Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tarief correctie en redactie manuscript

Ik ben gevraagd om als freelancer een of meer werken van een bepaalde auteur te corrigeren en te redigeren. Helaas is er onenigheid over de kosten. Voor een manuscript van 50000 woorden is zij bereid 250 tot 400 euro te betalen. Zij verwijst naar twee tekstbureaus die deze tarieven hanteren (het ene tekstbureau vraagt 250 euro, het andere 400). Een tarief boven de 400 euro leidt tot intrekking van het voorstel. Persoonlijk vind ik dit erg weinig voor 50000 woorden. Ik heb echter weinig tot geen ervaring op de zakelijke markt en weet dus niet wat realistische tarieven zijn. Op de websites van tekstbureaus vind ik weinig informatie over hele manuscripten en de informatie die ik vind, is tegenstrijdig. Omdat ik weet dat op dit forum meerdere mensen aanwezig zijn die manuscripten hebben geschreven of ervaring hebben als freelance corrector/ redacteur, wil ik graag vragen of dergelijke tarieven realistisch zijn.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Je kunt googelen bij uitgeverijen en zien wat je moet betalen als die je boek gaan redigeren. Het ligt er ook aan hoeveel tijd je eraan moet besteden. Als ik voor elk boek dat ik gecorrigeerd heb 250 euro had gekregen, zou ik best tevreden zijn. 50.000 woorden is nu ook weer niet zoveel.

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Gewoon je eigen grens terugrekenen. Hoeveel uur wil ji werken voor 400 euro? Je leest het manuscript een keer door. Kijkt hoeveel tijd je nog overhebt en besluit dan waar je je focus op legt. Je kunt niet alles doen dan.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Via brave new books (singel uitgever) is de correctie alleen 9 eur per duizend woorden. Basis redactie 13 eur per duizend. En uitgebreid redactie 18 eur per duizend. 250 eur voor redactie over 50.000 woorden lijkt mij weinig.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie reacties. Voor vandaag wil ik nog even een korte update geven. Ik beschouw dit niet als een incidentele klus, maar overweeg een tekstbureau op te starten. Van dit soort opdrachten zou ik moeten kunnen leven, vandaar dat ik kritisch ben over het tarief. Als ik het puur voor het plezier zou doen, zou het anders liggen. De optie om mijn inspanningen aan te passen aan haar grens zie ik persoonlijk niet zitten. Ik wil het maximale bieden. Een beetje mijn best doen zit niet in mij. Ik doe iets echt, of ik doe het niet. Tijdens mijn studie dreef ik mijn docenten al tot wanhoop met mijn extreme perfectionisme en grondigheid :D 'Wendy, het is maar een propedeusewerkstuk, hè?' 'Ja, dus?' De tarieven van Brave New Books heb ik ook gezien, evenals de tarieven van andere uitgevers op verzoek. Er is echt een enorm verschil. Ik wil niet te hoog mikken en mezelf uit de markt prijzen, maar ook geen bodemtarief rekenen. Daarvoor neem ik het schrijven te serieus. Wordt vervolgd... Maar eerst volg ik het advies van Meneer de Uil op: 'Oogjes dicht en snaveltjes toe.'

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijvende Wendy, Wil je manuscripten beoordelen of redigeren? In het eerste geval hanteer je een vast tarief, bijvoorbeeld 175 euro per 50.000 woorden en in het tweede geval een vast uurloon. Immers beoordeling is gewoon het manuscript lezen en opschrijven wat je er van vindt. Redigeren is zeer tijdrovend, ik schat tien keer meer tijd dan alleen lezen.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijvers die puur voor de goedkoopste redacteur gaan, stel ik altijd de vraag: wil je het geredigeerd hebben of goed geredigeerd hebben? Uit onderzoek is gebleken dat mensen ongeveer 250-300 w/min LEZEN. Redigeren kost uiteraard veel meer tijd, maar zal afhankelijk zijn van het ingangsniveau (iedere correctie kost tijd; hoe minder correcties nodig zijn, des te minder tijd, uiteraard). Als het puur grammatica, spelling e.d. is zou ik zeggen dat 5-8x een redelijke schatting is, en als je iets meer uitleg wil geven of feedback over dubbelzinnigheden, onlogica, elkaar tegensprekende feiten, komt Jans 10x goed in de buurt. Dus laten we zeggen dat je het tarief hebt van een schoonmaakster in het zwarte circuit dan kom je op 450 EUR. (NB: een beunende bouwvakker is duurder!)

