redelijk bedrag voor column op site

Een hoofdredacteur van een maandblad is geinteresseerd in mijn columns voor (voorlopig) op een site. Het blad heeft een oplage van 60.000 Hoeveel bezoekers hun site heeft, weet ik niet. Hij vraagt mij wat ik wil verdienen, moeilijk... Ik ken de bedragen die gangbaar zijn voor papier, die zitten tussen 10 cent en 40 cent per woord. zie http://www.denieuwereporter.nl/2009/06/zeg-wat-sc… Weet iemand hoe dat zit met sites?

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je begint gewoon bij 40, en hopelijk stopt de onderhandeling voor je bij de 10 cent bent beland...de huid hoeft niet voor een appel en een ei worden aangeboden. Hij vraagt jou wat je wilt verdienen...use it!
1 februari 2011 - 20:27

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk JanHeij, succes ermee. Altijd mooi dat zoiets op je pad komt. Denk er eens goed over na en kijk wat je redelijk vind. Probeer eens te kijken wat andere columnisten verdienen. Het kan altijd iets leuks zijn naar iets meer. Succes.
1 februari 2011 - 22:04

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Wat leuk, Janheij! Ik kan je niet zo goed antwoord geven op je vraag, maar ik kan me indenken dat de hogere bedragen gelden voor mensen die op de een of andere manier hun sporen al hebben verdiend, en de lagere voor de beginners. Nu ja, dit klinkt zo logisch dat ik me afvraag waarom ik het schrijf <- o ja: omdat ik je wilde feliciteren hiermee. Dit is wat je wilde! Gefeliciteerd en veel succes!!!
1 februari 2011 - 22:12

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
.
3 oktober 2015 - 3:11

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hé Janhey, Goed nieuws! Maar eh... tien cent per woord vind ik wel erg weinig. Dat is meer een fooi dan een reële betaling. Als je 60.000 abonnees hebt, ben je niet armlastig, dus inzetten op 40 ct per woord, zou ik zeggen. Zakken kun je altijd nog ;)
1 februari 2011 - 22:16

Gefeliciteerd Janheij, ik denk dat die website goed bezocht wordt, met zo'n oplage... Mooi opstapje! Ik zou zo hoog mogelijk beginnen met onderhandelen. Had hij je het salaris maar niet zelf moeten laten kiezen. :D
1 februari 2011 - 23:21

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gefeliciteerd Janheij. Je bent gevraagd wat je wil verdienen, dus beginnen bij 0,40 en onderbouw waarom je van mening bent dat het verdiend is. Zie onderstaand citaat van de website die jij aanhaalt (denieuwereporter.nl) "Bewerkelijke stukken krijgen ook 40 cent per woord gehonoreerd en wanneer wij er veel werk aan hebben, BIJVOORBEELD BIJ MENSEN DIE NET VAN DE SCHOOL AF ZIJN, betalen we soms 30 cent per woord.” (uit: gratis dagblad De Pers). Als net-schoolverlaters al 40 cent per woord krijgen, zou jij dat zeker ook moeten verdienen.
2 februari 2011 - 8:44

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik zou 40ct vragen en dan hele korte woordjes gebruiken, scheelt weer typewerk. Daardoor doe je korter over het schrijven van een column. Dus je rendement wordt beter en je verdient dan meer. Logies tog?
2 februari 2011 - 9:18

Lid sinds

19 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gefeliciteerd en ik kan absoluut niets verkopen, dus heb ik dit advies voor je: wat de anderen hier adviseren lijkt me heel verstandig. Nu alleen 'even' onderhandelen. Spannend.
2 februari 2011 - 11:33

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
:{} :{} Dankjewel Zjors :{} bericht verwijderd! Ik heb er na al die tijd nog steeds geen notie van wat openbaar is en wat niet, hier... Dacht dat heel 'uitgeven' alleen-voor-leden was. Nu de rest van de dag heel druk - het leven gaat door? - maar ik zoek later nog wel hoe ik jullie toch op de hoogte kan houden.
2 februari 2011 - 11:47

