Start » Forum » Het uitgeefproces » Eigen beheer en pod » Keurmerk voor boeken in Eigen Beheer

Keurmerk voor boeken in Eigen Beheer

14 reacties [Laatste bericht]
Esje
Laatst aanwezig: 1 jaar 44 weken geleden
Sinds: 30 Jan 2015
Berichten: 73

Keurmerk voor boeken in Eigen Beheer

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van dit idee. Het schoot me ineens te binnen en ik denk dat het een uitkomst kan bieden voor een hoop schrijvers die in Eigen Beheer hebben uitgegeven om vervolgens te verdwijnen in de grote berg rommel die er door POD-uitgeverijen op de markt wordt gebracht.
Het is een puur hypothetische vraag trouwens, want ik heb niet de autoriteit om serieus genomen te worden op dit gebied. Wat denken jullie? Zou dit een meerwaarde zijn voor de boekenmarkt?

Het idee:

Een 100% onafhankelijk keurmerk voor uitsluitend Eigen Beheer en POD-boeken om het voor de lezer makkelijker te maken de pareltjes (die er ook zeker tussen zitten) van het gros te scheiden.

Als je als schrijver interesse hebt in het keurmerk, kun je gratis je boek (of e-book) toesturen.
‘’Wij’’ bepalen dan of we het kwalitatief Slecht, Matig, Goed, of Zeer Goed vinden. Bij Zeer Goed krijgt het boek een (digitaal?) keurmerk en een gratis recensie op ‘’de website’’. Hierbij wordt gelet op de volgende punten:
o Is het boek geredigeerd? (Spel- of stijlfouten.)
o Is de lay-out makkelijk leesbaar? (Alinea indeling, lettertype, hoofdstukken, bladspiegel, etc.)
o Hanteert de auteur een aangename schrijfstijl? (Leest het makkelijk? Zijn het perspectief en de tijdsaanduiding consequent? Veel of weinig moeilijke woorden? Clichés, etc.)
o Komen de personages uit de verf? (Echtheid, originaliteit, dialogen, spreken ze de doelgroep aan?)
o Hoe is het verhaal? (Plotgaten, climax, cliffhangers, gebruik van flashbacks? Hoe pakt dit uit?)
o Hoe verkoopt het boek tot nu toe? Wat zijn de lezersreacties? Hoe betrouwbaar zijn die?

Eventueel kan dit aan de hand van een checklist zodat alle boeken op dezelfde punten worden beoordeeld.

De beoordelaars moeten dus wel een bepaald niveau hebben en op geen enkele wijze in verband kunnen worden gebracht met de auteurs om het keurmerk zeggenschap te laten hebben. Dit kost uiteraard veel tijd en moeite. Daar zal toch op de één of andere manier een vergoeding tegenover moeten staan, wat het weer lastig maakt om het 100% onafhankelijk te houden. Ik zou dan ook niet weten hoe je dit zou kunnen opzetten. Mijn vraag is eigenlijk alleen of je denkt dat zo’n keurmerk iets toe te voegen heeft?

Reacties

Likaiar
Laatst aanwezig: 2 jaren 5 dagen geleden
Sinds: 23 Aug 2013
Berichten: 416

Hoi Esje,

Ik snap je idee, ik snap waar het vandaan komt. Het is alleen lastig om een keurmerk te geven voor boeken. Iedereen heeft een eigen smaak en daardoor kunnen boeken 'afgekeurd' worden terwijl ze dat niet moeten zijn.

Het is wat mij betreft ook niet persé nodig. Je kunt boekbloggers vragen om een recensie te schrijven. Je krijgt dan meestal een waardering van 1 tot 5 sterren en zij letten ook op de dingen die jij aangeeft.
Je kunt er als uitgever dan zelfs voor zorgen dat je op een eventuele tweede druk die recensies kunt citeren op je achterflap. Dat heeft volgens mij ook het effect wat je wilt teweegbrengen.

