Start » Forum » Het uitgeefproces » Eigen beheer en pod » Goede ervaringen met POD

Goede ervaringen met POD

17 reacties [Laatste bericht]
Liss
Laatst aanwezig: 3 jaren 15 weken geleden
Sinds: 2 Mei 2016
Berichten: 1

Goede ervaringen met POD

Hallo,

Ik ben even rond gaan neuzen en kwam tot de conclusie dat er veel slechte ervaringen zijn met POD bedrijven. Ik ben opzoek naar een POD bedrijf voor mijn toekomstige boek, maar welk bedrijf raden jullie wél aan? Waar heb je wel goede ervaringen mee gehad? Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie antwoorden.

Gelukkig ben ik nog wel even bezig met schrijven, dus haast heeft het niet smile

Liefs Liss

Reacties

Els Mertens
Laatst aanwezig: 9 weken 4 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Ik ben met Boekscout in zee gegaan en hun manier van werken was aangenaam.
In tegenstelling tot velen vond ik het gemakkelijk dat de communicatie voornamelijk via email ging, ipv telefonisch. Er werd heel snel gereageerd op berichten.

Allee vind ik dat ze hun boeken best wel hoog prijzen.

Plus ik wilde mijn boek ook op bol.com en ik wilde hem ook als ebook kunnen aanbieden, maar dat kon dus niet.

Voor bol.com waren er kosten aan verbonden. Mijn ebook mocht alleen online gezet worden, als ik voor 5 jaar een exclusiviteitscontract tekende.

Dus ik wacht nu geduldig af tot mijn contract kan opgezegd worden.

Maar voor mijn eerste ervaring vond ik het dus toch wel prettig om mee te maken, omdat het een goede levensles was.

Waarom heb je beslist om meteen voor een POD te gaan?
Want als je voor een POD gaat, kan je misschien ook eens kijken om zelf te publiceren via Brave new Books of Smashwords.

Want op zich komt het op hetzelfde neer. Bij een POD moet je zo goed als alles zelf doen. Fouten eruit halen, nalezen, meestal ook emailadressen zoeken voor een promotiemail. Alleen de cover maken ze voor jou.

Bij selfpubben doe je ook alles zelf en heb je als extra voordeel dat je nergens aan een contract vast hangt.

fritztheknife
Laatst aanwezig: 22 weken 3 dagen geleden
Sinds: 12 Sep 2011
Berichten: 192

Hoi Liss,

Ik ben het met Els eens. Waarom een POD bedrijf met een deel van de winst er vandoor laten gaan als je toch al hetzelfde voor hen moet doen, als je moet doen als self-pubber?

Via Smashwords kun je makkelijk je ebook zelf uitgeven. Het komt dan o.a. op de iStore, Kobo en Bol te staan. Dit is gratis en je kan gebruik maken van pre-orders, wat een goede marketingzet is (zelfs als je nog bezig bent met schrijven).
Via KDP kun je ook zelf je ebook op Amazon Nederland krijgen.

Via Brave New Books kun je de paperback op Bol krijgen. Daar houdt je dan zelf minder aan over, omdat BNB zelf nog best veel inhoudt, maar je houdt meer controle dan bijvoorbeeld via Boekscout.

Succes! smile

Maria

rob.steijger
Laatst aanwezig: 1 dag 12 uren geleden
Sinds: 17 Dec 2012
Berichten: 22

Hoi Liss, ik zou (en dat zeg ik niet alleen uit eigenbelang) checken of de POD-uitgever de tekst nog van redactie voorziet. Vaak laten ze dit aan de auteur over, zonder je te wijzen op de meerwaarde van een redactionele blik. Onlangs kreeg ik een zelfpub-boek cadeau met zelfs op de achterflap al een spelfout. Zonde.

Je kunt een redacteur (***) ook al tussentijds een blik op je manuscript laten werpen.

Succes!

manuscriptredacteur (www.fzeven.nl)

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 7 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5904

@ # 3:

Forumregels schreef:

Het promoten van je eigen schrijf- of andere initiatieven is niet toegestaan.

Vandaar de *** in je post, geplaatst door beheer.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Hay
Laatst aanwezig: 25 min 41 sec geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Waarom kies je bij voorbaat voor POD, Liss?