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Gefeliciteerd! Is 10 cent per woord echt heel weinig? En vraag je dat dan inclusief of exclusief BTW? Ik kwam er via Google achter dat een tekst en foto van mij zijn gepubliceerd op het blog van een commerciële site. Een hele eer natuurlijk (beter goed gejat dan slecht bedacht ;) ), maar nu wil ik ze een rekening sturen en zit ik ook met die woordprijs. Ik heb geen idee hoeveel bezoekers die site heeft en heb ik niet zo'n zin me daarin te verdiepen. Uiteraard zijn we de fase van offertes en onderhandelen al voorbij, gezien het werk al is geplaatst (en dus goedgekeurd). Ik bied ze ook de mogelijkheid het stuk direct te verwijderen, mits ze voor de 2 maanden dat het gepubliceerd is geweest 2,50 per maand te betalen. Is dat een lachertje of enigszins redelijk te noemen? Voor ik een BTW-nummer had, zou ik geëist hebben dat ze het verwijderen, maar nu zie ik het toch een beetje als een onverwachte opdrachtgever (wel eentje waar ik niet graag mee zou samenwerken, maar toch... ;) )
2 februari 2011 - 14:09

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik kom nu op zo'n 30 euro met dat plaatje (+ naam en bronvermelding). Door deze topic twijfel ik inderdaad of dat wel een professioneel bedrag is. Ik had 10 cent per woord bedacht, maar daarop kwam ik door tarieven van vertalingen (dat betaalt schijnbaar minder goed?) Nou ja, als Zjors het zegt, heb ik misschien genoeg lef om 20 cent per woord te gaan rekenen, tenslotte gaat het om een uitermate leuk stukje (op te maken uit het feit dat het door anderen overgenomen wordt).
2 februari 2011 - 15:24

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Het hangt er toch vanaf, Ajstinad, wat jullie hebben afgeproken? En als je niets hebt afgesproken, mogen mensen niet zomaar een tekst van jou publiceren.
2 februari 2011 - 17:14

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Janheij gefeliciteerd met het aanbod. Even in de prijzen en tarievengids van (www.publimix.nl) gekeken, want daar staan vele uurlonen van zzp's (zelfstandigen, freelancers) in. Het is wel een boekje uit het jaar 2006-2007, maar daar kun je gewoon voor elk jaar 1 á 2% bovenop rekenen. Het volgende vermelden ze voor tekstschrijvers: Tarieven per uur Tekstschrijven: 40,- tot 65,- Correctie/Redactie: 35,- tot 65,- Webdesign: 45,- tot 75,- Uurtarief Freelancer/zzp'er Starter: 50,- Ervaren: 65,- Zeer ervaren: 85,- Uurtarief Bureau Starter: 65,- Ervaren: 80,- Zeer ervaren: vanaf 100,- De tarieven zijn excl. BTW, koeriers- en reiskosten. Woordtarief 0,45 per woord, toeslag advies/conceptontwikkeling 25% op uurtarief, toeslag avond/weekend 50% op uurtarief. Ze hanteren weer hele andere prijzen voor scenarioschrijvers (televisie), journalisten en copywriters. Hopelijk heb je er iets aan. Het is een indicatie en je bent natuurlijk geheel vrij om zelf je prijs te bepalen. In ieder geval veel succes met de onderhandelingen...
2 februari 2011 - 18:00

