Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Recensiexemplaren en promotie

6 december 2016 - 10:47
Hoi allemaal, Misschien is dit al eens gevraagd op het forum. Maar ik kreeg het niet gevonden met de zoekfunctie. Ik heb in augustus mijn eerste boek uitgebracht maar ondanks dat het redelijk verkoopt na mijn mening worden er weinig recensies geschreven. Ik heb nu al wel een paar recensiexemplaren opgestuurd. Maar ik vroeg me nu eigelijk af naar welke bloggers of websites kun me nu het beste benaderen om je boek aan zo'n groot mogelijk publiek aan de man te brengen? Of hebben jullie advies hoe je boek het beste daarlangs nog onder de aandacht kunt brengen? Het is een fantasy boek overigens. *** Alvast bedankt,

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 december 2016 - 11:04
Een link naar je boek plaatsen mag helaas niet, die zal worden verwijderd. Verder heb ik nier veel ervaring met promotie, maar je hebt grote blogs en sites waarvan ik de naam niet weet (die zijn makkelijk op internet te vinden), die kun je altijd een mail sturen met de vraag of zij je boek willen lezen.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
6 december 2016 - 14:28
Een link naar je boek plaatsen mag helaas niet, die zal worden verwijderd.
Dat klopt. Overigens kun je met de zoekfunctie ook interessante dingen vinden over diverse vormen van boekpromotie / marketing.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 december 2016 - 19:37
Oh sorry dat wist ik niet. Dacht zet mijn boek erbij dan is het misschien wat handiger voor de tips. Had er niet over nagedacht dat het als promotie gold. Ik heb mijn boek bij uitgeverij Zilverbron uitgegeven. Misschien heb ik het verkeerd maar Hebban en Fantsywereld schrijven toch geen recensies?

Hay

Lid sinds

19 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 december 2016 - 19:22
Dat heb je heel verkeerd, Kevin. Met name op Hebban barst het van de recensies, zowel lezersrecensies als beoordelingen van hun vaste recensenten. Stuur nooit ongevraagd een boek op. Dat wordt meestal niet op prijs gesteld. Mail eerst waar het om gaat. Dat kan ook moeilijk anders, want je hebt een adres nodig om je recensie-exemplaar naar op te sturen.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 december 2016 - 19:51
Hoi Kevin, Misschien kun je het beste dit overleggen met je uitgever: wat doen zij en wat doe je zelf? Hoeveel boeken sturen zij op en zij kennen de recensenten die voor jouw boek geschikt zijn. Ik stuur het ook naar Facebook groepen zoals Mustreads or not en Samenlezenisleuker, maar er zijn heel veel bloggers die speciaal graag fantasy lezen. Je collega's bij Zilverbron kennen die allemaal. De verkoop bij Zilverbron gaat veel via evenementen, maar ik zie je collega's ook heel veel op Facebook. Een goede recensie is geweldig maar verwacht daar geen honderden boeken mee te verkopen. Succes met je boek. Ik ben nu wel nieuwsgierig welk boek je hebt geschreven. Zet het anders onder je antwoord zoals Hay dat heeft gedaan: dat mag wel; een verwijzing onder de streep. Heb je je boek al aangemeld bij Boekpresentaties hier? Daar kun je van alles vertellen over je boek.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 december 2016 - 12:39
Bedankt voor de reacties. Het zou wel mooi zijn om 100 boeken er door te verkopen maar dat verwacht ik niet. Maar ik hoop wel een bepaalde naam op te bouwen door hier en daar mijn boek wel te laten zien. Naast de evenementen waar Zilverbron opstaat. Ik heb mijn boek nog niet aangemeld voor boekpresentaties hier. Heb het wel onder de streep neer gezet.

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 december 2016 - 13:57
Heb je bekenden die je boek gelezen hebben? Vraag ze een recensie op bol.com te plaatsen. Liefst niet alleen 'was heel leuk' maar een beetje inhoudelijk.

