Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Even een cover maken (voor- & achterplat)

 

Om met de deur in huis te vallen: Ik ben me het lazarus geschrokken.

Een pdf met de boektekst opsturen dat lukt wel, maar dan die cover.

Daar moet (!) je een specifiek programma voor gebruiken. De betaalde versies ken ik van naam (Adobe, CorelDraw) en ik weet dat ze stinkend duur zijn. Met name voor het opmaken van een enkele cover waarna ik ze verder niet gebruik.

De gratis versies. Inkscape: alleen een bètaversie voor de Mac. Paint.net: alleen voor Windows beschikbaar. Makkelijk kiezen. De bètaversie van Inkscape functioneert an sich goed. Intuïtief is het programma niet. Na wat hannesen een pagina ingesteld, plaatje binnengehaald. Ik krijg het niet op maat. Tekst krijg ik er ook niet in. Etc, etc. Na twee uren gekapt.

Mijn doel: Ik wil eens zien hoe een POD boek eruit ziet. Een twintig jaar oud verhaal gepakt. Alleen de spellingchecker er overheen en opmaken met linker/rechterpagina’s, headers en footers. 

De cover is niet meer dan een grijze achtergrond, één foto, titel en auteurnaam.

Rug: Titel + Auteur. Achterkant helemaal leeg (zelfde grijze tint). Dat is alles. Zo’n pakket leren kennen zonder handleiding gaat dagen kosten. Hoe hebben de self-pubbers die met Pumbo in zee zijn gegaan dit gedaan?

 

Lid sinds

5 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik zit momenteel met hetzelfde probleem. Met wel als verschil dat ik Photoshop bezit, en daar een klein beetje mee kan omgaan, en sinds twee weken via een cybermonday deal ook InDesign (maandelijks op te zeggen).
Die laatste is gruwelijk om mee te werken. Maar ongeveer het enige programma om het binnenwerk netjes aan te leveren. 
Het grote probleem van de cover vind ik ook dat je die pas kan maken als je het binnenwerk gereed hebt. Dan weet je pas de rugdikte. En dat binnenwerk lukt me niet eens (uitlijnen, afbreken, ruimte tussen de regels, alinea’s etc). Ik heb Pumbo inmiddels bestookt met vragen, maar echt gerichte hulp krijg je niet. Wat logisch is, anders kunnen ze hun verdienmodel wel de prullenbak in doen. 
Ik heb vorige keer een middenweg bewandeld en aquazz ingeschakeld. Mooi resultaat, goede hulp en wat je ervoor betaalt is zeer redelijk. 
Alleen denk ik dan: wat zij kan, waarom kan ik dat niet? Dus ik wilde het nu ook zelf proberen. Zit al twee weken te prutsen. 

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het is inderdaad het beste de cover als laatste te maken. De uitgevers hebben een hulpmiddel waarmee je rugdikte berekend als je het aantal pagina's weet.

Pumbo heeft mij ondertussen goed geholpen. Feitelijk de hele zaak geregeld op basis van een aangeleverd Word document. Ik moet er wel bijvertellen dat het om een egale grijze cover ging. Met één foto, titel en schrijversaam. Op de rug ook titel en schrijversnaam. Het gaat om de vervaardiging van één enkel exemplaar (persoonlijke belevenissen over een hartoperatie). Naast het bezit van de geschiedenis in boekvorm ging het mij om te ervaren hoe een POD boek eruit ziet. Als voorbereiding om de publicatie van mijn fictie debuut (nu in redactiefase). Of Pumbo altijd zo sympathiek en behulpzaam is weet ik niet  ;-)

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik ben zelf artistiek ontwerper en werk vaak met photoshop. Je ontwerp volledig maken en nadien de dikte van de rug gewoon aanpassen (uiteraard in verhouding met de grootte van het lettertype etc) is op zich heel weinig werk. Natuurlijk geldt dit voor alles "als je weet hoe het moet".

Als ik ergens mee kan helpen hoor ik het graag (want ik vind hier niet direct een concrete vraag terug).

De meest gebruikte programma's op zich zijn inderdaad duur maar er zijn ook alternatieven. Van photoshop heb je bijv. ook een goedkope versie (minder dan 100€) die heet "Elements" en is voor wat je nodig hebt meer dan voldoende. In mijn lessen fotografie raad ik mijn studenten dit programma ook aan (is dus ook van Adobe en op veel vlakken hetzelfde als photoshop én gebruiksvriendelijker).