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
hihi Ik heb net even je profiel bekeken. Asjtinad! Op jouw leeftijd (106) jenog zo druk maken... Nee, zonder dollen. Ik zou eerder aan de bovenkant van die prijstabel gaan zitten, dus 40 cent per woord. Zonder enige vraag vooraf? Wat erg! Tekst met foto... en een commerciële site zei je? Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Vakbond? Ik werd al woest toen ik ontdekte dat mensen voor hun eigen privé-blog afbeeldingen van mijn kalligrafie(hobby)site hadden gebruikt. Op dat gebied heb ik een heel kort lontje. Wij hebben hier een parkeergarage, die is eigendom van een heel groot vastgoedbedrijf. Op de muren van die garage staan muurschilderingen, waaronderdiverse ontwerpen van mij die ik ooit voor een historische vereniging maakte, toen ik dat DTP-studiootje nog had. Dat vastgoedbedrijf heeft noch aan die vereniging, noch aan mij ooit toestemming gevraagd. Tegen een dergelijk bedrijf doe je niks. Die hebben hele dure advokaten. Maar ik baal als een stekker... Jij kan heel gemakkelijk aantonen dat jij geestelijk eigenaar bent van die tekst, en met foto en ál dat pikte ik helemaal niet!
2 februari 2011 - 18:06

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat is een handig lijstje, Chris10, thanx! Haha, ik maak me al minder druk dan de eerste keer toen bijna de gehele inhoud van mijn rattensite werd gekopieerd door een broodfokker... Of die keer dat ik foto's van mijn huisdieren terugvond op marktplaats... Toch is het netjes om toestemming te vragen, waarschijnlijk had ik zo 'ja' gezegd mits mijn naam en de bron erbij kwamen te staan. Maar nu dus niet. Het ergste is misschien dat ik het erg moeilijk vind om maandelijks een nieuw blog te schrijven, terwijl dat zulke mensen op deze manier wél lukt.
2 februari 2011 - 20:40

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
En nou weer: Ik vond http://www.schrijf.be/uwmogelijkheden.htm Per regel dus. Uurtarief of per woord/regel? Het is allebei in feite niet waterdicht. Met een column ben ik soms in 20 minuten klaar, een andere keer kost het mij een hele dag voor ik tevreden ben. Dat maakt korte metten met het verschijnsel uurtarief. Aan de andere kant: wie wel eens een column voor De Pers heeft gemaakt weet waarschijnlijk hoe moeilijk en tijdrovend het is om een leuke column 'terug te schrijven' naar 350 woorden. Dat is héél tijdrovend, vind ik. Lood om oud ijzer? Met die regelprijs in het achterhoofd weet ik nu wel dat ik geen onredelijk bedrag heb genoemd in mijn mailtje.
3 februari 2011 - 6:42

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Lastig hè? Met een column in 20 minuten kun je goud geld verdienen, maar die ene keer dat het niet lukt en je 3 uur over eenzelfde column doet, wordt het een verliespost. Als ik voor websites teksten schrijf of een vertaling doe, werk ik 'gewoon' met mijn uurtarief. Wat dat betreft is de klant weer goedkoper uit als ik per woord of zin ga rekenen. Hmmm... misschien moet ik toch ook gewoon mijn uurtarief vragen en niet pietluttig die woorden gaan rekenen, omdat ik momenteel nog niet met tarieven per woord/zin werk (wat ze hadden kunnen weten als ze ernaar gevraagd hadden). Dat vaststellen van een tarief vind ik vreselijk lastig, vooral het niet te laag inzetten. Toen ik als freelance webdesigner startte, vond mijn zwager dat ik 20 euro bij mijn uurloon op moest doen (ik ben hem nog steeds dankbaar ;) ), en toen kreeg ik een opdrachtgever die aarzelde mij in te schakelen, omdat ik zo 'goedkoop' was... Zo is het met schrijven wellicht ook, als je kwaliteit kunt bieden, mag je prijs ook professioneel zijn (en misschien boezemt dat meer vertrouwen in dan een hele lage prijs ;) ). Janheij, fijn dat je tevreden bent met je bedrag en dat zij dat ook zijn! Schrijf ze!
3 februari 2011 - 14:23

