Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Keurmerk voor boeken in Eigen Beheer

8 juni 2016 - 20:40
Ik ben benieuwd wat jullie vinden van dit idee. Het schoot me ineens te binnen en ik denk dat het een uitkomst kan bieden voor een hoop schrijvers die in Eigen Beheer hebben uitgegeven om vervolgens te verdwijnen in de grote berg rommel die er door POD-uitgeverijen op de markt wordt gebracht. Het is een puur hypothetische vraag trouwens, want ik heb niet de autoriteit om serieus genomen te worden op dit gebied. Wat denken jullie? Zou dit een meerwaarde zijn voor de boekenmarkt? Het idee: Een 100% onafhankelijk keurmerk voor uitsluitend Eigen Beheer en POD-boeken om het voor de lezer makkelijker te maken de pareltjes (die er ook zeker tussen zitten) van het gros te scheiden. Als je als schrijver interesse hebt in het keurmerk, kun je gratis je boek (of e-book) toesturen. ‘’Wij’’ bepalen dan of we het kwalitatief Slecht, Matig, Goed, of Zeer Goed vinden. Bij Zeer Goed krijgt het boek een (digitaal?) keurmerk en een gratis recensie op ‘’de website’’. Hierbij wordt gelet op de volgende punten: o Is het boek geredigeerd? (Spel- of stijlfouten.) o Is de lay-out makkelijk leesbaar? (Alinea indeling, lettertype, hoofdstukken, bladspiegel, etc.) o Hanteert de auteur een aangename schrijfstijl? (Leest het makkelijk? Zijn het perspectief en de tijdsaanduiding consequent? Veel of weinig moeilijke woorden? Clichés, etc.) o Komen de personages uit de verf? (Echtheid, originaliteit, dialogen, spreken ze de doelgroep aan?) o Hoe is het verhaal? (Plotgaten, climax, cliffhangers, gebruik van flashbacks? Hoe pakt dit uit?) o Hoe verkoopt het boek tot nu toe? Wat zijn de lezersreacties? Hoe betrouwbaar zijn die? Eventueel kan dit aan de hand van een checklist zodat alle boeken op dezelfde punten worden beoordeeld. De beoordelaars moeten dus wel een bepaald niveau hebben en op geen enkele wijze in verband kunnen worden gebracht met de auteurs om het keurmerk zeggenschap te laten hebben. Dit kost uiteraard veel tijd en moeite. Daar zal toch op de één of andere manier een vergoeding tegenover moeten staan, wat het weer lastig maakt om het 100% onafhankelijk te houden. Ik zou dan ook niet weten hoe je dit zou kunnen opzetten. Mijn vraag is eigenlijk alleen of je denkt dat zo’n keurmerk iets toe te voegen heeft?

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2016 - 21:07
Hoi Esje, Ik snap je idee, ik snap waar het vandaan komt. Het is alleen lastig om een keurmerk te geven voor boeken. Iedereen heeft een eigen smaak en daardoor kunnen boeken 'afgekeurd' worden terwijl ze dat niet moeten zijn. Het is wat mij betreft ook niet persé nodig. Je kunt boekbloggers vragen om een recensie te schrijven. Je krijgt dan meestal een waardering van 1 tot 5 sterren en zij letten ook op de dingen die jij aangeeft. Je kunt er als uitgever dan zelfs voor zorgen dat je op een eventuele tweede druk die recensies kunt citeren op je achterflap. Dat heeft volgens mij ook het effect wat je wilt teweegbrengen.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2016 - 21:25
Ja klinkt ook heel logisch, Likair. Maar het blijft wel een probleem dat Eigen Beheer bij voorbaat al niet serieus wordt genomen. Ook door mij niet trouwens, ik zou niet snel zo'n boek aanschaffen. Ik denk dat ik daarom nooit voor POD zou kiezen voor mijn ms. Het is best sneu om die webshop van b.v. Boekscout te zien met al die hoge reviews die door familieleden zijn geschreven en dan zo'n kort fragment vol spelfouten ernaast. Daar zou ik niet tussen willen staan. Maar lijkt me ook enorm frustrerend als het bij een reguliere uitgever niet lukt, om dat manuscript dan maar in de la de laten liggen. The struggles, haha.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2016 - 21:44
Wat ik bedoel is echt een algemeen geaccepteerd keurmerk wat het niveau van de gemiddelde boekblogger ontstijgt. Iets wat dezelfde waarde heeft als het logo van een grote uitgeverij op de omslag, zodat lezers en boekhandels kunnen zien dat het product eenzelfde soort kwaliteit heeft als boeken waar bijvoorbeeld Clavis op staat. Vandaar ook: 'ik heb niet de autoriteit om serieus genomen te worden op dat gebied', want ik ontstijg het niveau van de gemiddelde boekblogger namelijk niet. Maar het lijkt me gewoon mooi als zoiets zou bestaan...