Esje
Laatst aanwezig: 1 jaar 44 weken geleden
Sinds: 30 Jan 2015
Berichten: 73

Ja klinkt ook heel logisch, Likair. Maar het blijft wel een probleem dat Eigen Beheer bij voorbaat al niet serieus wordt genomen. Ook door mij niet trouwens, ik zou niet snel zo'n boek aanschaffen. Ik denk dat ik daarom nooit voor POD zou kiezen voor mijn ms. Het is best sneu om die webshop van b.v. Boekscout te zien met al die hoge reviews die door familieleden zijn geschreven en dan zo'n kort fragment vol spelfouten ernaast. Daar zou ik niet tussen willen staan.
Maar lijkt me ook enorm frustrerend als het bij een reguliere uitgever niet lukt, om dat manuscript dan maar in de la de laten liggen. The struggles, haha.

Esje
Laatst aanwezig: 1 jaar 44 weken geleden
Sinds: 30 Jan 2015
Berichten: 73

Wat ik bedoel is echt een algemeen geaccepteerd keurmerk wat het niveau van de gemiddelde boekblogger ontstijgt. Iets wat dezelfde waarde heeft als het logo van een grote uitgeverij op de omslag, zodat lezers en boekhandels kunnen zien dat het product eenzelfde soort kwaliteit heeft als boeken waar bijvoorbeeld Clavis op staat. Vandaar ook: 'ik heb niet de autoriteit om serieus genomen te worden op dat gebied', want ik ontstijg het niveau van de gemiddelde boekblogger namelijk niet. Maar het lijkt me gewoon mooi als zoiets zou bestaan...

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Het idee is misschien wel mooi, maar realistisch lijkt het me niet.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Yrret
Laatst aanwezig: 3 uren 47 min geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074
Esje schreef:

Iets wat dezelfde waarde heeft als het logo van een grote uitgeverij op de omslag, zodat lezers en boekhandels kunnen zien dat het product eenzelfde soort kwaliteit heeft als boeken waar bijvoorbeeld Clavis op staat.

Ik snap - denk ik - je goede bedoelingen wel. Maar een logo van een grote uitgever zegt natuurlijk niet alles - en zeker niets over de kwaliteit van het boek - voor mij. Er zijn zelfs enkele uitgevers waar ik geen enkel boek van zou kopen - puur om het logo van die uitgever. Dat ligt dan niet aan de schrijver of het onderwerp - maar uitsluitend aan de uitgever. Het is voor mijzelf zo dat als een min-uitgever een schrijver weghaalt bij een plus-uitgever - ik;

1 De schrijver bericht dat zijn boek nu uitgegeven is bij een pruts-uitgever.
2 Ik haar/zijn boeken [uitgegeven door die prutsuitgever] niet meer zal kopen en niet meer zal lezen.

De volgende punten zijn beslist handig als meetmethode. Maar het is voor mij een 100% zaak dat uitgevers dit niet doen. Dus waarom dan wel voor - Eigen Beheer en POD-boeken?

Esje schreef:

Is het boek geredigeerd? (Spel- of stijlfouten.)

Dat zou - verplicht - in het boek vermeld moeten zijn.

Esje schreef:

Is de lay-out makkelijk leesbaar? (Alinea indeling, lettertype, hoofdstukken, bladspiegel, etc.)

Er staan nogal wat boeken in de top 100 aller tijden die hier totaal geen aandacht aan hebben besteed. Geronimo Stilton en Thea Stilton zijn de enigen die hier 100% aandacht aan besteden .

Esje schreef:

Hanteert de auteur een aangename schrijfstijl? (Leest het makkelijk? Zijn het perspectief en de tijdsaanduiding consequent? Veel of weinig moeilijke woorden? Clichés, etc.)

Dit is niet meetbaar.

Esje schreef:

Komen de personages uit de verf? (Echtheid, originaliteit, dialogen, spreken ze de doelgroep aan?)

Een doelgroep is een cliché. Daar kan per definitie geen fatsoenlijk boek uit voortkomen.

Esje schreef:

Hoe is het verhaal? (Plotgaten, climax, cliffhangers, gebruik van flashbacks? Hoe pakt dit uit?)

Een nuance is ...

Esje schreef:

Hoe verkoopt het boek tot nu toe?

Wie koopt dat boek? Al zijn het er 10.000.000. Dat zou net zo goed een reden mogen zijn om het boek niet te kopen.