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 58 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Hoe hoog zijn de kosten voor bol.com, Els? Een contract voor vijf jaar voor een e-book? Dat slaat nergens op. Een reguliere uitgever wordt verwacht ook dat je promotie maakt. Die 47% korting voor bol.com is belachelijk.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Els Mertens
Laatst aanwezig: 9 weken 4 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Ze hebben me geen exacte kosten laten weten. Ze lieten duidelijk merken dat ze niet geneigd waren mijn boek daar aan te bieden, dus heb ik het zo gelaten. Vooral omdat het dan ook met dat ebook nog eens een hele rompslomp werd. Vandaar dat ik gewoon het einde van mijn contract afwacht, tijdig ga opzeggen en dan m'n eigen ding ga doen met m'n verhaal.

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 58 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Je hebt gelijk.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

ZENODotus
Laatst aanwezig: 5 dagen 4 min geleden
Sinds: 21 Jun 2008
Berichten: 305

Ik heb nog nooit via POD iets uitgegeven... Ook niet in eigen beheer trouwens... Voor de simpele redenen dat zo extreem onzeker ben, dat ik zeker moet weten dat iets goed is, en dan geloof ik nog eens geen amateurs (proofreaders)... Verder kan ik mezelf helemaal niet verkopen... Moet je mij eens zien zitten bij een sollicitatiegesprek... De dodelijkste minuten van mijn leven :$...

Anyway, zoals anderen, schrijf ik al voor het tijdperk van internet, wanneer de enige twee manieren om een boek te publiceren was: een gewone uitgever, of heel veel geld neertellen voor een degelijk gedrukt boekje... Even is er sprake geweest van de eerste manier, waardoor ik extreem overstressed geraakte met als gevolg: ziekenhuisopname...

Om eerlijk te zijn zie ik POD een beetje als een goedkope manier om in eigen beheer uit te kunnen geven... En een dame die ik ken, heeft langs die weg trouwens een reguliere uitgeverij gevonden (Lannoo) die haar boek uiteindelijk opnieuw heeft uitgegeven op een professionele manier, en inmiddels is ook haar tweede boek een feit. Dus het kan verkeren, denk ik.
Maar voor mij bljift het duidelijk: een POD "uitgeverij" is geen liefdadigheidsinstelling, en wil nog altijd wel geld verdienen... Wat voor mij soms raar is omdat sommige van die boeken toch amper over de toonbank gaan?
Anderszijds zou ik wel één kiezen die zorgt voor een ISBN-nummer, want anders wordt hij amper door bibliotheken gekocht of door gewone boekhandels verkocht.

Wat voor verder ook een raadsel is dat mensen zo graag de hand houden aan hun eigen verhaal... Daar ben ik misschien raar in, maar als een verhaal eenmaal geschreven is, verdwijnt het voor mij, en begin ik aan iets anders, het is niet zo dat ik blijf leuren met hetzelde materiaal...

Maar ja, that's just me.

fritztheknife
Laatst aanwezig: 22 weken 3 dagen geleden
Sinds: 12 Sep 2011
Berichten: 192

Hoi ZENODotus,

Je hebt helemaal gelijk. Zelf je eigen boek uitgeven is niet voor iedereen. De een vind het leuk om alles zelf in de hand te houden, de ander moet er niet aan denken.
Zelf je eigen boek uitgeven (en dan bedoel ik dus niet via een POD uitgeverij zoals bijv. Boekscout, maar echt alles zelf doen) is een specifieke keuze die sommige mensen maken.

Tegenwoordig is er tenminste de mogelijkheid deze keuze te maken. Zoals je zegt, vroeger was er de keus regulier of vanity. Dat is nu allang niet meer zo, en daarmee is de mogelijkheid tot het uitgeven van je boek enorm vergroot.

Dat het zelf uitgeven van je boek niet professioneel zou zijn is echter niet waar. Er zijn in de wereld heel veel schrijver/uitgevers die hun vak van schrijven en vervolgens zelf uitgeven erg serieus nemen. Zij nemen de maatregelen om zo professioneel mogelijk te werk te gaan door het inhuren van redacteuren, correctors en schrijfcoaches. Ook worden veel covers van zelf uitgegeven boeken door professionele illustratoren ontworpen.
Dit alles kost geld, maar een self-pubber die serieus is over geld verdienen met het schrijven en uitgeven van boeken zal dit er voor over hebben en zien als een investering in het eigen bedrijf.

