Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Schrijf CV

Heeft er iemand weleens een schrijf CV gemaakt? Zo ja, hoe stel je de CV dan op? Wat vermeld je allemaal erin? Zijn er bepaalde zaken die voor een uitgever belangrijk zijn om te vermelden of juist niet? Kortom, ik weet niet precies waar ik moet beginnen. Help please? Tips of voorbeelden hoor ik graag!

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb voor de Fantasy Strijd Brugge een schrijf CV geschreven (als je daarop gaat zoeken bij dit forum, vind je vermoedelijk meer antwoorden op je vraag). Wat daarin stond: - publicaties (al dan niet regulier) - succesvolle deelnames aan bekende wedstrijden (hoge klasseringen) Ik zou het aanvullen met eventueel gevolgde cursussen (heb ik niet, althans geen relevante) en werkzaamheden (ook vrijwillige) die met schrijven hebben te maken, en dan niet alleen creatief schrijven.

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Déesse-en-France, ten eerste vind ik je erg onvriendelijk. Als iemand een vraag stelt die in jouw ogen makkelijk op te zoeken is dan kan dat, maar dat kun je ook op een normale manier brengen. Als je je eraan ergert, maak dan alsjeblieft melding in plaats van mensen op een dergelijke onvriendelijke manier terecht te wijzen. Ten tweede trek je veel te makkelijk de vergelijking met een gewoon CV. Een schrijf-CV zou ik echt wat anders indelen en misschien zijn er wel hele goede tips te geven die specifiek voor schrijvers gelden en niet voor een regulier CV.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Je moet natuurlijk om te beginnen alles op een rij zetten wat je ooit op schrijfgebied hebt gedaan - óók dat je de schoolkrant hebt gerund toen je elf was, en de campingvakantiekrant op je veertiende. En misschien dat je correspondeerde met Engelse, Duitse, Franse, Spaanse of welke buitenlandse vrienden ook. En die gids die je eens voor de plaatselijke VVV hebt geschreven, ook had je er maar een klein aandeel in (de beschrijving van het pontje van je ouders). En de scriptie over AVI schrijven. En dat je een prijs won (en bij welke wedstrijd, vanzelfsprekend). Als dat alles op papier staat, ga je strepen. Dat pontje, wat heeft dat eigenlijk te maken met het verhaal over de Vikingen dat je bij de cv opstuurt? En die penvrienden? Maar die scriptie - ja, die moet erin, want het Vikingverhaal is op AVI xxx niveau. Je gaat zo van groot naar klein, en je zeeft je informatie tot je hem sluitend hebt afgestemd op je doel. Als je ten slotte het verhaal over het pontje tóch leuk vindt om te vermelden (omdat er bijvoorbeeld veel van jezelf in zit), dan zou ik het zeker erbij zetten. Op de een of andere manier komen die 'eigen' dingen soms heel prima over bij de ontvanger, ofschoon dat een ongewisse factor is. Maar sinds ik weet dat iemand een kantoorbaan kreeg omdat hij goochelen als hobby had, ben ik er redelijk van overtuigd dat ook de vreemdste zaken soms de doorslag kunnen geven. Uiteindelijk zal het natuurlijk gaan om je verhaal / manuscript. Al heb je nog zo'n aardig c.v. opgesteld, als het verhaal niet deugt, wordt het niets. Succes anyway. :thumbsup:

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik denk dat het allereerst van belang is naar wie en waarom je een schrijf-CV instuurt. Als je een voldragen manuscript naar een reguliere uitgever stuurt, denk ik niet dat het voor je spreekt als je dat meehelpen aan de schoolkrant of je bijdragen aan een clubblad ook gaat vermelden. Integendeel, ik denk niet dat je dan erg serieus genomen wordt. Maar als bijvoorbeeld een online magazine op zoek is naar enthousiaste (meestal onbetaalde) medewerkers, ligt het heel anders. Dan kun je volgens mij vrijwel alles wat je invalt in je CV vermelden. Zomaar zonder daar over na te denken al je schrijfsels in gaan vullen, lijkt me geen goed advies.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat ik erop heb staan: gevolgde cursussen uitgegeven / dit jaar te verschijnen boeken betaalde schrijfwerkzaamheden (voor tijdschriften) vrijwillige schrijfwerkzaamheden, die regelmatig terugkomen, zoals columns voor een website en een kerkblad

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor alle tips iedereen! Ik ben nu heel wat informatie weer rijker :) @Dries: je haalt de woorden uit mijn mond. Bedankt dat je het voor me opnam. Waardeer ik echt.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat als ze een schrijf-cv vragen en je nooit eerder cursussen hebt gevolgd of iets hebt uitgegeven? Of mag je dan concluderen dat je sowieso niet in aanmerking komt?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat als ze een schrijf-cv vragen en je nooit eerder cursussen hebt gevolgd of iets hebt uitgegeven? Of mag je dan concluderen dat je sowieso niet in aanmerking komt?
Dan moet je in de 'dubbele betekenis' denk ik met een goed verhaal komen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Het maakt voor mij, in begeleidersschoenen, verschil of je aan je eerste of je zevende productie werkt Wolfke, dus misschien kun je dat erin zetten: naam manuscript, jaar van voltooien, ongepubliceerd. Het is niet alles, maar wel creatief en beter dan niets.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor je reactie Ceridwen, maar een blad met één lijntje (want dit is mijn allereerste manu ooit), zie ik mezelf niet opsturen. Nu ja, iedereen is ooit begonnen. Ik zend beter mijn gewoon CV op. Uiteindelijk moet mijn manuscript hen in de eerste plaats aanspreken en overtuigen. Ik begrijp ook wel dat ze bij voorkeur mensen kiezen die al heelhuids door de 'risico'zone heen gekomen zijn. Toch moet er ooit ook iemand geweest zijn die ... Enfin, afwachten.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jammer dat ik dit topic net eerder heb gezien. Heb net contact gehad met een heleboel uitgevers. Bedankt voor de link naar het CV, al was het dan wat onvriendelijk gebracht. Ik ben er blij mee.