Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

E-book uitgeven - heeft een uitgever voordelen?

Ik heb een contractvoorstel gekregen van een uitgever voor mijn graphic novel (striproman). Daarin staat een clausule over e-books. Heeft het eigenlijk voordelen om die via een uitgever uit te brengen? Ik ben technisch handig en kan ze zelf ook wel maken en bijvoorbeeld de iBookstore zetten. Ik vraag me af wat een uitgever verder voor je kan doen - zeker als ze er geen ervaring mee hebben op het gebied van strips.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als de uitgevers een wezenlijk deel van de uitgave voor hun rekening nemen (redactie, promotie, marketing, vormgeving) lijkt me dat ze die investering op zo veel mogelijk manieren willen terugverdienen, dus ook met een e-Book. Aan de andere kant zijn e-Books met afbeeldingen nog steeds niet deugdelijk, afbeeldingen worden op echte e-Readers gewoon slecht weergegeven. Dus zullen ze misschien geen gebruik van dat publicatierecht maken. Dan zou je erover kunnen onderhandelen.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Met een app of een iBook kun je volgens mij wel voldoende controle over de afbeeldingen houden. Ze lieten weten graag zoiets uit te geven en wilden ook mijn ideeen weten. Voor hun is er duidelijk een voordeel, dat begrijp ik. Maar voor mij zijn die voordelen er niet echt volgens mij. De royalties zijn 25% van de netto omzet, dus daar blijft weinig van over in vergelijking met zelf uitgeven. Dus ik vraag me inderdaad af of ik niet moet onderhandelen dat ik het recht op e-books zelf houdt. Tenzij uitgevers speciale e-bookmarketing doen, maar dat vraag ik me af. Zie ik iets over het hoofd?

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat zij de redactie ook zullen doen over de teksten die jij daarna zelf wilt uitgeven. En dat je met zelf uitgeven ook een hoop zelf moet doen als ISBN-nummer (is aan de uitgever gekoppeld, dus kun je niet overnemen), zelf attenderen op het e-Book etc. Als ik uitgever was, zou ik er niet happig op zijn als schrijvers zelf de e-Book uitgave zouden doen.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kunt ook laten opnemen dat e-books later besproken worden als het aan de orde is. Dan laat je het nog open hoe je het gaat doen. Nu vastleggen dat je het zelf gaat uitgeven zou ik ook niet doen. Zoals Schli zegt maakt een uitgever kosten om jouw boek uit te geven. Die zullen ze op zoveel mogelijk manieren terug willen verdienen.

Lid sinds

7 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedoel je daarmee dat je ook de mogelijkheid openlaat om het zelf te doen? Of bedoel je dat het sowieso aan de uitgever is, maar dat je later kijkt onder welke voorwaarden?

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zjors, wat ik me afvraag: in het contract van mijn eerste boek staat dat ik, zolang mijn contract bij hen loopt, geen werken/boeken die gelijk(end) zijn mag (laten) uitbrengen, en niets wat het verkoop van het boek bij hen kan benadelen. Je bent anders concurrent van je uitgever. Dit staat nog los van de clausule die erin zit over electronische dragers. Als ik die eruit zou laten halen, zit er dan niet nog steeds aan vast dat je de e-books pas na zoveel jaar mag uitgeven? Of kan/mag dat tegelijkertijd? Ik heb (nog) geen ervaring met onderhandelen, dus vraag me gewoon af hoe dat dan gaat. Ik denk nl. niet dat ze de concurrentieclausule er uit zouden halen. Hoe doe jij dat precies? Verder vraag ik me ook af in hoeverre je er als schrijver baat bij hebt om op de Nederlandstalige e-boekenmarkt je eigen e-book uit te geven, los van je uitgever: e-books zijn hier nog lang niet zo populair als op de Engelstalige markt, en als je (nog) niet (zo) bekend bent, hoeveel mensen zullen het dan gaan kopen? Kan er dan niet gewoon onderhandeld worden over de royalty percentages? Ze hebben al die dingen als e-books, apps, tv-, radio- & filmbewerkingen bijvoorbeeld in één contractpunt onder 25% royalties geschaard. Lijkt me standaard, maar niet echt eerlijk: stel dat je werk in een zeldzaam geval zo succesvol wordt, dat er een filmbewerking e.d. komt? Mediabedragen lijken me geen kleine bedragen, bijv. zoals e-books. Als schrijver mag je er best wat aan over houden. Ok, misschien wijk ik een beetje af, maar bij mij staan al die dingen bij elkaar. Ik vraag me gewoon af wat je onderhandelspositie als schrijver eigenlijk is, want de meeste uitgevers bieden een (standaard)contract en de meeste schrijvers ondertekenen die gewoon, zonder al teveel na te denken (allang blij dat ze uitgegeven worden).

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik schop dit topic even omhoog. Ik zocht naar uitgeven via e- books. Wat ik zocht heb ik niet gevonden. Ja, ik heb echt mijn best wel gedaan. In topics kwam ik regelmatig e-books tegen. O.a. smashwords. Als ik ga zoeken kom ik dat niet tegen. In ieder geval niet bij e-books. Ik ben benieuwd met welke uitgeverij men de beste ervaring heeft en hoe de kwaliteit van foto's is.