Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tenpages.com - kopiëren eerste tien pagina's

Via Google stuitte ik op de website Tenpages.com. Je kunt tien bladzijden van je manuscript op de website plaatsen. Bij 'veelgestelde vragen' vond ik geen afdoend antwoord op mijn vraag "hoe zit het met auteursrechten'. Ja, je behoudt ze ten alle tijde, maar wie schetst mijn verbazing (toen ik eenmaal een account had aangemaakt) nadat ik nieuwsgierig was geworden naar de inhoud van een bepaald manuscript dat ik die tien bladzijden domweg kan kopiëren en ze doodleuk in een eigen Word document kan plakken! Ik heb Tenpages.com een mailtje gezonden met de opmerking dat ik het concept op zich erg leuk vind, maar wat ze van plan zijn met het feit dat teksten domweg te kopiëren zijn... Graag hoor ik jullie mening hierover. Ik bedoel, voor mij is mijn manuscript een kínd. Een kind dat ik best aan de wereld wil tonen, maar ik vind het een uiterst naar idee dat willekeurig wie 'zomaar' tien bladzijden van mijn werk in zijn eigen PC kan zetten. Zelfs op site's waar je je boek als e-book kunt plaatsen, gebeurt dit niet. Graag reacties.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Of het concept werkelijk zo aantrekkelijk is, waag ik te betwijfelen, maar oordeel zelf en kijk eens op: http://www.schrijvenonline.org/forum/101806 Overigens is het overnemen van teksten op internet moeilijk te bestrijden en vrijwel nooit waterdicht te maken. Hooguit is het een beetje onfatsoenlijk als het onverlaten te gemakkelijk wordt gemaakt, maar uiteindelijk zijn het de mensen die inbreuk maken op andermans auteursrecht die fout bezig zijn (en niet primair de website-eigenaar waarop de teksten staan). Ik snap heel goed dat je jouw manuscript als je kindje beschouwd. Kijk eens bij de Veelgestelde vragen op deze site, daar staat al veel info over auteursrecht en wat je kan doen om je werk te beschermen.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je iets op internet zet, kan het gekopieerd worden. Er is geen enkele manier om dat te voorkomen. Dat betekent natuurlijk niet dat mensen het onder hun eigen naam uit mogen geven en alles, je behoudt ten alle tijden het auteursrecht. Maar dat is internet. Je kunt het kopieren, klaar. Niks aan te doen, helemaal niks.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Misschien stel ik nu een hele domme vraag; maar je kunt toch pas over auteursrecht spreken als je boek daadwerkelijk is uit gegeven? Dit gaat over manuscripten. Ik heb nu het idee dat iedere 'halve zool' die denkt "hé, dat is een leuk lopende zin in dat manuscript van Babooshka" er iets mee kan doen. Of ben ik té wantrouwig?? Sowieso is er op de wat betere sites die e-boeken plaatsen géén mogelijkheid om te kopieëren.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nee. Auteursrecht heb je zodra je iets maakt. En ja, iemand kan een mooie zin uit jouw werk jatten en zelf gebruiken, dat hou je niet tegen en volgens mij mag dat ook gewoon, een zin, tenzij die echt heel specifiek is voor jouw stijl. Ook e-books zijn te kopieren, desnoods door een screenshot te maken van elke pagina en die door OCR software naar tekst om te zetten.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder
Auteursrecht is inderdaad van kracht zodra je een origineel werk maakt. Het maakt niet uit of je het schrijft of typt, of je er een copyrightteken bij plaatst of niet. Copyright heb je gewoon, punt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er dan niks mee kan gebeuren. Misschien is het plaatsen van de tien pagina's in platte tekst te makkelijk. Misschien moet men er bij Tenpages afbeeldingen van maken of het in Flash zetten. Zoals Micha al zegt: alles is te kopiëren, maar dan wordt het wel moeilijker. En even voor de duidelijkheid, ik wil niet nog een topic over het algemene concept van TenPages. Die discussie wordt hier gevoerd: http://www.schrijvenonline.org/forum/101806 Dit mag blijven staan, maar gaat dan specifiek over het zichtbaar (en kopieerbaar) zijn van de eerste tien pagina's op hun site.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Dries, Ik snap dat je de site en de diverse forum onderwerpen overzichtelijk wil houden, maar ik zit nog niet zo lang op deze site en als ik zie hoeveel forum onderwerpen er zijn, dan duizelt het mij soms. Excuses als ik een nieuw onderwerp aanmaak waar al iets over bestaat of is geschreven, maar jouw wijze van reageren "ik wil niét" schiet mij wat in het verkeerde keelgat. Heb een beetje geduld met mensen die nieuw zijn, hier, oké? Thanxx!

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Uhm... Dries zegt toch gewoon dat hij niet nog een topic daarover wil. Welk probleem maak je er nu zelf van? Die klemtonen leg je denk ik zelf.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Zjors, het gaat om de toon die de muziek maakt. Ik ben er inmiddels nu achter dat ik via de zoekmachine een hoop kan vinden en begrijp de werking van de site nu beter. "Ik wil je graag verwijzen naar forumonnderwerp met dat en dat nummer o.i.d." vind ik toch iets gezelliger klinken. Maar goed, dat is mijn mening.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Vooral een laaaaaaaaang stuk over plagiaat enzo. Maar het gaat langs het hier aangegeven thema. De vraag was of iemand een tekst die op het web staat mag kopiëren en gebruiken zonder toestemming van de auteur en zonder bronvermelding. Nee, dus. Trouwens, als we helemaal Pietjeprecies willen zijn dan zijn er twee definities die we uit elkaar moeten houden: Plagiaat duidt op het overnemen van andermans werk zonder correcte bronvermelding, terwijl piraterij duidt op het moedwillig publiceren van andermans werk waarbij men beweert zelf de auteur te zijn. Een plagiaatpleger is dus een sloddervos, maar een piraat is een boef. Ehhhh....en mijn onderschrift is...van....???

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Beheerder
Babooshka, mijn opmerking was algemeen, niet specifiek naar jou. En als ik zeg 'ik wil niet' dan heeft dat een duidelijke reden die ik er altijd bij vermeld. Als ik zeg 'zou je alsjeblieft' dan negeert de helft van de mensen zo'n opmerking. Wat ik dus wilde aangeven is dat in dit topic gepraat kan worden over de eerste tien pagina's op tenpages en de mogelijkheid om die te kopiëren. Dit topic mag dus blijven bestaan voor het bespreken van dat specifieke onderdeel. De rest kan worden besproken in het bestaande topic.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ellabella, zowel het plegen van plagiaat als wat jij piraterij noemt zijn allebei misdrijven. Dus om in jouw woorden te blijven: de plegers ervan zijn allebei 'boeven'.
Ik zeg ook dat het niet mag, maar het is juridisch lastiger vast te stellen of iemand die niet aan bronvermelding doet dat bewust niet doet of gewoon een knuppel is en niet weet hoe het moet. In het geval van piraterij is dat glashelder.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dries, bedankt voor je reactie. Mag ik jouw mening/reactie vragen op proeflezen (Roman De Medici Erfenis) ? Zie mijn reactie aldaar. Dank je wel.

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb ook ooit 10 pagina's geplaatst op TP, gewoon als uitprobeersel niet echt serieus, het ms was er ook helemaal niet klaar voor en ik heb het later helemaal afgeschreven en als freebook gepubliceerd. Maar goed, wat ik wil zeggen is dat ik via een forum een link zag naar die tien pagina's. Het is allang van de site maar die 10 pagina's leven nog online. Kwam ik via Google achter.