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Schrijvers die puur voor de goedkoopste redacteur gaan, stel ik altijd de vraag: wil je het geredigeerd hebben of goed geredigeerd hebben?
Je leest mijn gedachten, meneer Leonardo.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@ janpmeijers: Ik freelance ook en volgens mij is het toch wel gebruikelijk om voor corrigeren en redigeren een prijs per 1000 woorden te vragen, hoor. Uurtarief maak ik zeer zelden mee (is ook lastig te verantwoorden). Voor alleen beoordelen spreek ik meestal wel een vaste prijs af per manuscript, uiteraard afhankelijk van het aantal woorden en de wensen. @ Wendy: De tarieven van Brave New Books zijn hier al eerder voorbijgekomen en vind ik belachelijk hoog. Ik weet eigenlijk wel zeker dat de freelancers van Singel dat (lang) niet betaald krijgen. Persoonlijk vind ik 400-500 euro ex. btw in dit geval heel redelijk, tenzij er uitzonderlijk veel aan het manuscript moet gebeuren. En dan ben ik een redacteur met opleiding en een aantal jaar ervaring. Dat geldt voor jou niet, denk ik? Als schrijver zou ik jou dan niet eens inhuren (niet gemeen bedoeld, maar er zijn genoeg betere mensen die het voor minder willen doen) of in ieder geval een stuk lager bieden. Kwestie van vraag en aanbod.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Elo-Schrijft, Even terzijde: Vorig jaar heb ik een manuscript (53.000 woorden) laten beoordelen door een gerenommeerd bureau. Dat kostte me € 155,- Dit bureau biedt ook volledig redigeren aan. Dan krijg je een offerte van het geschatte aantal uren dat de redacteur nodig zal hebben. (Dan betaal je dus per uur.)

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Elo: Dan neem ik aan dat het aantal correctie-uren wordt geschat aan de hand van de beoordeling? Zeg, een manuscript dat weinig redactie nodig heeft t.o. een dat veel redactie behoeft. Puur vraag uit interesse hoor. Dan zou logischerwijs het uitgangspunt de beoordeling zijn, die dan komt met een offerte voor redactie.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mirandala, Ik ben zo vrij te antwoorden - al richt je je vraag aan Elo - ja, de te bestede tijd aan redigeren wordt geschat aan de hand van de beoordeling van het manuscript. Ik heb het bij een beoordeling gelaten.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dan zou het voor een freelancer zeker handig zijn om die beoordeling standaard als eerste aan te bieden. Dan kun je van daaruit de tijd die het redigeren gaat kosten - en dus je prijs - bepalen.

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mirandala, precies! @Schrijvende Wendy, maak dus een duidelijk onderscheid tussen beoordelen van een manuscript - plot/karakters/ opbouw enz. En daadwerkelijk redigeren. Aan dat laatste zou ik nooit beginnen, maar dat terzijde.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ja, dat lijkt me een goed advies, zo zou ik het ook doen. Ik redigeer zelf vooral voor uitgevers, die vanwege het grote aanbod aan redacteuren nog lager kunnen bieden. Het voordeel is natuurlijk wel dat ik vrij zeker weet dat ze het manuscript aanleveren en zullen betalen, dat er misschien meer opdrachten zullen volgen en vooral dat het manuscript al een bepaald niveau heeft. Dat alles moet je bij individuele schrijvers nog maar afwachten. Ik loop daarbij een stuk meer risico, en dus vraag ik voor redactie van hun manuscripten een hoger tarief.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Allen: Bedankt voor de nieuwe reacties, de succeswensen en de adviezen! Vanwege griepklachten houd ik het kort, maar ik vind het wel zo netjes om even iets van mij te laten horen. Het gaat hier inderdaad om corrigeren/ redigeren en niet om beoordelen. Voor een beoordeling zou ik de genoemde bedragen dan weer erg hoog vinden. Wel een goed idee om beoordeling ook als dienst aan te bieden. Deze auteur heeft er alleen geen behoefte aan. @Odile en @Tja: ik heb zo mijn redenen om te verwachten dat deze auteur met hele mooie teksten aan komt zetten :) @Allen: Ik begrijp dat 400 euro (haar bovengrens) een redelijk bedrag is. Goed om te weten! Zoals gezegd ken ik de zakelijke markt nog niet zo goed, dus feedback van meer ervaren mensen komt goed van pas. @Elo-schrijft: Ik stel het op prijs dat jij als ervaren freelance redacteur jouw visie met mij wilt delen. Zo weet ik dankzij jouw bericht dat 400 euro een redelijk tarief is en dat ik als starter beter lagere tarieven kan vragen, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt. Bedankt daarvoor. Wees gerust, ik vind het niet 'gemeen' dat jij mij niet in zou willen huren en dat jij andere mensen beter vindt. Dat is helemaal aan jou. Ik heb ook zo mijn mening over andermans kwaliteiten en dat bedoel ik verder ook niet onaardig. Smaken verschillen nu eenmaal.
En dan ben ik een redacteur met opleiding en een aantal jaar ervaring. Dat geldt voor jou niet, denk ik?
Wat bedoel je hier precies mee? Dat ik geen redactionele opleiding heb gevolgd of dat ik helemaal geen opleiding heb gevolgd? Optie 1: klopt! Optie 2: klopt niet! Ik heb een universitaire bachelor in de geesteswetenschappen afgerond. Zie bericht #5. Mocht je optie 2 bedoelen, mag ik deze quote dan met de DUO (voorheen: IBG) delen? Hun brieven worden nogal vervelend, dus ik heb graag dat zij denken dat ik geen opleiding heb gevolgd :D (O ja, ik zou het kort houden)