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 juni 2016 - 23:33
Iets wat dezelfde waarde heeft als het logo van een grote uitgeverij op de omslag, zodat lezers en boekhandels kunnen zien dat het product eenzelfde soort kwaliteit heeft als boeken waar bijvoorbeeld Clavis op staat.
Ik snap - denk ik - je goede bedoelingen wel. Maar een logo van een grote uitgever zegt natuurlijk niet alles - en zeker niets over de kwaliteit van het boek - voor mij. Er zijn zelfs enkele uitgevers waar ik geen enkel boek van zou kopen - puur om het logo van die uitgever. Dat ligt dan niet aan de schrijver of het onderwerp - maar uitsluitend aan de uitgever. Het is voor mijzelf zo dat als een min-uitgever een schrijver weghaalt bij een plus-uitgever - ik; 1 De schrijver bericht dat zijn boek nu uitgegeven is bij een pruts-uitgever. 2 Ik haar/zijn boeken [uitgegeven door die prutsuitgever] niet meer zal kopen en niet meer zal lezen. De volgende punten zijn beslist handig als meetmethode. Maar het is voor mij een 100% zaak dat uitgevers dit niet doen. Dus waarom dan wel voor - Eigen Beheer en POD-boeken?
Is het boek geredigeerd? (Spel- of stijlfouten.)
Dat zou - verplicht - in het boek vermeld moeten zijn.
Is de lay-out makkelijk leesbaar? (Alinea indeling, lettertype, hoofdstukken, bladspiegel, etc.)
Er staan nogal wat boeken in de top 100 aller tijden die hier totaal geen aandacht aan hebben besteed. Geronimo Stilton en Thea Stilton zijn de enigen die hier 100% aandacht aan besteden .
Hanteert de auteur een aangename schrijfstijl? (Leest het makkelijk? Zijn het perspectief en de tijdsaanduiding consequent? Veel of weinig moeilijke woorden? Clichés, etc.)
Dit is niet meetbaar.
Komen de personages uit de verf? (Echtheid, originaliteit, dialogen, spreken ze de doelgroep aan?)
Een doelgroep is een cliché. Daar kan per definitie geen fatsoenlijk boek uit voortkomen.
Hoe is het verhaal? (Plotgaten, climax, cliffhangers, gebruik van flashbacks? Hoe pakt dit uit?)
Een nuance is ...
Hoe verkoopt het boek tot nu toe?
Wie koopt dat boek? Al zijn het er 10.000.000. Dat zou net zo goed een reden mogen zijn om het boek niet te kopen.
Wat zijn de lezersreacties?
Ik heb een buurman die zeer regelmatig die sites bezoekt - om te reageren. Na een paar stevige borrels schrijft hij dan tientallen reacties op een avond. Over alles. Geweldig gegeten. Fantastisch hotel. Vlotte bediening. Vriendelijke wc-juffrouw. Spannend boek. "Pageturner" Het beste wasmiddel dat er bestaat.
Hoe betrouwbaar zijn die?
Not!

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
14 juni 2016 - 8:53
En dan verwacht je van de schrijver dat die betaalt voor de keuring? Denk dat er weinig mensen zijn die gaan betalen als hun boek afgekeurd wordt. Succes met innen :)

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
14 juni 2016 - 12:07
Ik meen dat Leonardo Pisano een hele checklist heeft met punten om op te letten bij de beoordeling van een verhaal / boek / manuscript. Bij de verwerking van al die punten - het zijn er nogal veel - zou je tot een kwalificatie moeten kunnen komen. Die zou dan ingebouwd moeten zijn in het systeem, zoals je ziet bij bijvoorbeeld psychologische tests: zoveel vragen beantwoord met 'ja' (of 'nee') heeft een zekere score tot gevolg en daaraan gekoppeld een graad van kwaliteit, waarna een keurmerk al dan niet wordt toegevoegd.
Daar zal toch op de één of andere manier een vergoeding tegenover moeten staan
Die door de uitgever - in eigen beheer - betaald dient te worden, lijkt mij. Maar als het gezegde 'Wie betaalt, bepaalt', waar is, heeft een keurmerk geen enkele zin.
Mijn vraag is eigenlijk alleen of je denkt dat zo’n keurmerk iets toe te voegen heeft?
Alles hangt daarbij af van de keurmeester. Hij / zij moet boven alle partijen staan, dus onafhankelijk zijn, en ter zake deskundig om een afgewogen oordeel te geven. Bovendien moet hij / zij van dermate goede naam en faam zijn dat er geen enkele schijn van welke beïnvloeding ook rondom die persoon zweeft. Lijkt me erg moeilijk zo iemand te vinden. Uiteindelijk denk ik dat je hem / haar beter vóór publicatie bij het werk kan betrekken, zodat het boek in optima forma de wereld ingaat en mogelijk een goede ontvangst wacht.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2016 - 15:06
De markt voor boeken in eigen beheer is zo klein dat het keurmerk nooit significante bekendheid kan verwerven. En als het niet bekend is kan iedere prutser zijn eigen keurmerk uitvinden en dat op zijn boek zetten. De uitgeverijen zijn de de facto keurmerken voor boeken en dat zal niet veranderen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2016 - 15:48
De markt voor boeken in eigen beheer is zo klein dat het keurmerk nooit significante bekendheid kan verwerven. En als het niet bekend is kan iedere prutser zijn eigen keurmerk uitvinden en dat op zijn boek zetten. De uitgeverijen zijn de de facto keurmerken voor boeken en dat zal niet veranderen.
Die verandering is al een tijdje in Amerika en Engeland bezig, waarom zou hier alles bij het oude blijven. Wishful thinking misschien?