Esje schreef:

Wat zijn de lezersreacties?

Ik heb een buurman die zeer regelmatig die sites bezoekt - om te reageren. Na een paar stevige borrels schrijft hij dan tientallen reacties op een avond. Over alles. Geweldig gegeten. Fantastisch hotel. Vlotte bediening. Vriendelijke wc-juffrouw. Spannend boek. "Pageturner" Het beste wasmiddel dat er bestaat.

Esje schreef:

Hoe betrouwbaar zijn die?

Not!

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 45 min 21 sec geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4849

En dan verwacht je van de schrijver dat die betaalt voor de keuring? Denk dat er weinig mensen zijn die gaan betalen als hun boek afgekeurd wordt. Succes met innen smile

Scribendi salutem!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 13 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Ik meen dat Leonardo Pisano een hele checklist heeft met punten om op te letten bij de beoordeling van een verhaal / boek / manuscript.

Bij de verwerking van al die punten - het zijn er nogal veel - zou je tot een kwalificatie moeten kunnen komen. Die zou dan ingebouwd moeten zijn in het systeem, zoals je ziet bij bijvoorbeeld psychologische tests: zoveel vragen beantwoord met 'ja' (of 'nee') heeft een zekere score tot gevolg en daaraan gekoppeld een graad van kwaliteit, waarna een keurmerk al dan niet wordt toegevoegd.

Esje schreef:

Daar zal toch op de één of andere manier een vergoeding tegenover moeten staan

Die door de uitgever - in eigen beheer - betaald dient te worden, lijkt mij. Maar als het gezegde 'Wie betaalt, bepaalt', waar is, heeft een keurmerk geen enkele zin.

Esje schreef:

Mijn vraag is eigenlijk alleen of je denkt dat zo’n keurmerk iets toe te voegen heeft?

Alles hangt daarbij af van de keurmeester. Hij / zij moet boven alle partijen staan, dus onafhankelijk zijn, en ter zake deskundig om een afgewogen oordeel te geven. Bovendien moet hij / zij van dermate goede naam en faam zijn dat er geen enkele schijn van welke beïnvloeding ook rondom die persoon zweeft.

Lijkt me erg moeilijk zo iemand te vinden. Uiteindelijk denk ik dat je hem / haar beter vóór publicatie bij het werk kan betrekken, zodat het boek in optima forma de wereld ingaat en mogelijk een goede ontvangst wacht.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

krommenaas
Laatst aanwezig: 5 uren 27 min geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 298

De markt voor boeken in eigen beheer is zo klein dat het keurmerk nooit significante bekendheid kan verwerven. En als het niet bekend is kan iedere prutser zijn eigen keurmerk uitvinden en dat op zijn boek zetten.

De uitgeverijen zijn de de facto keurmerken voor boeken en dat zal niet veranderen.

MVSmit
Laatst aanwezig: 34 weken 4 dagen geleden
Sinds: 14 Mrt 2012
Berichten: 229
krommenaas schreef:

De markt voor boeken in eigen beheer is zo klein dat het keurmerk nooit significante bekendheid kan verwerven. En als het niet bekend is kan iedere prutser zijn eigen keurmerk uitvinden en dat op zijn boek zetten.

De uitgeverijen zijn de de facto keurmerken voor boeken en dat zal niet veranderen.

Die verandering is al een tijdje in Amerika en Engeland bezig, waarom zou hier alles bij het oude blijven. Wishful thinking misschien?

'Well, I'm still a million bucks shy of bein' a millionaire' - Del Griffith

Scorpio
Laatst aanwezig: 6 weken 23 uren geleden
Sinds: 27 Jul 2006
Berichten: 1154

Een keurmerk realiseren lijkt mij niet eenvoudig (lees: buitengewoon lastig) én kostbaar. Een jaarlijkse prijs voor het beste in eigen beheer uitgegeven boek is misschien wel haalbaar.

krommenaas
Laatst aanwezig: 5 uren 27 min geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 298
MVSmit schreef:

Die verandering is al een tijdje in Amerika en Engeland bezig, waarom zou hier alles bij het oude blijven. Wishful thinking misschien?