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vanzelfsprekend bedoelt Elo optie 1. Let goed op. Als amateur een bureau opzetten en geld gaan vragen voor het uitvoeren van je hobby, daarmee houd je jezelf en je klant voor de gek. Je kunt een perfectionist en een goed amateurschrijver zijn. Die dingen maken je nog geen redacteur. Je kunt een stuk incidenteel redigeren/corrigeren omdat de schrijver om welke reden dan ook niet naar een professioneel beoordelaar/redacteur wil stappen, ook dat maakt je geen redacteur. Een opleiding in het vakgebied is het minste wat enige toekomstige klant van je mag verwachten. Dit volledig off-topic, mijn excuses.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Diana Silver Ik vind jouw reactie niet op off-topic. Daar zou ik wel een vraag in plaatsen. Bij deze. Wat zijn je kwalificaties, Schrijvende Wendy? Ik kreeg onlangs in het kader van een wedstrijd een geredigeerde versie van mijn inzending. Ik dicht mezelf een meer dan gemiddeld taalgevoel toe, maar ik stond echt te kijken van de aanwijzingen en kanttekening van de redactie. Toen ik het verhaal had aangepast en doorlas, vond ik het twee keer zo sterk. Enkel en alleen door de gewijzigde details. Ik denk dat je vooraf moet kunnen aantonen/ verzekeren dat jouw werk een dergelijk effect op de tekst en schrijver kan hebben, voordat je er geld voor gaat vragen.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat is de richtlijn? Zou een schrijver een freelancende redacteur met de gewenste opleiding en ervaring willen benaderen, wat is dan die gewenste opleiding en ervaring? Hoe weet de schrijver dat hij met een redacteur met een gedegen achtergrond te maken heeft? Of komt dit in de praktijk neer op: schrijver B huurt redacteur. X in, want deze redacteur deed een goede redactie op het manuscript van schrijver A. Dan zou de stap 'tekstbureau' door de schrijver overgeslagen kunnen worden. En heeft de redacteur belang bij het uitzoeken van veelbelovende manuscripten, want goede reclame.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoe weet de schrijver dat hij met een redacteur met een gedegen achtergrond te maken heeft? Of komt dit in de praktijk neer op: schrijver B huurt redacteur. X in, want deze redacteur deed een goede redactie op het manuscript van schrijver A.
In het geval van individuele redacteurs die zich op internet aanbieden, is er doorgaans een CV op hun site te vinden. Ik hoor anderzijds ook wel eens van schrijfvrienden dat ze zo tevreden waren over de beoordeling van redacteur X. Maar dat vind ik persoonlijk geen bewijs voor de kundigheid van een redacteur. Verbeteringen kan iedereen wel aanwijzen en soms zijn schrijvers iets te snel tevreden. Dat wil dus niet altijd zeggen dat de redacteur professioneel werk heeft geleverd.