Lid sinds

18 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juni 2016 - 1:07
Een keurmerk realiseren lijkt mij niet eenvoudig (lees: buitengewoon lastig) én kostbaar. Een jaarlijkse prijs voor het beste in eigen beheer uitgegeven boek is misschien wel haalbaar.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 juni 2016 - 10:04
Die verandering is al een tijdje in Amerika en Engeland bezig, waarom zou hier alles bij het oude blijven. Wishful thinking misschien?
Als je bedoelt dat indy publishing toeneemt, sure, en dat juich ik ook toe, maar welk keurmerk bestaat daarvoor? Geen, zover ik weet.

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
26 juni 2016 - 11:10
Hoi Esje, Er bestaat al een keurmerk voor zelf-uitgegeven boeken en dat is dat je als schrijver de taak op je neemt een zo goed mogelijk product op de markt te brengen. En daarmee bedoel ik niet alleen de tekst van je boek, maar ook het ontwerp van de cover, de flaptekst, de marketing, de prijs e.d. In de Engelstalige self-pub wereld houden veel schrijvers zich aan de zogenaamde ‘best practises’, gouden regels die helpen om een zo goed mogelijk product op de markt te krijgen. Hieruit volgt een zekere professionaliteit, iets dat een serieuze self-pubber toch echt zal moeten hebben. Op dit moment is het zo dat de Nederlandstalige self-pub wereld nog erg klein is. Maar met de opkomst van het ebook zal ook daar in de toekomst verandering in komen. Dan is het van belang dat je als Nederlandstalige self-pubber vooraan staat in professionaliteit en het uitgeven van een fantastisch product. Deze uitgeef-revolutie is in de Engelstalige wereld al vanaf 2009 gaande. Van alle ebooks die in Amerika het afgelopen half jaar via Amazon werden verkocht, was 43% uitgegeven door een self-pubber en maar 23% door een traditionele uitgeverij. http://authorearnings.com/report/may-2016-report/ Daar maken lezers totaal geen onderscheid of een boek is uitgegeven door een traditionele uitgeverij of een self-pubber. Veel lezers zullen niet eens beseffen dat ze een self-pub boek hebben gekocht. ALS het product goed (en professioneel) is, maakt het ze niks uit hoe iets is uitgegeven. In de Nederlandstalige self-pub wereld staat deze revolutie nog maar aan het begin. Maar het is mijn mening dat je als self-pubber nooit vroeg genoeg kunt beginnen met je houden aan die eerder genoemde gouden regels. Wat houden deze regels in het kort in. Schrijf een boek dat heel goed in elkaar zit. Zorg om dit te krijgen dat je een redacteur in de arm neemt. Dit kost geld, maar dat is waar de professionaliteit de hoek om komt kijken. Het is een investering in je eigen bedrijf. Zorg ook dat je een illustrator in de arm neemt om een professionele cover te maken. Wederom de investering. Zorg dat je een website krijgt, FB pagina e.d. om naamsbekendheid op te bouwen. Zorg dat je een expert in de verschillende uitgeefmogelijkheden en wordt bovendien een expert in marketing. Als je dat allemaal doet krijg je een product dat zijn eigen ‘keurmerk’ heeft, dat dat iedereen gewoon koopt zonder te beseffen dat het uitgegeven is door een self-pubber. Geen makkelijke weg, maar uitervaring weet ik dat het wel een hele leuke is. Succes! Maria

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 juni 2016 - 10:00
De vraag is natuurlijk of de Nederlandstalige e-book markt groot genoeg is om enkele schrijvers toe te laten al die investeringen te doen zonder verlies te lijden. Hopen maar!

Lid sinds

13 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
28 juni 2016 - 11:54
Dat is inderdaad de vraag, krommenaas. Persoonlijk denk ik dat de groei van de ebook markt vooral ligt aan een combinatie van prijs en aanbod. Helaas is het nog steeds zo dat traditionele uitgevers hun ebooks hoog prijzen, waardoor er minder van verkocht worden. Self-pubbers prijzen (tenminste de Engelstalige) hun ebooks vaak lager, waardoor er meer van worden verkocht. Ik denk dus dat als er meer self-pubbers komen, de prijzen van ebooks naar beneden gaan en de Nederlandstalige ebook markt zal groeien. Het is een beetje een kip-ei situatie. Iemand zal de sprong moeten wagen... Maria