Als je bedoelt dat indy publishing toeneemt, sure, en dat juich ik ook toe, maar welk keurmerk bestaat daarvoor? Geen, zover ik weet.

fritztheknife
Laatst aanwezig: 34 weken 3 dagen geleden
Sinds: 12 Sep 2011
Berichten: 192

Hoi Esje,

Er bestaat al een keurmerk voor zelf-uitgegeven boeken en dat is dat je als schrijver de taak op je neemt een zo goed mogelijk product op de markt te brengen.
En daarmee bedoel ik niet alleen de tekst van je boek, maar ook het ontwerp van de cover, de flaptekst, de marketing, de prijs e.d.

In de Engelstalige self-pub wereld houden veel schrijvers zich aan de zogenaamde ‘best practises’, gouden regels die helpen om een zo goed mogelijk product op de markt te krijgen.
Hieruit volgt een zekere professionaliteit, iets dat een serieuze self-pubber toch echt zal moeten hebben.

Op dit moment is het zo dat de Nederlandstalige self-pub wereld nog erg klein is. Maar met de opkomst van het ebook zal ook daar in de toekomst verandering in komen. Dan is het van belang dat je als Nederlandstalige self-pubber vooraan staat in professionaliteit en het uitgeven van een fantastisch product.
Deze uitgeef-revolutie is in de Engelstalige wereld al vanaf 2009 gaande. Van alle ebooks die in Amerika het afgelopen half jaar via Amazon werden verkocht, was 43% uitgegeven door een self-pubber en maar 23% door een traditionele uitgeverij. http://authorearnings.com/report/may-2016-report/
Daar maken lezers totaal geen onderscheid of een boek is uitgegeven door een traditionele uitgeverij of een self-pubber. Veel lezers zullen niet eens beseffen dat ze een self-pub boek hebben gekocht. ALS het product goed (en professioneel) is, maakt het ze niks uit hoe iets is uitgegeven.

In de Nederlandstalige self-pub wereld staat deze revolutie nog maar aan het begin. Maar het is mijn mening dat je als self-pubber nooit vroeg genoeg kunt beginnen met je houden aan die eerder genoemde gouden regels.

Wat houden deze regels in het kort in.
Schrijf een boek dat heel goed in elkaar zit. Zorg om dit te krijgen dat je een redacteur in de arm neemt. Dit kost geld, maar dat is waar de professionaliteit de hoek om komt kijken. Het is een investering in je eigen bedrijf.
Zorg ook dat je een illustrator in de arm neemt om een professionele cover te maken. Wederom de investering.
Zorg dat je een website krijgt, FB pagina e.d. om naamsbekendheid op te bouwen.
Zorg dat je een expert in de verschillende uitgeefmogelijkheden en wordt bovendien een expert in marketing.

Als je dat allemaal doet krijg je een product dat zijn eigen ‘keurmerk’ heeft, dat dat iedereen gewoon koopt zonder te beseffen dat het uitgegeven is door een self-pubber.
Geen makkelijke weg, maar uitervaring weet ik dat het wel een hele leuke is.

Succes!
Maria

krommenaas
Laatst aanwezig: 5 uren 27 min geleden
Sinds: 9 Dec 2014
Berichten: 298

De vraag is natuurlijk of de Nederlandstalige e-book markt groot genoeg is om enkele schrijvers toe te laten al die investeringen te doen zonder verlies te lijden. Hopen maar!

fritztheknife
Laatst aanwezig: 34 weken 3 dagen geleden
Sinds: 12 Sep 2011
Berichten: 192

Dat is inderdaad de vraag, krommenaas.
Persoonlijk denk ik dat de groei van de ebook markt vooral ligt aan een combinatie van prijs en aanbod. Helaas is het nog steeds zo dat traditionele uitgevers hun ebooks hoog prijzen, waardoor er minder van verkocht worden. Self-pubbers prijzen (tenminste de Engelstalige) hun ebooks vaak lager, waardoor er meer van worden verkocht.
Ik denk dus dat als er meer self-pubbers komen, de prijzen van ebooks naar beneden gaan en de Nederlandstalige ebook markt zal groeien.

Het is een beetje een kip-ei situatie. Iemand zal de sprong moeten wagen...

Maria

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!