Lid sinds

8 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik lees in bericht #19 over het voor de gek houden van opdrachtgevers. Ik vind het onacceptabel dat mijn integriteit hier ter discussie wordt gesteld. Ik houd helemaal niemand voor de gek. Ik ben naar (potentiële) klanten volkomen open en eerlijk over mijn achtergrond. Op mijn website komt gewoon mijn CV te staan. Mijn opleiding is ook online te checken. Als ik een redactionele opleiding of grote opdrachtgever zou verzinnen, dan zou ik mensen voor de gek houden. Dat doe ik niet. Sterker nog: opdrachten die ik te hoog gegrepen vind, weiger ik. Verder bestaat mijn aanbod vooral uit het zelf schrijven van teksten. Mijn bericht #5 is wellicht niet duidelijk genoeg, omdat ik aangeef 'van dit soort opdrachten' te moeten leven. Met 'dit soort opdrachten' bedoel ik niet per se correctie en redactie, maar ook tekstschrijven. Op dit vlak had ik duidelijker moeten zijn. Mijn excuses hiervoor. Aangezien mijn integriteit hier ter discussie staat, concludeer ik dat mijn positie op dit forum niet meer houdbaar is. Ik begrijp niet hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik heb niemand bedonderd en nergens opleidingen of ervaringen verzonnen. Integendeel: ik had een positieve bijdrage willen leveren en van elkaar willen leren. Jammer dat mijn goede intenties zo anders zijn overgekomen. Ik wil even benadrukken dat er wat mij betreft geen sprake is van een conflictsituatie en dat ik tegen niemand hier persoonlijke bezwaren heb. Ik vind het alleen heel erg jammer dat mijn intenties zo anders zijn overgekomen!

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Schrijvende Wendy Je gaat ons toch niet op grond van één ongelukkig geformuleerde en/of overgekomen reactie verlaten? Dat zou jammer zijn en niet terecht, denk ik. Ik lees uit de reactie van Diana namelijk niet dat zij het specifiek over jou heeft en geloof niet dat ze haar reactie als aanval op jou bedoelde. Dat je het zo opvat, kan ik me overigens wél voorstellen. Is het niet beter om Diana rechtstreeks te vragen wat ze bedoelde? Uit post 22 blijkt dat trouwens al, lijkt me zo.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik denk dat ik maar stop met proeflezen en redigeren. Nee, ik ben geen redactrice. En nee, ik heb er geen buitenhuis aan overgehouden. Maar wel alles met liefde gedaan. Helaas levert liefde weinig geld op.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik ben het met Hay een. Je vat de reactie van Diana veel te persoonlijk op, terwijl deze eigenlijk gewoon algemeen bedoeld is. Als je professioneel redacteur wil zijn, moet je jezelf verkopen. Om jezelf te verkopen gebruik je punten die Diana aangeeft, opleiding, ervaring enz. Zo kan de klant voor zichzelf een goede beslissing kan maken voor wie in te huren. Dat heeft verder niks met jou ervaring opleiding enz. te maken schrijvende Wendy en ik zie deze nergens ter discussie staan.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wendy, ik hoop dat je dit nog leest, want een verklaring mijnerzijds is zeker nodig. Het spijt me dat dat zo ver is gekomen. Jouw integriteit als schrijver heeft nooit ter discussie gestaan, je goede intenties nog minder. Maar belangrijker, want hier ligt een misverstand: je eerlijk en openheid ook niet, ik heb nooit ook maar een moment gedacht dat je tegen mogelijke klanten zou willen liegen. Mijn opmerking 'daarmee houdt je jezelf en je klant voor de gek' was veel algemener bedoeld dan een persoonlijk aanval op jou. Bij deze dan ook mijn excuses dat het toch zo is overgekomen. Mijn punt - als je het nog wil horen - was dat ik denk dat zodra iemand een bedrijfje opzet, mensen (ondanks volledige openheid van de redacteur over diens achtergrond) sneller geneigd zijn aan te nemen dat ze met een professional te maken hebben. Ik heb dit om mij heen zien gebeuren en ben daarom persoonlijk niet zo blij met meer mensen die zonder desbetreffende opleiding redactie aanbieden voor geld. Wat op geen enkele manier een oordeel is over jou, je integriteit of je intenties. Ik hoop dat je mijn excuses wil aanvaarden en blijft, want niemand hier zou je willen zien vertrekken.