van uitgeverijen. Als je dan toch Fantasy schrijft zou je ook eens mee kunnen doen aan schrijfwedstrijden specifiek voor dat genre bedoeld. Uit mijn hoofd is dat bijvoorbeeld de schrijfwedstrijd voor de Paul Harland Prijs (Max. 10.000 woorden) http://www.paulharlandprijs.eu/wp/ Fantastels (max. 12.000 woorden) http://fantastels.littera.nl/ Er zijn gegarandeerd andere forumleden die jou nog meer van dit soort fantasywedstrijden kunnen aanraden. Ook staat hier altijd een overzicht van alle georganiseerde schrijfwedstrijden http://www.schrijvenonline.org/wedstrijden Daar kun je zelf kijken voor welke wedstrijden ze om fantasy verhalen vragen. Meedoen aan deze wedstrijden is natuurlijk een goede oefening en bij sommige krijg je zelfs een juryrapport met feedback (soms tegen een kleine vergoeding) terug. De kans dat je wint bestaat uiteraard ook ;) Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen. Veel succes maar vooral plezier met het schrijven!

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt allemaal. Ik weet dat als ik klaar ben dit niet een boek van de hoogste plaken zal worden. En ik zie dit ook zeker niet als mijn toekomstige beroep, ben al met andere opleiding bezig. :D Maar meer als een echte hobby, waarvoor ik geen geld hoeft maar het wel leuk vind om het uit te geven. Het idee om een boek uit te geven lijkt me super leuk als ik klaar ben. Ik ben nu op pagina 36 op a4 formaat en heb zoals ik zei de smaak te pakken. Maar zoals ik het lees komt het niet bemoedigend over, al weet ik dat het gewoon de realiteit is. Toch lijkt het mij super om, als ik klaarben dat nog wel even duurt, een eigen gemaakt boek in handen te houden. :D

Lid sinds

8 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Tja, de realiteit is nu eenmaal hard. Helaas is het niet zo makkelijk om als schrijver door te breken als sommige mensen wel eens denken. Aan de andere kant: Schrijf gewoon wat je wilt schrijven en steven af op je doel. Natuurlijk is de kans ontzettend klein dat een reguliere uitgever je verhaal oppikt. Natuurlijk heb je als beginnend schrijver nog veel oefening nodig. Maar dat is allemaal geen reden om je af te laten schrikken. Jij hebt een vrij duidelijk doel voor ogen. Schrijf daarvoor. Oefen onderweg zoveel mogelijk als je kunt. Laat zo nu en dan iemand wat van je tekst lezen als je tips wilt van anderen. Doe mee aan de eerder genoemde schrijfwedstrijden en neem van het commentaar mee waar je je in kunt vinden. Tegen de tijd dat je een compleet manuscript af hebt, ben je waarschijnlijk toch alweer een flinke tijd verder. In een jaar kun je veel groeien. Schrijf dus gewoon wat je leuk vindt om te doen. Als het jouw grootste ambitie is om een boekje te hebben voor jezelf en wat vrienden en familieleden, dan is POD misschien de optie voor jou. Misschien beslis je halverwege je schrijfproces dat je toch wat serieuzer wilt worden. Misschien kom je erachter dat dit verhaal het toch niet is. Met schrijven beleef je zelf ook een avontuur. Het is een ontdekkingstocht door de wonderlijke werelden van je eigen verbeelding, de rumoerige schrijversfora en natuurlijk de bittere realiteit zelve. Dus mijn advies is: ontdek jezelf en je schrijven, schrijf voor het doel dat je voor ogen hebt of je het nu haalt of niet (lukt het de eerste keer niet, probeer het dan een tweede tot en met oneindigste keer), leer, oefen en zet door. Schrijven is doorzetten. Uiteindelijk kom je wel bij die plek waar je je verhaal kunt uitgeven. Zorg eerst maar dat je iets hebt om uit te geven en zorg dat je iedere seconde van je schrijven geniet.

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Helaas is de kans dat je verhaal wordt uitgegeven bij een gewone uitgeverij minder dan 0,1%. Elk boek dat wordt uitgegeven is namelijk een grote investering. Om hun risico te verkleinen, geven uitgevers de voorkeur aan het vertalen van bestsellers uit het buitenland of Nederlandse schrijvers die al iets hebben uitgegeven. Voor fantasy geldt dit nog sterker. Kijk maar eens naar de auteurs op de websites van fantasyuitgeverijen: er zit (bijna) geen Nederlandse schrijver tussen. Ik krijg zelf mijn verhalen meestal ongelezen terug. Het is dus ook moeilijk om ze zover te krijgen dat ze het überhaupt lezen. Wat je wel kunt doen, is je verhaal naar Boekscout.nl sturen. Ik heb dit in 2007 gedaan, toen ik 14 was, en heb er goede ervaringen mee. Boekscout.nl geeft bijna alle boeken die ze binnenkrijgen uit en je hoeft er niets voor te betalen. Voorwaarde is wel dat je van tevoren 40 kopers weet, zodat de uitgever weet dat ze hun investering terugverdienen (Dit was in elk geval in 2007 het geval). Het is een kleine uitgeverij, dus waarschijnlijk zullen alleen kennissen en kennissen van kennissen je boek kopen. Maar het is wel een leuke ervaring! Verder moet je het gewoon altijd blijven proberen bij grote uitgevers. Zelfs Harry Potter is 7 keer afgewezen. Geniet vooral van het schrijven!

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Kijk voor het drukken van een paar boeken ook op deze site, daar is die mogelijkheid ook. ga eerst lekker schrijven en je ontwikkelen. Volg een goed cursus, verbeter je spelling en grammatica, leer spelen met de taal. Heb er vooral plezier in en dan zie je wel wat het wordt en of het goed genoeg is. En laat als jij denkt dat je klaar bent je manuscript beoordelen door een manuscriptbeoordelingsbureau. Een snelscan kan ook hier op de site.