Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

auteursfoto laten maken

Voor de achterkant van m'n boek moet ik een portretfoto aanleveren. Nu ben ik creatief bezig geweest met eigen camera, maar óf de belichting is niet goed, óf ik sta er zelf niet goed op. Dan toch maar een professionele fotograaf regelen, lijkt me. Betaal je dit soort dingen als schrijver zélf? En als de foto elders wordt gebruikt (achterkant boek, maar ook bijv. pers), moet je dan steeds opnieuw iets aan de fotograaf betalen? bedankt alvast!

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb mijn foto zelf betaald, en met de fotograaf van te voren besproken waar ik hem allemaal voor wilde / mocht gebruiken.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder
Als je in eigen beheer of POD uitgeeft zul je het meestal zelf moeten regelen, maar de meeste auteursportretten van reguliere uitgeverijen worden toch door de uitgever geregeld lijkt me. Een uitgever is er ook bij gebaat dat het een goede foto wordt. Wat betreft je laatste vraag: je moet één prijs met de fotograaf afspreken. Bronvermelding van de naam van de fotograaf is overigens wel gebruikelijk. Misschien kun je op een fotosite (www.zoom.nl of www.dutchphotozone.com) vragen of gevorderde amateurs je willen helpen? Goed voor hun portfolio en jij kunt die fotograaf weer aanraden bij andere schrijvers.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bji mij niet hoor Dries. Grote regulieren zoals Querido doen dat wel, maar de uitgevers die ik heb hopen toch echt dat ik zelf een foto heb. Helaas vind ik mijn studiofoto niet echt mooi, dat is wel jammer. Had van te voren beter moeten bedenken wat ik wilde (een buitenfoto), en er meer geld voor moeten reserveren (fotograaf met meer ervaring).

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je kan er misschien ook met je familie over praten, misschien kunnen hun via hun netwerken een - dan wel - amateur fotograaf voor vinden. Dan ben je meestal ook goedkoper uit. Heel veel succes ermee :).

Lid sinds

14 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik had al een aantal foto's van mezelf opgestuurd aan uitgever, nog geen reactie op gehad, maar achteraf vond ik het zelf niet mooi genoeg (zeker niet nu ik berichten over 'foto op poster' hoor). Dus het zal er wsch. op neer komen dat ik zelf de rekening ga betalen, maar ik kan het altijd achteraf nog aan de uitgever vragen natuurlijk - vandaar mijn vraag wat 'de gewoonte' is. Zojuist heb ik een afspraak gemaakt met de fotograaf van wie ik fotocursus heb gehad en direct gevraagd of ik het resultaat daarna als persfoto mag gebruiken - 'ja natuurlijk'. Dus... nog vier nachten om goed bij te slapen voor de shoot en na te denken over 'binnen of buiten'. Ik heb er idd over nagedacht een bevriende amateurfotograaf te vragen, maar ik vind mezelf erg lastig fotografeerbaar, dus wat meer 'afstand' lijkt me dan weer prettiger. Bedankt tot zover, wellicht hoor ik nog meer reacties i.v.m. de kosten!

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Kan een vriend of vriendin (met een beetje aanleg) niet gewoon een paar leuke, goede foto's nemen? Of heb je niet een paar leuke liggen (of digitaal) waar je een uitsnede van kunt maken?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Je kan hem misschien ook laten tekenen door iemand, dat is weer eens iets anders. Of mag dit niet?

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Zoek iemand die ook behoefte heeft aan een aantal goede foto's voor op een website, weblog dan wel een boek. Maak er dan een soort 'ruilhandel' van. Maak van elkaar (twee schrijvers of twee amateurfotografen) een serie goede portretfoto's, vergelijkbaar als pasfoto, maar dan iets persoonlijker. Zorg voor een rustige achtergrond, bijv. een kale muur (eenkleurig).

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Op allebei mijn 9+-boeken staat achterop een foto. Die heb ik zelf aangeleverd. Voor de eerste foto heb ik betaald, de tweede foto komt uit een shoot die ik van mijn toenmalige werkgever cadeau kreeg - je moet soms een beetje mazzel hebben.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Erg interessant topic, want hier tob ik zelf ook over. Ik sta zelf chronisch slecht op een foto, weet mezelf geen houding te geven, ... Ben relatief tevreden over de foto die mijn vader, amateurfotograaf, maakte voor mijn boekje, maar denk erover eens een 'échte' fotograaf te benaderen bij een volgende publicatie (positief denken ;)).

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn foto's heb ik laten maken door een student van de foto-academie, en daardoor voor een voordelig tarief.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Behalve een fotograaf had ik voor mijn fotoshoot ook een visagist geregeld ;). Mijn uitgever was zo lief de kosten te betalen.

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb al een leuke auteursfoto van mezelf! Al heb ik er wel een snor op gephotoshopped. :( Hij was eigenlijk voor mijn eindexamenproject van Tekenen. Maar leuk isie wel! :D Het lijkt me lollig om op mijn echte auteursfoto een plaksnor te dragen. Ik heb een raar gevoel voor humor. :D