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Graag gedaan Ajstinad. Je prijs bepalen is niet zo heel moeilijk. Dat heet calculeren. Schrijf gewoon tien columns. Reken de tijd vanaf de voorbereiding, het schrijven en het herschrijven. Bereken dan per column wat het uurtarief kan zijn en hoeveel per woord. Neem dan gewoon het gemiddelde van die tien. Je kunt ook een paar makkelijke en een paar moeilijke items nemen, zodat je een minimumprijs berekent (makkelijke) en een maximumprijs (moeilijke). Derhalve is het voor een starter iets anders als een gevorderde, want een column waar je een hele dag over doet (8 uur x 50,- = 400,-) kan een zeer ervaren schrijver misschien wel in een halve dag doen (4 uur x 85,- = 340,-). Wellicht dat per woord rekenen dan een betere optie is, maar ook 40 cent per woord blijkt een slechte prijs te zijn. Tenminste dat heb ik gelezen op enkele freelancewebsites.
3 februari 2011 - 16:51

Gefeliciteerd Janheij, het is altijd leuk als een redacteur geinteresseerd is in je columns. Ik heb even de bovenstaande reacties gelezen en ben het hier toch niet mee eens. Een beginnend journalist verdient 0,10 per woord. Hoe meer ervaring, hoe meer je kunt vragen. Op de website van nvj is een rekenmodel te vinden, die het precies voor je kan uitrekenen. Verder is het zo dat een journalist die achtergrondverhalen schrijft of verslagen maakt van evenementen, meer inspanning verrichten dan een columnist. Houd hier ook rekening mee. Natuurlijk kun je inzetten op 0,40 en het zou echt super zijn als je het krijgt. Ik wens het je ook van harte toe! Succes en laat weten wat het uiteindelijk geworden is.
20 februari 2011 - 11:54

Lid sinds

13 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat is het uiteindelijk geworden, je tarief voor de columns? Ik ben ook benieuwd waar ze 10 ct per woord betalen aan beginnende journalisten. Dat is toch enorm weinig? Voor een artikel van 800 woorden krijg je dan maar 80 euro. Als je daarvan wilt leven dan moet je zo'n 25 artikelen per maand schrijven.
14 april 2011 - 16:06

Wat is het uiteindelijk geworden, je tarief voor de columns? Ik ben ook benieuwd waar ze 10 ct per woord betalen aan beginnende journalisten. Dat is toch enorm weinig? Voor een artikel van 800 woorden krijg je dan maar 80 euro. Als je daarvan wilt leven dan moet je zo'n 25 artikelen per maand schrijven.
Maar 800 woorden, daar ben je in een half uur mee klaar. Of hooguit een halve dag. 80 x2 = 160 per dag x 5 = 800 per week x 4 = 3200 (bruto) is toch een riant inkomen (bovenmodaal).
14 april 2011 - 20:34

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tja... ik heb deze reeks antwoorden eens gevolgd. Het is niet altijd eenvoudig om een prijs te bepalen. Wat wil je zelf verdienen... maar wat wil de opdrachtgever ervoor betalen? Ik vind dat je in de eerste plaats naar jezelf moet kijken: hoeveel tijd stop ik in die column en wat is mijn uurtarief. Je mag daar echt niet van afwijken, anders werk je je uit de naad zonder er iets aan te verdienen. Bij https://www.koppie.be werken we doorgaans aan €70 per uur. Aan een column schrijf je toch al snel een uurtje of vier, niet? Denken, schrijven, schrappen, karakters tellen, nog eens herwerken, ... Minder dan € 300 kan je toch zeker niet vragen vind ik.

3 juni 2021 - 16:04

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

FVD schrijft; Minder dan € 300 kan je toch zeker niet vragen vind ik.

Je schrijft niets over kwaliteit? Je haalt wel een topic van 10 jaar geleden naar boven. € 300 per column? Misschien bij het Forum voor Democratie. 

Ik vind dat je in de eerste plaats naar jezelf moet kijken: hoeveel tijd stop ik in die column en wat is mijn uurtarief.

Tijd is van onbeduidend belang. Er zijn columns geschreven in een uur. Zo ook, niet binnen 8 uur. Een uurtarief zou echt onzin zijn.  

Bij https://www.koppie.be werken we doorgaans aan €70 per uur.

Uitermate ongeloofwaardig, dat een column-schrijver dit ontvangt.  

5 juni 2021 - 10:29