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
24 december 2016 - 19:44
Maar ik vroeg me nu eigenlijk af naar welke bloggers of websites kun me nu het beste benaderen om je boek aan zo'n groot mogelijk publiek aan de man te brengen? Of hebben jullie advies hoe je boek het beste daarlangs nog onder de aandacht kunt brengen?
In mijn ervaring onderhouden boekenbloggers hun blog uit liefhebberij en niet om boeken aan de man te brengen. Er gaat enorm veel (vrije!) tijd en liefdewerk in een goed gelezen blog zitten en het zijn geen marketingvehikels voor schrijvers. Als je ze als zodanig benadert, denk ik niet dat daar veel besprekingen uit voortkomen. Wat ik gedaan heb is heel veel blogs lezen (niet alleen de titels van de besproken boeken scannen), kijken wie erachter zit en een lijstje gemaakt van welke blogs mijzelf aanspraken, en ook een inschatting proberen te maken of de lezers van deze blog iets over mijn boek zouden willen lezen. Dus niet "meer is beter" maar vooral: van welke blogs zou ik het echt leuk vinden als die persoon een recensie aan mijn boek wijdt en zijn of haar mening geeft? En evenzeer: zou deze blogger zijn tijd willen besteden aan het lezen en recenseren van mijn boek, oftewel sluiten blog en boek op elkaar aan? Dat kost tijd maar is mijns inziens beter en respectvoller dan met hagel schieten en iedereen aanschrijven. Daarna heb ik er een aantal benaderd, uitgelegd waar mijn boek over ging en gevraagd of ik een exemplaar op mocht sturen voor een eerlijke recensie. Een aantal heeft daar ja op gezegd en het boek inderdaad besproken op hun blog, maar sommige gaven ook aan al een heel lange leeslijst te hebben en geen nieuwe boeken in ontvangst te willen nemen. En een of twee sprak het boek gewoon niet zo aan, dat kan ook natuurlijk. Een heel andere categorie zijn semiprofessionele boekensites die werken met een redactie. Vaak kun je een recensie aanvragen maar kost dat een paar tientjes. Boekenkrant en Bezeten Boeken zijn de eerste die me te binnen schieten, maar er zijn er meer. Ook kun je overwegen advertenties te plaatsen.

Hay

Lid sinds

19 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 december 2016 - 16:19
Jamie geeft al een uitvoerig antwoord. Aan die boekensites zou ik in elk geval Hebban als tip toe willen voegen. Bij mijn weten recenseren die nog altijd gratis. Hebban plaatst ook veel lezersrecensies, al zou ik die persoonlijk liever lezersreacties noemen. Recensies zijn objectiever (helemaal objectief bestaat niet); lezersreacties zijn in veel gevallen steunbetuigingen van fans. Als die bij een debutant gelijk vier of zelfs vijf sterren opleveren, ben ik ik zo vrij om dat met een behoorlijke korrel zout te nemen. Het is lastig om een goed advies te geven omdat er zo veel factoren een rol spelen. In welk genre schrijf je? Hoe geef je uit? Als dat bij een grote reguliere uitgeverij is, regelen die de promotie en/of adviseren je daarbij. Ze versturen ook een aantal recensie-exemplaren, zodat het jou als auteur geen geld kost. Bij een kleine uitgeverij, ook als die regulier is en je zelf niets hoeft te investeren (vaak vragen die de auteurs wel om zelf bijvoorbeeld vijftig boeken af te nemen), zijn de mogelijkheden meestal navenant bescheidener. Geef je uit in eigen beheer of via uitgevers als Boekscout of Pumbo, dan moet je meestal helemaal zelf je promotie regelen. In dat geval is het ook belangrijk hoeveel je bereid bent om te investeren. Maakt het je niets uit dat de promotie je meer kost dan je boek ooit op zal leveren, dan is het makkelijk. Denk er in elk geval goed over na. Het gros van de schrijvers legt er namelijk alleen maar geld op toe. Als je quitte speelt, heb je het al heel aardig gedaan.