Er is een groot verschil met, zeg vijf-zeven jaar geleden. Toen waren ebooks nog minder populair en was het als self-pubber veel ingewikkelder je zelf uitgegeven boeken onder de aandacht van het publiek te brengen. En of je nu ‘voor of tegen’ ebooks bent, de self-pub revolutie is voor 99% te danken aan de verkoop van ebooks via webwinkels, zoals Amazon, Kobo en Bol.

De meeste zelf-uitgeef platforms, zoals Brave New Books, Smashwords, KDP en Createspace leveren bij het produceren van een ebook/papieren boek een ISBN. Bij de laatste drie is dat zelfs gratis.

Zoals gezegd het zelf uitgeven van boeken is niet voor iedereen. Maar de schrijver die professioneel bezig is, heeft nu wel meer manieren om zijn boek onder de ogen van het publiek te krijgen. En dat m.i. kan niet slecht zijn.

Maria

ZENODotus
Laatst aanwezig: 5 dagen 4 min geleden
Sinds: 21 Jun 2008
Berichten: 305

dag Maria,

Professioneel was een wat ongelukkig gekozen woord... Ik bedoelde in feite gewoon dat gevestigde uitgeverijen gewoon vooral op promotie-gebied veel meer mogelijkheden hebben, denk ik dan.
Want ik vind ook vele van de boeken van een POD-uitgeverij soms gelikt hoor, en ik ervaar de kwaliteit ook niet minder als ik zo'n boek in handen heb als van een gewoon gedrukt boek... Niet dat ik er een analyse van heb gedaan...

Suma
Laatst aanwezig: 4 weken 4 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3625

ZENODotus, heb je al gehoord van aquaZZ? Daar heb ik goede ervaringen mee.

Geef woorden aan gedachten.

ZENODotus
Laatst aanwezig: 5 dagen 4 min geleden
Sinds: 21 Jun 2008
Berichten: 305

Dank je Suma...

Toeval wil dat ik aquaZZ net deze week voor het eerst ben tegen gekomen big grin

Suma
Laatst aanwezig: 4 weken 4 dagen geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3625

Grappig. Ik zou zeggen, neem eens contact op en kijk naar de thumbsup producten.

Geef woorden aan gedachten.

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 58 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Reguliere uitgevers verwachten ook dat je promotie maakt, Zenodotus. Zoals o.a. een presentatie en lezingen

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

The Menace
Laatst aanwezig: 47 weken 2 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2008
Berichten: 159

De afgelopen tien jaar heb ik vijf boeken (van elk boek tussen de tien en de zestig exemplaren) laten drukken bij www.lulu.com. Ervaringen met andere uitgeverijen heb ik niet, omdat Lulu me vanaf de eerste keer goed bevallen is.
Lulu biedt geen redacteur, maar maakt wel duidelijk dat je er zelf voor moet zorgen dat je manuscript zo foutloos mogelijk is.
Overigens kun je niet alleen boeken (zowel paperbacks en hardcovers in verschillende formaten, in zowel kleur als zwart-wit) laten drukken, maar ook fotoboeken en kalenders. Ook kun je van je manuscript een e-boek maken. Daarnaast kun je ervoor kiezen je creaties niet alleen via Lulu aan te bieden, maar bijvoorbeeld ook via Amazon en ... (nog zoiets, ben ik even kwijt). Voor elk project bepaalt Lulu aan de hand van de productiekosten een vanaf-prijs. Die prijs kun je zelf ophogen. Hoe hoger de prijs, hoe meer jij per exemplaar krijgt. Overigens krijg je als auteur altijd auteurskorting. Als je boek via Amazon verkocht wordt, verdien je er echter wel minder op, dan wanneer het via Lulu wordt verkocht.

Zodra je een nieuw project aanmaakt, krijg je gratis een ISBN toegewezen en er zijn verschillende manieren om de kaft te ontwerpen. Over het algemeen wordt je boek binnen 3 tot 5 werkdagen gedrukt. Voor het verzenden zijn er vier opties, die variëren in prijs en in levertijd. De twee duurste opties bieden track- and trace.

Een nadeel van Lulu is dat je slechts op twee manieren kunt betalen, namelijk met een creditcard of via PayPal.

Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput tuum saxum immane mittam.

The Menace
Laatst aanwezig: 47 weken 2 dagen geleden
Sinds: 20 Jul 2008
Berichten: 159

Dubbelpost wegens vervelende computer :-|

Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput tuum saxum immane mittam.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!