Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

autobiografie

Hallo, Ik ben een leek en de vraag is misschien raar.. Kan ik mijn eigen levensverhaal schrijven en dit uitgeven onder een andere naam? Je weet wel, om de gevoelige zielen niet teveel pijn te doen. Zelfs als ik fictieve namen e.d. gebruik, kan ik dan toch nog de mensen hun privacy schaden? Met mogelijke (rechterlijke) gevolgen achteraf?

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
je kunt schrijven onder een pseudoniem en als je andere namen gebruikt is het waarschijnlijk geen probleem, anders kan je ook altijd nog een clausule fictie in je boek opnemen. lekker schrijven dus, laat je niet tegenhouden!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vraag mij dit ook af..als ik nu een autobiografie uitgeef onder mijn eigen naam en de namen van de personen verander..is er toch ook niets aan de hand?

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Zie ook sleutelroman, als je weet wie de hp in het echt is weet je ook wie de bijpersonenen zijn, de truc is dat anderen kunnen vermoeden maar niet kunnen bewijzen wie die hp is. Het allerbelangrijkste is dat je niet lasterlijk mag zijn. Herkent iemand zich, én herkennen ook anderen (vreemden) hem of haar, én beschadig je het karakter van die persoon, én het een en ander kan bewezen worden voor de rechter, dan zit je in de problemen. Het tweede probleem ligt meer bij jezelf, hoe sta je er tegenover dat je karakter gaat vragen ben ik dat ik het boek, dat ben ik he, geef het nu maar toe, ik klaag je aan hoor je me! ls die kans klein is (de hoofdpersoon komt er goed vanaf, zal het boek toch niet lezen, het verhaal is algemeen genoeg, het kan ook anderen overkomen, het verhaal is zoveel veranderd vanaf de werkelijke gebeurtenissen, etcetera) dan zou ik me daar niet druk over maken. Is de kans groot dat je in de problemen raakt dan zou ik me er druk over gaan maken als je een uitgever voor het boek hebt gevonden en er een oplage van 3000 richting boekwinkels neigt te gaan. Dan kan je altijd nog zeggen, mmm, toch maar niet, of ik pas nog het eea aan.